Cine ne scapă de găinaț?

Chestiunea câinilor fără stăpân a stârnit o reacție puternică din partea publicului – ajutată de foamea de senzațional a presei tabloidizată din România. Câinii fără stăpân sunt o problemă care trebuie rezolvată într-un fel sau altul – dar atenția sporită a presei și a opiniei publice asupra acestei probleme ne distrage atenția de la altele, poate la fel de grave și periculoase.

Să luăm un exemplu: porumbeii.

Zona în care locuiesc este locuită de sute de oameni, zeci de copii și zeci de porumbei – porumbei de casă, care trăiesc în stoluri. Acoperișul de pe blocuri oferă adăpost păsărilor, iar tomberoanele din zonă le oferă o sursă abundentă de hrană. Toate bine și frumoase, porumbeii sunt simpatici – deși unii îi consideră niște șobolani înaripați.

DAR

Păsările produc găinaț. Găinaț care se depune pe trotuar, pe nisipul din locul de joacă, pe pervazuri, pe rufele întinse pe balcon. Deasemenea, păsările respective mai scapă și niște pene, mai mor, mai pică pe jos și zac acolo fără să le bage cineva în seamă (exceptând poate pisicile fără stăpân, pentru care hoiturile respective înseamnă un adevărat ospăț…).

Ce are, se întreabă unii. Vine ploaia, spală căcatul de porumbel, totu-i bine și frumos. Ei bine, nu – anul acesta n-a fost ploaie multă, găinațul se adună în straturi istorice pe trotuarele din zonă, penele zbor peste tot în adiere (ferească-te ăl’ de Sus dacă ești alergic la pene), praful de găinaț plutește prin aer și nu trece săptămână fără măcar un hoit de porumbel căzut pe stradă (mi-e frică să mă gândesc cum arată podul de deasupra blocurilor).

Să nu mai vorbim de infecțiile ce pot fi răspândite de găinațul de porumbel: histoplasmoză, infecții cu cryptococcus, psitacoza, adică febra papagalilor, și astea sunt doar cele periculoase pentru oameni.

OK, trebuie să stopăm răspândirea necontrolată a câinilor fără stăpân (deși nu sunt de acord cu metodele implementate de ADP Oradea), dar avem și alte probleme de care ar trebui să se ocupe autoritățile…

 

2 thoughts on “Cine ne scapă de găinaț?”

 1. si pe mine ma dispera mizeria de la porumbei, vecinul cu care am perete comun in curte are zeci de porumbei care zboara deasupra gradinei mele, rufelor mele x-( .. e normal sa-ti chinui toti vecinii daca iti plac porumbeii ?

 2. Si eu stau tot intr-o zona cu porumbei .Da nu a fost ploaie anul acesta si cand au fost
  cativa picuri s-a format o putoare ….mai rea ca cea de la Palota de la gainatul de
  porumbei.Sa nu mai zic ca nu este an in care sa nu platim pe cineva sa vina sa desfunde burlanele infundate cu gainat – caz fericit- si porumbei morti .
  Putoare ca putoare dar cu boli ne alegem si cu alergii….ca la noi la nimeni pana nu moare sau se imbolnaveste unul grav nu se face nimic.
  Oamenii nu vor sa faca diferenta intre porumbei crescut in cusca la tara si acestia care
  mananca resturi din tomberoane si isi mai lasa si copii sa puna mana pe ei .
  Cine vrea sa-si tina acasa si este valabil si pentru caini .

Comments are closed.