Avem o atitudine de rahat cand vorbim de curatenia pe strada

Campania pentru o Oradea mai curata are si un feedback negativ.

Cele mai multe raspunsuri sunt de genul “nu sunt cosuri peste tot, arunc pe jos, prima data sa se faca cosuri!”. De ce e asta un raspuns de rahat?

Acasa daca n-ai hartie igienica tot gasesti cu ce sa te stergi la fund. Daca n-ai dus gunoiul tot nu te pui sa mananci seminte si sa arunci cojile in mijlocul camerei. Stim toti ce greu e de scos o guma de mestecat dintr-un covor pufos. Acasa nu scrumezi pe covorul persan. Acasa nu te urci cu bocancii de noroi in pat. Acasa nu dai cu cosul de gunoi plin de toti peretii. Acasa nu faci pisul in dulap daca e baia ocupata. Ti-ai invatat cainele sa nu-si faca treburile in coltul camerei. Pisica stie sa se duca la ladita ei.  TU DE CE ESTI MAI PROST DECAT UN ANIMAL? DE CE TE COMPORTI DIFERIT PE STRADA?

Si raspunsul e simplu: acasa iei bataie de la ma-ta! Pe strada nu te-a amendat nimeni pentru mizerie, pana acum! Romanul intelege doar cu bataia.

Te doare buzunarul sau geanta plina cu rujuri daca duci un ambalaj pana la primul cos? Nu te astepta de la comunitate sa faca ceva pentru tine, gandeste-te ce poti tu face pentru ea! Omul care a reusit sa mute muntele a inceput impingand pietricele mici la vale.

Ar putea sa stea cineva de la salubritate in spatele fiecaruia dintre voi 24 de ore pe zi si tot nu ar fi curatenie pentru ca gunoiul esti tu! Vreti doar drepturi dar nu aveti responsabilitati.

Daca n-ai inteles nimic din textul asta, ai un rahat de caine in loc de creier si imi cer scuze pentru jignirile aduse rahatului de caine.

44 thoughts on “Avem o atitudine de rahat cand vorbim de curatenia pe strada”

  1. @Siropel ai inteles total gresit.. binenteles ca trebuie sa fie cosuri speciale inainte.. cum naiba sa pui rahatu de caine in acelasi cos de gunoi cu restu? gandeste-te inainte sa acuzi.. dar din pacate asta este gandirea romanului.. “investesc abia dupa ce vad rezultate”…

    si sper ca nu te-ai referit la mine cand ai jignit

  2. @Dani: Cosuri speciale si covoare rosii.
    Cand iesi cu cainele afara stii de ce iesi, da? Iesi ca sa se cace!
    Inevitabil va rezulta cu cacat. Ce facem cu el? Il luam intr-o punga si-l aruncam!

    Pentru ca stii deja sa iei umbrela cu tine cand vezi ca ploua, inveti sa iei o punga cu tine cand iesi cu cainele sa se cace! Simplu si logic!

    Dupa gandirea ta as putea sa-mi duc si eu cainele sa se cace pe presul tau si sa-l las acolo pentru ca nu-l arunc la un loc cu celelalte gunoaie. De ce plm n-ai cos special pentru rahatul cainelui meu in fata casei tale?

  3. e normal sa-i aduni cacatul, cum ziceam mai sus, mi se pare o idee foarte buna, dar nu sa-l arunci in acelasi cos cu coji de banane, sticle.. si multe altele..

    si eu il adun aproape de fiecare data, dar nu-l arunc oriunde.. il duc acasa intr-un cos special.. degeaba iti explic ca tot cum vrei tu e.. esti prea incapatanat..

  4. @Dani in primul rand trebuie educati posesorii de caini sa-si ia punguta si lopatica cu ei cand isi duc potaia la cacare si sa adune excrementele in acele pungute.
    Nimic nu ma deranjeaza mai mult decat cocalarul cu bichonul care isi duce tentativa de caine la cacare direct in terenul de joaca unde se aduna copiii. (Pe el l-as impusca, sau cel putin l-as pune sa adune cacatul cu limba).

    Dar nu numai cacatul de caine este problema la noi in oras. Cei care spun ca serviciile de curatenie comunitare functioneaza cu probleme au dreptate.
    Se gasesc in tot orasul cosuri de gunoi care n-au fost golite de zile in sir, sub care se aduna mormane de gunoi (ce nu mai incape in cos). Sunt locuri unde n-au fost niciodata cosuri de gunoi si sunt locuri (de exemplu in fata Lotus, pe Nufarului) de unde a disparut inclusiv suportul pe care era montata minunea portocalie.

    Sa arunci gunoiul in cos este o treaba de bun simt – intarita acum si de amenda de 500 RON, dar daca noi facem partea noastra sa faca si orasul la fel!

  5. @The Fan uita-te mai atent la poza care am pus-o eu mai sus.. iti da punga.. iti explica cum sa faci si ai si cos de gunoi special.. de ce la noi nu se poate asa ceva? mai bine am investit 30 de milioane de euro pe niste tramvaie care nu-si au rostul acuma?

  6. Cosul ala special cu care tu te lauzi e amplasat langa parc, nu langa blocul omului! In parcurile oradene pentru caini exista astfel de cosuri speciale! Mai da o tura pana in parcul pentru catei de la Olosig sa vezi.
    Cand iesi pe strada cu cainele si nu mai are rabdare, iei lopatica si cureti dupa el, nu conteaza ca ai sau nu cos special in apropiere.
    Ce naiba, ne impiedicam de cosurile speciale pentru caca de catei sau de rahatii din iarba?
    Atatea scuze irosite in loc sa pui mana si sa aduni dupa cainele tau…

  7. @Siropel cand ies afara cu cainele, il scot sa se plimbe nu sa se cace.. de cacat se poate caca si in curte la ai mei.. fara nici o problema..

    daca totusi o face afara eu il adun si-l duc frumos acasa.. ca nu mi-e greu.. cand o sa fie cosuri speciale o sa-l arunc la cos..

    doi la mana, trebuie si niste campanii de invatare a romanului sa faca treaba asta.. si sa-i explici si de ce e bine.. nu il ameninti ca ii dai amenda daca nu face..

  8. @Lilisor e si normal ca sa-l strangi daca nu mai are rabdare, dar multor oameni le e greata sa faca asta sau se simt jenati de altii sau pur si simplu n-au fost invatati..

    nu trecem la amenintari si gata.. se face o Romanie mai buna.. se invata de ce trebuie sa facem un lucru.. se explica frumos DE CE..

    p.s. stai linistita ca nu doar in parcuri am vazut cosuri speciale in Germania ci si pe strazi..

  9. @Dani: covoare rosii pe arterele principale, cosuri speciale pentru rahatul de caine, cosuri speciale pentru prezervative, rezervoare speciale pentru scuipat, cosuri mai mici pentru cojile de seminte si o secretara speciala care sa ne-o suga.
    Ce altceva mai vrei de la Primarie?
    Tu esti un tip foarte “special”.

    Mie mi se pare ca e informare, nu amenintare. Cat de frumos vrei sa ti se spuna sa nu arunci mizerii pe jos? Lugu lugu o singura data, dupa aia palmi peste cap pentru ca n-ai inteles.

    In Germania ti-o furi de la alti cetateni pentru un ambalaj daca politia nu e prin preajma.

    pissing

  10. @Siropel las dupa voi.. asa e cum ziceti voi.. doar voi aveti dreptate 🙂

    @The Fan cateaua sta la casa.. dar asta n-are nici o importanta.. eu tot adun dupa ea, cand face afara.. asta pentru ca eu stiu ce trebuie facut, dar altii nu stiu si trebuie facuti sa inteleaga de ce.. trebuie introdusa inca de la scoala o materie de genul asta.. care sa informeze lumea de ce e bine si de ce e rau (ca ex)

  11. @Dani – tot n-am inteles ce are daca se arunca un cacat de caine langa o coaja de banana? tre sa stea cacat langa cacat si coaja langa coaja…? sau de ce e complicat sa ai o punga la indemana cand iti scoti cainele afara (preventiv)? si eu stau la casa si de aia cand ies cu animalu pe strada tot timpul am 1-2 pungi d-alea mici sa strang dupa el. atat de complicat e sa fii civilizat incat incepem sa cautam scuze la toate prostiile?

  12. Misto discutie. Am ras de m-am prapadit: Dani vrea cosuri speciale pt cacatei de caine, pentru taranii din Oradea care se pishe si cache pe unde apuca! Filmuletul Oradeanului e super tare! Asa ar trebui sa le facem tuturor taranilor care fac mizerie in Oradea 🙂

  13. Nu mai merge nimic in tara asta cu vorba buna sau explicand “de ce”. Raspunsul inevitabil va fi ceva de genu: “Bah tu vezi telefonul asta(sau masina, etc…)??? Costa mai mult decat castigi tu intr-un an si tu vii sa imi explici mie ce tre’ sa fac??? Fac ce vreau eu ca imi permit…”

    Stiti voi, Gigi style. Sa vina odata amenzile alea si sa le si puna in practica…

  14. @Dan C s @AlexSeres n-am zis nicaieri ca nu e bine sa ai o punga la tine, ar fi chiar foarte bine.. pur si simplu am zis de cosuri speciale ca sa invete oamenii sa fie mai civilizati.. asa cum sunt si cele trei cosuri de gunoi pentru sticle, hartie si ce mai este.. nu cred ca sunt niste costuri asa de mari.. fata de alte “porcarii” care s-au facut in Oradea..

  15. Trebuie neaparat niste cosuri speciale din 2 in 2 pasi, neaparat. Si in alea cu scrumiera sa aiba hartie umeda tot timpul. Si pentru caini sa aiba la fiecare cos si un angajat care sa curete dupa ei sa le duca cacatu’ la locul lui bine definit sa nu doamne fereste sa se amestece cu cojile din cosurile pentru coji de banane. Atata sange albastru e in Romania asta, suntem niste oameni atat de speciali cu totii si avem atatea drepturi si atat de putine obligatii. Totul ni se cuvine pe lumea asta numa’ sa nu miscam un deget.

  16. Ce tare ar arata un oras cu cosuri de gunoi din 2 in 2 metri ca sa fie pe placul cetatenilor care renunta atat de usor daca nu au in raza lor vizuala un cos de gunoi .

  17. @Dan C hai ca exagerezi deja.. n-a zis nimeni din 2 in 2 metri.. macar in toate parcurile (pt ca acolo isi plimba lumea cainii).. si cum frate sa amestece rahatu de caine cu restul gunoaielor? gandeste-te logic.. Doamne..

  18. Nu stiu cum sa incep sa va explic si eu am acasa un caine pe care il scot afara sa isi faca treburile .Bun asta ii o chestie dar eu sunt o persoana mai scarboasa si la orice miros mai urat imi vine sa vomit sau daca vad la fel.Mie unu nu mi-ar convenii sa curat kkt-ul dupa cainele meu mai ales intr-un parc , da daca cumva se scapa pe trotuar intr-un loc care pasit de oameni da n-as avea incotro .Dar acuma sa merg in parc si sa isi faca cainele meu treburile undeva pe iarba unde nu prea circula lumea nu as fi de acord sa curat dupa el .

  19. @ OrbiT ..cand o sa ai un copil, sau in cazul in care ai, ce faci cu el daca se caca..ca miroase urat si dupa cum sustineai tu esti un sensibil {delicat} (la mirosuri). Asa ca nu cauta pretexte sa nu cureti…cei care au caine intr-o tara civilizata curata dupa el, cainele desi un animal reprezinta in esenta o responsabilitate .

  20. Hai ca asta e buna – mi greata sa curat dupa caine!
    Pai daca ti asa greata fa’i vant, pentru ca nu esti capabil sa il intretii de la a la z. Interesanti mai sunt oamenii, mor de frica la vederea unui soarece dar ia gatul unui porc sau unei gaini fara nici o emotie. Eu nu am fobii din astea deloc, merg pe principiu : nu iti permiti ceva, stai in banca ta, te abtii.
    Iti plac animalele dar ti greata sa cureti dupa ele, sa le deparazitezi, sa le ajuti cand fac pui, atunci lasa-te de meserie sunt altii mai tari de inger, daca vrei sa le vezi si sa le admiri exista gradina zoologica si AnimalPlanet.
    Nu sunt de acord cu animale de companie in casa, e caine – apoi sa stea in curte; e pisica – sa prinda soareci p’afara! Am niste vecini cu copil mic si caine – totul intr-o garsoniera, oare cat de placuta poate fi atmosfera acolo ?!

  21. @Dani tu chiar ai ramas fixat la cosurile speciale. NU AVEM NIVELUL DE TRAI PT RAHATURILE TALE.

    Pe de alta parte toata lumea trebuie sa inceapa de undeva si de data asta nu ai nevoie de informare. Informezi eventual copii de tzatza, dar un adult care are peste 21 de ani. La varsta respectiva nu il mai informezi ci il amendezi doat pt simplul fapt ca are acelasi obligatii cetatenesti nu numai drepturi.
    Ne invartim AGAIN in jurul cozii. Tipic oamenilor care NU VOR.Aceasta nu e legat de rasa natiune sau orice alt BULLSHIT de SCUZA pur si simplu NU VOR.De ce ? Pentru ca nu le pasa suficient de mult.
    Nu in ultimul rand sunt de acord cu selectionarea gunoaielor, dar ti-ai pus vreodata intrebarea cat costa recilarea ?! Din gunoi se pot face bani grei dar mai intai trebuie sa investesti mult si pe lunga durata si abea apoi vei vedea roadele. Pe langa faptul ca sunt materiale care sunt usor recilabile si greu recilabile.Ar trebui sa le stii asa ca nu ma pun sa te INFORMEZ nu cred ca e cazul.
    In concluzie daca “sar” mai multi pe tine (inclusiv eu) ar trebui sa iti pui problema ca poate TU ai o atitudine gresita si nu restul lumii.
    Asa ca te rog pe viitor sa nu compari tari dezvoltate cu tara noastra nu suntem nici pe de parte la acelasi nivel.

    PS:”May live forever and prosper”

  22. @dani- ce are rahatul de caine daca sta intr-o punga langa coaja de banana?Punga e de plastic si nu trec mirosul prin ea daca ii faci un nod.Dar daca nu e vorba de miros, explicane ca vad ca suntem cam multi care nu pricep treaba asta.
    Si inca ceva in legatura cu cosurile speciale pt caine,daca s-ar pune in parcuri asa ceva(care sa`ti dea punga) nu ar fi pungi acolo niciodata,sunt prea multi cei care isi petrec noptile in parcuri si au nevoie de prenandez.
    @orbit – omule mai nou e voie sa calci pe iarba in parcuri(ca si in strainatate).Ce o sa faci acum la cat de scarba ti`e sa cureti dupa catel din iarba unde credeai ca no sa ajunga nimeni(in afara de alti caini care oricum mai mananca rahat, copii de toate varstele care si ei la anumite varste fac acelasi lucru)

  23. Bine, dacă tot s-a pomenit de coşuri specializate, nu pot să nu observ că suntem printre cele mai necivilizate ţări din UE. E inadmisibil să nu fie coşuri speciale pentru PET-uri, sticlă, hârtie. Rahatul de câine eu zic că nu tuşeşte dacă stă cu gunoiul menajer.

    Poate Dani se gândea la reciclat: coaja de banană nu se reciclează, ea este lăsată să putrezească. Rahat de câine în coajă de banană – simbioza perfectă.

    Ce-i drept, cei care mănâncă din gunoaie vor avea de suferit, riscând să dea de ciocolată canină la micul dejun…

  24. @- Darius – iti recomand o excursie la londra, sa te plimbi nu doar pe soho. Jegul e si acolo la el acasa la fel ca si la noi, faza e ca acolo se mai si face curatenie pe strazi nu mangaiat cu matura ca la noi.
    Nu ma intind atat de tare incat sa cer cosuri pentru plastic/metale/hartie/mancare/prezervative folosite/chiloti murdari/ pantofi sparti etc etc, cer doar cosuri accesibile, utilizabile fara sa te murdaresti, deocamdata.
    In fata la liceul CFR e un cos de gunoi ars – prospat. Semn de bun augur despre campanie si de buna purtare pentru elevii din zona respectiva.

  25. dupa ce treci podul pietonal(cel de langa the bridge) de’a lungul crisului, s-au amenajat niste banci dragute si niste mese, trec pe’acolo destul de des, printe ultimele descoperiri a fost un cacat chiar langa masa unde se mai pune lumea sa manance, o masa incendiata, si o masa plina de flecme, nu mai zic nimic de gunoaiele aruncate la 20 de cm de cosul de gunoi.

    sa le tai mainile nu alta…
    (cacatul era de om – pt idiotii care vor sa ma intrebe daca l’am analizat, raspunsul anticipat e: DA!)

    apropo siropele, s-au dat ceva amenzi pana acum? n-am apucat sa urmaresc evolutia campaniei…

  26. De abia astept sa se termine campania de informare si sa vina amenzile. Si de abia astept sa se propage frica in cei care fac mizerie in oras. Vreau ca cei abilitati in a da amenzi sa nu poata fi corupti cu vorba buna sau cu mici atentii si sa fie verticali in pastrarea curateniei.
    @OrbiT: Vreau sa te intreb un lucru: “Cainele tau nu pute?” Hai ca-mi esti “simpatic”; ai zis ca faci compromisul si cureti dupa el daca se caca pe trotuar, te rog, sa te gandesti ca isi face nevoile de fiecare data in locuri nepermise. Multumesc!

  27. Un oras exemplar de curat nu vom avea nicodata ! indiferent ce amenzi se vor da , daca se vor da.Eu cred ca important e ca noi toti cei care suntem interesati sa tinem orasul curat , sa fim mai atenti unde aruncam gunoiul , indiferent ca inainte ca sa ajungem la cosul de gunoi o alta persoana arunca exact langa cos . Puterea exemplului e cea mai buna , bineinteles impreuna cu perseverenta !

  28. @Perti – Cainele meu nu “pute” ce miroase.Este spalat zilnic dupa fiecare iesire lui afara .
    @ Luci : hai sa mergem in parc ,sa ne plimbam doare pe iarba , cat timp ar rezista gazonul acela ?
    @ Deocamdata eu zic sa se puna la punct sistemele de curatare a oraselor , sa fie cosuri de gunoi , sa se dea amenzi oamenilor care nu arunca in cosul de gunoi chiar si pentru un muc de tigara .Si dupa aia sa trecem la animale.
    @ All – eu mi-am dat cu parerea de ce nu as curata dupa cainele meu si nici a altora , de cat sa ma stric la stomac din cauza mirosului prefer , sa imi scot cainele prin cartier pe unde nu o sa afle “Acesti oameni draguti care te amendeaza ” .
    Si acuma o intrebare : Dupa Cainii VAGABONZI cine face curatenie ?

    Pe timp de criza normal , trebuie sa ne amendeze/impoziteze mai mult .

  29. @Orbit, cainii la fel ca si pisicile au instinctul de a-si face nevoile in locuri unde-si pot acoperi “capodoperele”, adica unde e iarba, nisip, pamant etc.
    Cainii maidanezi, majoritatea dintre ei, nu lasa caca pe strada pentru ca nefiind dresati inca au instinctul de a face in iarba, unde-si acopera excrementele. De altfel, nu pot face caca daca te uiti la ei.

    La cainii de apartament e alta treaba, iesind afara doar o data sau de 2 ori, uneori fac cacuta si pe strada, mai ales daca au probleme si nu se pot tine pana la zona cu iarba.

    Sper doar ca intr-o zi sa calci prin iarba intr-un rahat proaspat de caine, lasat de un stapan caruia ii e greata sa curete dupa animalul sau, sa vezi ce bine e. Sau cand vei avea copii, sa-i vezi cum cad prin iarba exact in rahatul de caine.

    Ai caine? E responsabilitatea ta sa cureti dupa el cand il scoti in oras. Daca vrei sa-l scoti la plimbare si sa nu cureti dupa el, mergi la padure.

    Acelasi lucru e valabil si pentru cei care au cai sau vaci. La sat omul merge cu lopata si curata dupa animal daca s-a gasit sa se cace pe strada. Oraseanului ii e greu si ii e rusine.

    Repet, nu mai cautati scuze si pretexte. Folositi energia facand curat si aruncand gunoiul la cos, nu pe strada.

  30. @OrbiT: Ok, ai un caine care miroase si nu pute; felicitari! Fiind un finut si curatind dupa cainele tau daca isi face nevoile pe trotuar as vrea sa consideri la fel si daca le face in iarba sa faci curat dupa el. Oricum nu ti se intoarce stomacu` pe dos daca iei 2-3 cacati de la catelul tau.

  31. Nu te enerva pentru ca nu are rost. Oricum nu se schimba nimic in tara asta. Tot ce putem face e sa speram ca incet incet lumea isi va schimba mentalitatea…
    Sunt prea multe persoane fara bun simt si fara cei 7 ani de acasa…

  32. badaranii nu citesc bloguri, poti sa scrii pana-ti cad tastele. n-o sa impresionezi targetul in cauza.

    avem o problema de mentalitate pe care n-o s-o schimbam peste noapte. de la mucosul care lipeste cate-o flegma pe geamul magazinului pana la mitocanul care-si goleste scrumiera masinii in strada sunt toti rezultatul evolutiei speciei noastre atat de marete. semnale trebuie trase, masuri trebuie luate, dar ele nu vor produce efecte imediate. eu personal cred ca astea merg mana`n mana cu educatia, adica ultimul lucru care intereseaza gulerele albe care conduc tara in ultimii 20 de ani.

  33. In ceea ce priveste cainii vagabonzi… stransi intr-un centru de caini si daca nu ii revendica nimeni in 2 saptamani sterilizati si tinuti in continuare inchisi pe banii statului, ca daca ar fi dupa mine i-as executa cu mana mea pe toti.
    O gramada de caini vagabonzi provin de la paznicii care tin cate un caine 2 pe langa ei ca sa poata dormi linistiti, eu as inmatricula cainii aia si as impune un control strict mai ales carnete de sanatate, la fel interzicerea abandonarii cateilor oriunde, sa fie dusi la un centru care sa se ocupe de ei daca nu se gasesc stapani.
    etc etc etc.
    S-ar putea face multe, daca nu am avea sensibilosi gen Brigitte Bardot deghizat in Orbit si daca ar exista niste legi bine puse la punct.

  34. Spune-mi ca tot ce sa scris aici este real si nu o piesa de teatru.Este prea bine interpretata,cu caractere jucate perfect,Dani in rolul principal este brilianta”si cum frate sa amestece rahatu de caine cu restul gunoaielor? gandeste-te logic.. Doamne..”.littl3l0rd are replica cea mai tare din piesa “@Dani tu chiar ai ramas fixat la cosurile speciale. NU AVEM NIVELUL DE TRAI PT RAHATURILE TALE” ce mai toate rolurile au fost jucate perfect.Mersi mult ,am ras pe rupte,este o piesa de milioane:)) ps daca este real atunci este…tragic

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading