Despre răceală și gripă de la un sensibil – și cum să te tratezi

În primul rând nu ar trebui să urmezi sfaturi de pe net. Ar trebui să consulți un medic de la primele simptome.
Dar în cazul în care tu știi mai bine, uite câteva sfaturi de la unul care a făcut o pneumonie care s-a lăsat cu astm pe vremea pe când avea 3 ani jumate. Și părinții și bunicii mei știau mai bine. Dacă ești mămică, stai departe de grupurile de mămici de pe Facebook, ele știu totul mai bine decât medicii care au stat câțiva ani prin școli. Nu-ți sabota copilul.

1. Cel mai rapid iei o gripă din locuri publice, transport în comun, birou, școală. Așa ca spăla-te pe mâini, folosește un gel dezinfectant dacă vrei să mănânci imediat după ce-ai coborât din tramvai, ai grijă să nu tușească lumea pe tine.
2. Stai la căldură, protejează-ți plamanii de rece. Respiră pe nas, nu pe gură.

Dacă deja iți curg mucii și te doare gâtul:
3. Suge Trachisan, Trachisept sau oricare e preferatul tău dintre suplimentele astea care se sug – nu bea lichide cel puțin jumate de oră după.
4.. Paracetamol Sinus. Citește prospectul și respectă dozele.
5. Hidratarea. Ceaiuri cât de multe. Era cand beam și 2.5 litri într-o zi. Cald, nu fierbinte! Dacă-ți arzi gâtul, îți faci mai rău. Încearcă mentă, mușețel, tei.
5. Mierea de albine e hrănitoare și are efect antiseptic. Câte o linguriță mică o dată la câteva ore. Las-o să curga încet pe gât.
6. Vitamina C cu Zinc. De la producătorul Bereș. Ingredientul “secret” e Zinc-ul, nu vitamina C. De asta am aflat mai recent și chiar face minuni. E un supliment pe care poți să-l iei și preventiv.
7. Muci nu se trag și nu se înghit. Mucii și flegmele se expectorează, asta dacă nu vrei să ajungi la antibiotice de la puroi în gât și alte complicații, plus o prelungire a tuturor simptomelor nasoale.
8. Antibioticele nu se iau aiurea, făra rețetă de la medic. Îti scad imunitatea și poti să-ți faci mult mai mult rău.
9. Nu se moare de la răceală și gripă, se moare de la complicațiile pe care le faci de la netratarea lor.
10. Pălinca poate să functioneze, dar e recomandată doar pentru cei care nu conduc și nu au început deja să ia medicamente.

În ultimii 9 ani nu am luat antibiotice pentru răceală și gripă, a funcționat cu cele de mai sus. Și am cei mai sensibili plămâni.
Dacă totuși ai urmat sfaturile de mai sus și nu vezi o îmbunătățire a situatiei dupa 2-3 zile, oricum vei ajunge la medic. Mai bine mai repede decât mai târziu, să fie bine, să nu fie rău.
Dacă nu îți trece febra și auzi șuierături la plămâni, fuga la medic!
Fii deștept, ai grijă de tine și poți să treci peste o gripă fără să te simți nasol mai mult de 3-4 zile și cu un cost total de vreo 50 de lei. O pneumonie costă mult mai mult și te vei simți mult mai rău.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading