Roccat Kone Mouse Review / Recenzie

A venit momentul pe care-l asteptau toti gamerii care citesc Oradeanul si nu numai: e gata review-ul la mouse-ul Roccat Kone (ROC-11-500).

Sa recapitulam pe scurt ce stie:

  • Senzor laser 3200dpi
  • TCU – Tracking Control Unit (primul din lume cu sistem de “simt” al suprafetei)
  • 1ms timp de raspuns; 1000Hz 16-bit data channel;
  • 7080fps; 6.4 megapixel,
  • Procesor intern – 72MHz TurboCore
  • 128kB memorie interna pentru stocat profile si Macro, butoane programabile (secventa de pana la 10 actiuni programabile pe mouse)
  • Capabil sa inregistreze 1.65m/s (65ips) si o acceleratie grafica de 20G
  • Spectrum full de culori in 5 puncte, programabile
  • Greutate ajustabila (5, 10, 15, 20 grame)

Dar oare cate se pot scrie despre un mouse? Majoritatea sunt de parere ca perifericele nu sunt de luat in seama, nu li se da prea multa importanta in momentul achizitionarii unui calculator, chestie observata si in comentariile lasate la articolul anterior despre mouse. Dar ce se intampla cand tastatura e prea zgomotoasa, nu e confortabila, i se blocheaza butoane, nu-ti place inaltimea la care se declaseaza butoanele sau nimeresti una in germana? Sunt niste chichite mici care tin de gust si comoditate dar care ajung sa te exaspereze.

Majoritatea chestiilor de mai sus sunt valabile si pentru mouse: nu e confortabil, e prea usor, aluneca din mana, oboseste mana, sare cursorul intr-un joc la o miscare prea brusca, nu e destul de “sensibil”, nu aluneca bine pe mouse-pad. Un mouse cu toate “calitatile” astea are toate sansele sa ajunga izbit de perete si stiu multi oameni care au ajuns la capatul rabdarilor cu un asemenea mouse.

Hai totusi sa va spun despre Roccat Kone.

Comoditate: primele ore cu el mi-au fost cele mai grele, e mai inalt cu vreo 4mm decat celalalt mouse al meu folosit vreme de 2 ani. Cel mai mult se vor bucura de acest mouse cei cu mana mai mare, iti permite sa-ti relaxezi toata palma pe el. Eu am mana mai mica dar in vreo 2 ore tot ne-am imprietenit.

E un mouse doar pentru dreptaci. Locul lateral pentru degetul mare e perfect: iti permite sa-l relaxezi dar in acelasi timp poti sa si apesi butoanele laterale fara nicio problema. Nu stiu precis cu ce e “placat” dar Roccat Kone nu iti aluneca din mana, pare fi un strat ultra-fin, foarte subtire de “plastic cauciucat”.

Greutate: se poate schimba in incrementi de 5. Se poate face mouse-ul mai greu cu 5, 10, 15 sau 20 grame. Personal folosesc greutatea de 20g, simt ca imi da mai mult control. Mouse-ul stie ce greutate ai introdus.

Rezolutie: “Pentru ce ai nevoie de 3200DPI?” ar intreba majoritatea. Da, stiu ca e si o chestie de marketing dar ce ati zice daca v-as spune ca in ultimii 2 ani am folosit intre 1600 si 2500 DPI? Rezolutia mare mi-a folosit mai ales in aplicatii unde nu e nevoie de precizie extrem de mare si greselile nu sunt fatale. Poti parcurge 1280 in mai putin de un centimetru, dimineata oricum sunt foarte incet in miscare si gandire. Majoritatea gamerilor folosesc rezolutii DPI mici dar si acestea trebuiesc ridicate cand rezolutia jocului creste (nu e tot una 400×640 sau 1280×800 sau mai mult). Acest mouse e mult mai “sensitiv” decat orice alt mouse pe care am pus mana asa ca la 1280×800 in Half Life (a nu se confunda cu Counter-Strke) m-am oprit deocamdata la 1200DPI, fata de 1600 cat foloseam la celalalt mouse.

