Stăteam aseară cu niște prieteni pe terasa Lord’s, la o bere ‘n’stuff, când apare un țigănuș cetățean bronzat la lumina lunii, fără ocupație. Ne vede fumători, ne vede mai darnici (?), nu știu, cert este că ne abordează cu formula modernă a cerșetoriei românești: dă-mi o țigară.
Nu-ți dau – vine răspunsul din partea nevestei. La care solaristul natural răspunde sec: ești rea.
Eram în public, n-am vrut să-l înjur de mama care l-a purtat la cerșit până a ajuns la vârsta potrivită pentru a-și începe propria afacere, nici de tatăl care îi cheltuiește o mare parte din câștiguri pe alimente de bază (adică bere, rachiu, pălincă și alte asemenea delicii), dar era să-mi pierd calmul.
Cu altă ocazie, tot prin zona centrală de agrement, un alt bronzat cerșea bani. S-a modernizat, a trecut la marketing direct, fără texte de genul ”n-am mamă, n-am tată”. Ne-a abordat direct cu ”dă-mi cinci lei”. Răspunsul pe care l-a primit n-a fost clasicul ”nu-ți dau”, ci mai degrabă ”f*tă-te ăl’ de jos, du-te în piramida mă-tii și lucrează, că eu lucrez pentru banii ăia”. Cinci lei? Un leu nu-ți mai ajunge?
Repet: centrul Oradiei, la ora de ”maximă audiență”, 2012, vara (nu dorm).
Aș vrea, pe această cale, să întreb autoritățile însărcinate cu menținerea curățeniei și siguranței străzilor noastre: cum plm permit ca în plin sezon turistic cei care contribuie la bugetul local prin taxe și consum să fie deranjați de asemenea elemente obraznice și urât mirositoare în centrul orașului? Chiar asta e impresia cu care vrem să plece turistul străin din orașul nostru?
Acum circa 10 ani am petrecut o perioadă într-un orășel turistic din Vest. 50.000 de locuitori, circa 70.000 în plin sezon. În tot orașul am văzut două persoane care câștigau bani pe stradă: un acordeonist și un flautist, care cântau pe strada pietonală din centrul vechi al orașului. O singură dată am văzut un boschetar dormind în stradă, dar și ăla a fost ridicat de polițiști în următoarele zece minute.
Luați exemplu, faceți să fie bine…