Cum sa dai magazinului tau online sanse de supravietuire de Black Friday

Pentru ca ieri f64.ro a facut un fail-test inainte de Black Friday si pentru ca-s satul sa vad aceleasi greseli repetandu-se an de an, am facut o mica lista de optimizari de bun simt. Acestea se pot implementa pe hardware/software-ul actual pe care ruleaza majoritatea paginilor care sunt moarte de Black Friday.

1. Webserver-ul tau NU trebuie sa arate asa ” Apache/2.2.22 Unix mod_ssl/2.2.22 OpenSSL/0.9.8e-fips-rhel5 mod_auth_passthrough/2.1 mod_bwlimited/1.4 PHP/5.2.17″. Nu detaliez, your admin should know better.

2. Instaleaza-ti nginx ca frontend pentru Apache. Sau chiar nginx in loc de Apache (ca baietii mari).

3. De BF prima pagina a siteului NU trebuie sa fie generata dinamic la fiecare accesare. Prima pagina a siteului a.k.a cea cu toate ofertele speciale ar trebui sa fie statica, un simplu index.html! Din ea se da link la produse (care merge spre cart-ul propriu zis)!

4. Foloseste un CDN pentru imagini, css-uri si .html-uri! Cu cat sunt mai putine request-uri spre webserver-ul tau, cu atat mai bine.  Da, stiu, costa 5-12 centi per GB dar face diferenta. Nu recomand Cloudflare.

 

Cele de mai sus sunt minimul necesar, nu are rost sa  intram in discutii despre optimizarea scripturilor, micsorarea query spre baza de date sau solutii de caching. Aici trebuie programatori buni si sa nu folosim Magento. Poti sa ai orice mamut de server daca soft-ul e muci.

In momentul publicarii acestei postari f64.ro transpira daca imi uit degetul apasat pe F5, nu-mi dau seama ce optimizari au facut…

Transaction rate:              24.51 trans/sec

Serios?

Semnat: un client ingrijorat.

emag_cat

10 thoughts on “Cum sa dai magazinului tau online sanse de supravietuire de Black Friday”

  1. CDN-ul nu te ajuta, n-are sens sa incarci pozele de pe un server din State sau din alta tara cat timp toti clientii tai sunt din Romania. Mai bine lasi Nginx sa serveasca elementele statice ca o face bine si rapid, eventual de pe un subdomeniu. Sau pui Varnish in fata Apache. Sau scoti de tot Apache si mergi doar pe Nginx, ca oamenii mari.

  2. @Andrei: sunt CDN-uri in Europa si chiar servicii care au POPs in RO.
    Ma refer la CDN cand trebuie strict folosit pt offloading, cand 1-2-5 servere cu nginx care servesc continut static nu ti-ar ajunge.

    Si e bun si CDN in state cand trebuie ales intre “nu se incarca, e mort” si “se va incarca mai incet cu 130ms”

  3. Poti sa pui un lazy load la imagini si ai rezolvat problema si cu se incarca cu 130ms mai tarziu 🙂 Pagina e incarcata, imaginile apar si ele, ceva mai incet.

  4. @Laurentiu nu stiam ca sunt si in RO, e bine in cazul asta. Oricum cred ca elementele statice nu sunt o problema foarte mare. Problema mai mare e Apache-ul care e lent si se comporta urat la spike-uri de trafic.

  5. De fapt Apache-ul săracul merge relativ bine. Problema e la PHP și cum majoritatea n-au auzit de chestii avansate precum mod_fastcgi și php-fpm, rulează ca mod_php. Au făcut cei de la Nexcess o comparație între nginx+php-fpm și Apache+php-fpm iar diferența a fost total nesemnificativă.

    Dacă vorbim de Magento, probabil CE că nu dă lumea banii pe EE, avem cam așa:

    1. VARNISH cu VarnishPageCache sau alt modul. Diferența e uriașă. Nu cred că trebuie să specific cum trebuie configurat cache-ul.

    2. CDN. OnePica.

    3. Memcache pentru sesiuni și redis pentru obiecte.

    4. MySQL-ul optimizat. În cel mai rău caz un innodb_buffer_poolsize și innodb_buffer_log să aiba niște valori decente, nu 16M și 5M

    4. CNAME pentru diferite chestii că să evitați limitarea browselor la 6 conexiuni

    5. Unite CSS-urle și JS-uril într-un singur fișier.

    6. Regulă general valabilă: orice conexiune de la server către alte servicii gen: Facebook, Twiter, whatever se încarcă la urmă ca dacă-i picat serviciul respectiv să nu stai 3 ore după un time-out.

    Cam atît.

  6. Made my day ! Thank you ! “Aici trebuie programatori buni si sa nu folosim Magento. Poti sa ai orice mamut de server daca soft-ul e muci.”

  7. O metoda foarte buna de a da sanse de supravietuire magaziunului tau este sa oferi tuturor celor care iti calca pragul mici cadouri. Oricat de nesemnificative ar fi pentru omul sarac din ziua de azi conteaza.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading