Opinia unui posesor de dSLR despre mirrorless Sony NEX 5R

Am cumparat un Sony NEX 5R cu kit 18-55mm (de la f64.ro) pentru ca imi era foarte greu sa car dupa mine dSLR-ul in turele mai lungi (25-40+km) cu bicicleta. Sapuniera si telefonul nu imi ofereau controlul si calitatea de care aveam nevoie.

Obiectivul standard 18-55mm e probabil unul dintre cele mai proaste obiective cu care m-am jucat vreodata. Probleme mari cu sharpness-ul pe aproape toata distanta focala. E mare si greu pentru categoria sa. Singurele atuuri sunt rapiditatea cu care focalizeaza si stabilizarea optica decenta. Faceti un efort si luati obiectivul 16-50mm care-l bate la toate categoriile.

Am mai luat doua obiective pe care le consider must have si best buy pentru E-mount: Sigma 19mm f/2.8 si Sigma 30mm f/2.8 – total 800 lei. Amandoua sunt sharp la f/2.8 si foarte sharp de la f4.5 in sus. Sunt mici si usoare, aparatul cantareste ~415 grame impreuna cu unul din ele si e mult mai comod de tinut intr-un buzunar de geaca.

Mi-a luat aproape 2 zile sa-i invat meniul si optiunile. Tot dupa 2 zile nu mai simteam lipsa unui viewfinder.

Imaginile sunt ok pana in ISO 3200, dar am facut poze  decente si  la ISO 6400. Fotografia nu e despre low noise 🙂

Sony NEX 5R e o feature camera care pe langa  faptul ca e rapid si face poze de o calitate buna, iti oferta si posibilitatea de a instala aplicatii pe el. Cele platite nu sunt disponibile in Romania prin SEN, din pacate. Imi place in special Picture Effect+ (gratuit) cu care poti crea ilustratii, poti selecta pana la 2 culori care sa fie prezente in poza si restul sa fie alb/negru, accentuare culori.

Functiile HDR si DRO (Dynamic Range Optimization) isi fac bine treaba si te ajuta sa captezi detalii pe care era imposibil sa le obtii cu un dSLR low-mid range de acum 2 ani, in contrast puternic de lumina.

Culori si balans de alb corect in general, nu prea am avut nevoie de Adobe Lightroom pentru jpeg scoase de NEX. Inca am Lightroom 3.6 si nu-mi recunoaste RAW-urile acestui aparat, iar aplicatia SONY RAW (Image Data Converter 4) e prea inceata pentru modul meu de lucru. Personal imi place contrastul pozelor.

LCD-ul aparatului il consider decent chiar si pe soare foarte puternic, dar va trebui sa-i ridicati stralucirea in unele conditii.

Mi-as dori o autonomie mai mare a acumulatorului, dar 300+ cadre cred ca e decent pentru un aparat cu LCD fara viewfinder. Acumulatorul se incarca in aparat, va trebui sa-ti cumperi un incarcator separat daca ai mai multe acumulatoare si vrei sa le incarci in timp ce faci poze.

Recomand sa va luati si o folie protectoare pentru LCD. Accesoriile Sony sunt exagerat de scumpe!

Per total Sony NEX 5R mi-a depasit asteptarile si mi-a trezit iar placerea de a face fotografii. In unele conditii face treaba mai buna decat un Canon 60D: rafala mai rapida, filmare la 50fps cu autofocus si face/object tracking!

Cel mai bun aparat foto e cel pe care-l ai la tine. De aceea la multe fotografii facute cu NEX la care mi se spune “Cu dSLR-ul ar fi iesit mai ok”, raspund cu “Nu ar fi iesit deloc, nu l-as fi avut la mine”.

Aparatul Sony NEX-5R costa ~2700 lei cu kit 18-55mm.

Si acum niste poze:

3 thoughts on “Opinia unui posesor de dSLR despre mirrorless Sony NEX 5R”

  1. Salut! Te deranjez cu câteva întrebări . Pentru obiective pentru seria nex trebuie sa caut obiective cu e-mount? Eu am un nex 6 banuiesc ca se potrivesc cele ce le-ai cumpărat tu si aparatului meu. Si as dori o recomandare pentru obiectiv folosit la sporturi sa aibă si Zoom pentru pozele pe stadioane. Multumesc

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading