Internetul românesc răsună de ultimul scandal în domeniu: compania care administrează afacerile de media a trustului cu Pro (pro TV, FM, diferite site-uri și altele) a depus plângere la CNA împotriva a 42 de site-uri care pun la dispoziția internauților (ilegal, of course) conținut protejat de legea drepturilor de autor. 41 sunt de streaming (concurenți Voyo.ro, printre care și celebrul Vplay).
Comunitatea online este împărțită de veste: unii (cei puțini) se bucură de o așa-numită “intrare în normalitate”, alții – și ei sunt cei mai mulți – sunt revoltați, porniți împotriva trustului Pro și vor ca lumea să boicoteze produsele media al acestuia, ca semn de protest.
Părerea mea este că toată lumea are dreptate.
Trustul are dreptate: având în vedere că trustul cumpără pe bani dreptul de a difuza filmele și serialele, în condițiile în care concurenții le pun la dispoziția spectatorilor cu costuri muuult mai mici (un server colocat și bandă multă nu costă nici pe departe atât, cât licența pentru un serial mediocru).
Cei care se bucură (ăia puțini) au și ei dreptate. Ei sunt cei care ar plăti pentru un conținut de calitate dacă ar fi disponibilă în internetul românesc. Ei sunt cei care se bucură de faptul că s-a făcut un prim pas către normalitate, la care dacă se ajunge, conținutul de calitate va veni și în România.
Cei care protestează au și ei un pic de dreptate: prin lipsa conținutului accesibil și de calitate, uneori parcă sunt forțați să pirateze.
Cei săraci de suflet sunt cei care consideră vizionarea gratuită pe net a serialelor și a filmelor un drept garantat prin lege, Constituție, biblie, lege nescrisă, datină etc.
Ai dreptul să vezi un film sau serial la TV deoarece plătești pentru acel film sau serial prin faptul că te uiți la reclamele inserate în el. Dacă nu te uiți la ele, tot te uiți la postul respectiv în intervalul orar respectiv, deci ești un spectator care e luat în calcul la rating.
Ai dreptul să vezi un serial sau un film la HBO sau alt canal cu plată pentru că ai plătit abonamentul.
Ai dreptul să vezi un film la cinema pentru că ai plătit biletul.
Ai dreptul să vezi un film pe DVD sau Blu-ray închiriat sau cumpărat de tine.
Să vezi un serial sau un film fără să plătești nimănui (streaming online sau alte variante) este deja un lucru care contravine legislației în vigoare…
Cred că mulți nu-și dau seama (sau nu vor să se gândească la chestia asta) că paginile astea de streaming au / aveau activitate ilegală, la fel ca vânzătorul de CD-uri piratate de la colț. Era de așteptat o asemenea mișcare din partea companiilor care dețin drepturile de difuzare pentru materialele distribuite acolo. Dacă nu era trustul Pro, era altcineva – mai devreme sau mai tarziu se gasea un organ, o firmă care să depună plângeri și să vrea închiderea siturilor respective.
Vom avea și noi, mai devreme sau mai târziu, servicii legale de conținut de calitate de genul Hulu, Netflix sau altele. Până atunci avem Voyo (la care nu m-aș abona, nu din cauza scandalului actual, ci pentru că m-am uitat peste conținut și nu mă interesează), AXN player și alte soluții…
Nu zic ca nu au dreptate astia sa depuna plangeri, da’ e de notorietate furtul de materiale de pe net si embeduit cu “protv” sau redat cu sursa – internet….
Sa nu mai vorbim de citate si trimiteri la surse pe saitul PorsTV…
Daca e sa intram in normalitate atunci sa o facem si de o parte si de alta.
De ce nu există un organ care să le dea șuturi în posterior redactorilor-șef (da, pe ei i-aș sancționa pentru că permit apariția materialelor
furatepreluate fără sursă)?Jurnalistul este leneș, îi lasă pe alții să investigheze…
Nu sunt vreun credincios, dar atat as spune: Cel ce se crede fara de pacat sa ridice primul piatra … sau mai de actualiate: hotul striga hotii
fac ceva pe voyo si pe filme lor infecte cu reclame cu tot!