Se poate seta pe 800 – 1200 – 1600 – 2000 – 2400 – 3200 DPI cu posibilitatea de a dezactiva din rezolutii. Exemplu: poti dezactiva 1200, 1600, 2000 si 2400 astfel ca schimbarea de rezolutie in sus sau in jos de la butoase sa se faca doar intre cele 2 ramase: 800 si 3200. O intrebuintare la chestia asta: joci Counter-Strike si cand activezi luneta la sniper ai nevoie de o miscare mai rapida.

TCU Tracking Control Unit – E primul mouse din lume care foloseste un sistem de simt al suprafetei. Va spun sincer: ma asteptam ca acest feature sa fie doar marketing, mai citisem pe undeva ca cei care-i facusera review n-au observat nicio diferenta. S-au inselat si m-am inselat! Chestia functioneaza si functioneaza foarte bine!

Am luat cel mai naspa mousepad pe care am putut pune mana: lucios in culori si cu striatii ascutite (pacat ca nu le pot face poze, efectiv te zgarii in ele). Cum mouse-ul avea TCU activat (se poate dezactiva daca nu ai nevoie)  trebuie calibrat dupa ce schimbi suprafata pe care-l plimbi. Era calibrat pentru mousepad-ul Roccat Taito si in momentul cand l-am pus pe “lame-pad” a inceput sa “agate” si sa sara. Am apasat “Calibrate” in soft-ul mouse-ului si l-am lasat cele 5 secunde nemiscat dupa care… nu l-am mai putut face sa sara. TCU functioneaza! Acest mouse functioneaza foarte bine si pe mousepad-uri de 2 lei (sau 1.6o cat a fost cel colorat) desi nu recomand asta! Mai bine o bucata de lemn pe care bate mama snitele! E o “crima impotriva umanitatii” sa folosesti un mousepad de 2 lei la un mouse scump :).

Butoane. Cu exceptia “click dreapta” si “click stanga” toate celelalte butoane isi pot schimba functiile. Macro si chiar profile. Scroll-ul se poate invarti, apasa si chiar impinge spre lateral dreapta / stanga. Nu exista riscul sa-l apesi intr-o parte sau sa-l misti atunci cand defapt vrei sa atingi scroll button. Lucrul acesta e un mare plus. Scroll silentios.

roccat kone mouse asign macro

Macro. Aici deja lucrurile devin complicate. Cu putina indemanare poti face acest mouse sa “schimbe pe grenada, s-o arunce, sa schimbe inapoi pe shotgun si sa traga” … apasand un singur buton. Macro e foarte folositor pentru cei care joaca MMORPG-uri (Massively multiplayer online role-playing game). Exemplul pe care l-am dat eu cu grenada si shotgun e destul de tampitel dar un jucator de City of Heroes (sau WoW) poate sa-si seteze mouse-ul sa-i activeze toate scuturile apasand un singur buton sau chiar sa dea un power, sa schimbe pe alt power, sa execute si acel power si sa schimbe inapoi pe primul power si sa-l execute iar dupa ce acesta s-a incarcat, totul de la un singur click. Roccat Kone poate memora pana la 10 actiuni Macro in memoria interna (pe care le poti lua cu tine oriunde duci mouse-ul), peste 10 actiuni va salva pe hard. De asemenea poti avea 5 profile separate pentru jocuri diferite.

Combinatiile pe care le poti face sunt extrem de multe daca-ti folosesti un pic imaginatia si sacrifici un buton de pe mouse pentru a schimba profilul, setand pe fiecare din cele 5 profile (sa zicem) 7 butoane pentru macro (5×7).

roccat kone mouse macro manager

Culorile. Acest mouse permite setarea LED-urilor in 5 puncte dintr-o paleta de 38 de culori! Se pot seta efecte, culorile sa se schimbe etc. N-o sa insist pe acest subiect, cine-si ia un mouse de gaming nu-l ia pentru beculete.

Pot spune totusi ca arata extrem de bine noaptea o combinatie (personala) de rosu cu albastru. LED-urile nu sunt deloc deranjante la ochi noaptea (cum credeati, cum am crezut si eu), functia poate fi folosita fara probleme si pentru a impresiona. Cei care chiar sunt sensibili le pot stinge.

roccat kone mouse color control LED

Design. Am zis deja ca e extrem de confortabil. Spre deosebire de alti “mausi”, Roccat Kone are “4 picioroange” in loc de picioruse mici. Nu m-a incomodat cu nimic, mouse-ul aluneca extrem de bine.

Senzorul laser este in centrul mouse-ului, alti mausi il au asezat mai pe lateral si jucatorii care “invart” de mouse vor fi posibil incomodati din cauza asta.

roccat kone mouse review

Senzorul TCU e situat in fata, aproape de fir si greutatile chiar “in coada” mouse-ului.

roccat kone mouse review
roccat kone mouse review

E si foarte frumos ambalat, ambalajul merita pus in vitrina 🙂

Altele. Acest mouse are nevoie de un USB port dedicat, cel mai probabil ca nu va merge la performanta maxima printr-un USB HUB. Foloseste 1000hz dar poate fi setat si pe 500hz sau 125hz (daca hardware-ul calculatorului nu permite mai mult de 125hz). Multe calculatoare (si mai ales notebooks) au probleme cu mousii mai destepti din cauza frecventei portului USB. Acesta poate fi overclocked (pe propriul risc). Mie de exemplu nici nu mi l-a detectat pe unul dintre porturi (care e shared) dar l-am setat pe 125hz din soft-ul lui si a functionat dupa asta. Totusi l-am pus pe port dedicat pentru a putea testa mai bine performantele.

REPET: daca se intampla asta, NU E MOUSE-ul de vina! Instalezi soft-ul si-l setezi pe 125hz. Spre de deosebire de alti producatori, Roccat macar iti da optiunea de a schimba frecventa.

Dupa ce am instalat soft-ul de la mouse, acesta a uploadat un fisier .bin pe mouse! Are firmware! Nici chestia cu procesorul intern de 72 mhz nu e abureala de marketing! (Probabil curand vom avea jocuri care ruleaza direct de pe mousi :P)

Un neajuns: Butonul din fata rotitei (scroll-ului) e destul de greu de apasat.

Overall. Acest mouse m-a dat gata! Am fost foarte sceptic la inceput. Nu credeam ca se pot scrie atatea despre un mouse (si cred ca nici voi nu credeati). Cu siguranta cel mai bun mouse pe care am pus mana pana acum si probabil situatia nu se va schimba in urmatoarele x luni.

E genul de mouse la care trebuie sa-i citesti manualul! Vorbesc serios! Sunt multe chestii de setat si personalizat dar dupa ce l-ai setat pentru nevoile si obiceiurile personale iti va deveni un foarte bun prieten.

Softul cu care vine e foarte intuitiv si face exact ceea ce trebuie, nimic mai mult. Totusi dificultatea acestui mouse e undeva intre un cuptor cu microunde digital si un ceas de video 🙂 (Nu m-am putut abtine)
null

Ca si pret nu e tocmai cel mai accesibil mouse dar daca e sa ne uitam ce ofera alte brand-uri la acelasi pret, Roccat Kone castiga detasat prin features si inovatie.

Nu e doar mouse-ul jucatorului de shootere, e mai ales mouse-ul jucatorului de MMORPG si chiar al omului soarec de birou care se respecta.

Va amintesc totusi ca trebuie sa stiti sa jucati, un mouse destept nu castiga in locul vostru, va da doar un avantaj. Depinde de voi sa profitati de el.

Despre mousepad-ul Roccat Taito:  Panza din fir foarte subtire deasupra, fin pentru picioarele mouse-ului. Zgomot aproape 0. Cauciuc dedesubt, aproape ca “se lipeste” de masa, nu aluneca. E destul de mare (40x32cm), aproape cat un pres, impreuna cu mouse-ul mi-a imbunatatit MULT stilul de joc. Un mouse precis la o rezolutie si sensitivitate mica pe un mousepad MARE ca sa ai libertate de miscare poate fi cheia succesului.
Niste scoruri obtinute cu acest mouse in Half Life pe un server unde joaca straini (nu cel mai extraordinar scor, cand mi-am amintit sa apas pe printscr)

roccat kone half life score

roccat kone half life score

Astept cu nerabdare sa pun mana si sa torturez si alti mousi High-End. Poate curand incep sa fac comparatii.

Mouse-ul Roccat Kone impreuna cu mousepad-ul Roccat Taito au fost oferite prin amabilitatea unicului importator Roccat in Romania: Dream IT

galeria 1 / galeria 2

Mouse ROCCAT Kone ROC-11-500 ROC-11-500 pe emag

LATER EDIT:
Mouse-ul este prezent in Retail la pretul de 69.99 EUR TVA inclus. Pentru o perioada limitata, produsul va fi disponibil direct de la importator, pentru cititorii acestui blog, in plus oferindu-se un discount de 8%.
Doritorii sa trimita un mail, la subiect “ROCCAT Kone prin Oradeanul”

mail

21 thoughts on “Roccat Kone Mouse Review / Recenzie”

  1. De adaugat ca pentru scrierea acestui articol s-au folosit urmatoarele resurse:
    – zeci de ore de gaming in diferite jocuri, atat ziua cat si noaptea
    – cateva ore documentat
    – cam 2 ore pentru facut si procesat poze, scris preview
    – 15 minute – desfacut ambalajul la mouse si mousepad
    – aproximativ 5 ore in care 7 pitici din capul meu au scris articolul
    – o alta persoana si-a irosit 20 de minute din viata corectandu-l
    – multe plicuri de cafea

    Va multumesc 🙂

  2. …si uite urmatoarea mea investitie :D.

    mai era o chestie, am vazut ca ai mentionat acolo faptu ca e usor sa faci scroll click fara sa mearga stanga dreapta. exact problema asta am avut cu un logitech mx revolution zilele astea, a trebuit sa renunt la el pentru ca era greu de facut scroll click care e foarte important in multe aplicatii de grafica.

  3. @Infamu: sper ca nu vrei sa-l folosesti pe post de tablita grafica 🙂
    Sunt multumit de scroll, sper sa fie si durabil. In aceste 5 zile n-a dat semne de oboseala.
    Partea frumoasa e ca poti pune middle click pe un alt buton “mai apropiat” 🙂

    Eu mi-am facut (de multi ani deja) prostul obicei de a lovi (destul de zgomotos) scroll-ul cu degetul aratator. Poate un mouse de 70E ma convinge sa renunt la obicei 🙂

  4. @Infamu: poti sa-ti lasi si adresa de mail, n-o vede nimeni si eu nu trimit spam, in cel mai rau caz imi contactez comentatorii cand am informatii suplimentare de oferit.

  5. nu nu, tableta grafica sta cuminte pe birou, dar am si pasiuni din astea gameleshti si nici nu m-am obisnuit sa lucrez in 3dsmax cu tableta.

  6. nice mi se pare cel mai tare mouse din cate am vazut dar am si eu o intrebare se poate cumpara din ploiesti si dak da de unde mai exact ? chiar vreau sal cumpar ft tare mouseul are si progr si greutati si ce sa mai o sal iau sigur .

  7. pfiu sa dai 70E pe un mouse 😀 … dar revin SA DAI 70E pe un mouse pe care nu ai pus mana sa il simti 😀
    Stai si ma uit cum chiar si acum MX`ul meu e tot 200Lei chiar si dupa atatia ani de la achizitionare (vreo 3 ani cred)

  8. pe la altex domo best computers plm ska systems undeva in romania ca nam salariu sa iau dupa net sau card da kafli cv let me know 😉

  9. offtopic [nu ma pot abtzine!!!]
    pfuai, ba! ce scris are asta` ba[!]…:)))
    nah ontopic:
    Sirop,futa`te peshtii…ce ma fac cu tine,vreau shi io un potzok d`ala,sa jok Air Rivals cu el,po` sa`l setezi sa dea 7 buff-uri de`odata? daka da, il cumpar,sa moara vaca lu` vecinu`.
    Duamnie ajutah, =))
    3Ga

Comments are closed.