Ce are dreptul de autor cu prețul alimentelor?

Ei, se pare că prețurile de la supermarket, inclusiv cele ale alimentelor, sunt influențate (printre altele) și de drepturile de autor.

Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UMCR) a triplat recent suma pretinsă pentru difuzarea muzicii ambientale în magazine. Ca și orice scumpire, și acest lucru se va reflecta în prețul produselor comercializate.

Citez de pe Mediafax:

“Ceea ce ne mai frământă în acest moment sunt monopolurile legale, iar recent toţi utilizatorii de muzică ambientală (magazine, restaurante, hoteluri etc.) au fost afectaţi de triplarea practic a redevenţelor încasate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pentru muzica ambientală difuzată”, a declarat Alexandru Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

Un hypermarket mediu în România are o suprafață de circa 15.000 de metri pătrați. Taxa pretinsă de UCMR pentru o asemenea suprafață este de 3600 lei pe lună (crescută de la 1270 lei, cât era în 2011). România are circa 130 de asemenea hypermarketuri, deci un calcul simplu – 130 x 3600 x 12 – arată că organizația încasează anual circa 5.5 milioane de lei, adică peste 1.2 milioane de euro doar de la ei.

3600 de lei pe lună, împărțit la miile de bucăți de produse vândute lunar în hypermarketuri, nu e o sumă mare, dar e bine de știut că fiecare achiziție de-a noastră de la hypermarketuri contribuie la bunăstarea artiștilor din România, .

 

3 thoughts on “Ce are dreptul de autor cu prețul alimentelor?”

  1. @enzo: Iti spun eu, fix pula! Imi amintesc anii trecuti ca au declarat cativa artisti ca au primit sub 1000 ron pe an, ba chiar si sub 500 ron.

  2. esti pe aratura.
    normal este sa platesti. sa plateasca si cafeneaua, si cel cu shaorma sau altii ce pun tv, muzica…. in scop comercial. daca vrea sa aud… din ce in ce mai suparator si mai tare prin magazine si foarte tare… de nu poti sa auzi ce spune cel ce este cu tine la masa, in pizza-arie, cafenea, fastfood…. de trebuie sa le suporti galagia… ca asa se cere….. sau vor clienti la tv ca este meci.. si vor sa vanda bere…. sa PLATEASCA. folosesc un bun in folosul lor.
    nu vreau sa aud in magazine muzica… mai ales tare… si nu vreau sa ma dispere din noiembrie cu fuego si alte….. personalitati. si cand o sa fie suficient de scump… ori o sa scoata muzica… ori… or sa schimbe zilnic muzica… nu 3 melodioare in rotatie

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading