Cu ce se ocupă Ministerul Agriculturii?

Secetă, recoltă-dezastru (dar măcar de calitate bună, chiar dacă puțină), scumpirea alimentelor, irigații zero, speculații, despăgubiri, subvenții…

Totuși, se pare că Ministerul Agriculturii are timp și de acuzații cu gust politic, pentru că, pe pagina web a instituției, a apărut ieri următorul comunicat, intitulat “Cinci întrebări pentru fostul ministru Valeriu Tabără“:

1. Văzând „preocuparea” dumneavoastră privind consolidarea sistemului de irigaţii, vă simţiţi responsabil de situaţia materială a celor 3.500 de specialişti care au fost restructuraţi de la ANIF de către dumneavoastră în anul 2011 prin vestita reorganizare şi lăsaţi pe drumuri cu cheltuieli şi credite fără ca nimănui să îi pese? Cine răspunde pentru cheltuielile aberante datorate acestor reorganizări deoarece statul a înregistrat cheltuieli suplimentare cu asigurarea serviciilor de pază de 12 milioane de euro în condiţiile în care cheltuielile de personal aferente celor 3.500 de persoane disponibilizate ar fi fost de opt milioane de euro anual?

2. Vă simţiţi responsabil, domnule Tabără, de escrocheria prevăzută la art. 10 din OUG nr. 82 din anul 2011 prin care ANIF a fost exclusă de la posibilitatea de a exploatare la propriile sisteme, afacerea fiind pregătită pentru ca firmele clientelare să profite de o sumă de aproximativ 20 milioane euro anual?

3. Poate justifica domnul ex-ministru Tabără de ce nu a făcut un gest de onoare şi nu a demisionat în momentul în care bugetul agriculturii a fost stabilit la 0,95 la sută din PIB în condiţiile unui aport de peste 6,5 la sută al agriculturii în PIB în anul 2011?

4. Cand este consecvent domnul ex-ministru, cand face referire la seceta pedologică instaurată încă din toamna trecută la mijlocul lunii octombrie sau când a luat decizia în aceeaşi perioadă de a tăia subvenţii fermierilor? Domnul Tabără uită să le explice fermierilor modalitatea prin care a “omis” să îşi ţină promisiunile faţă de fermierii din România tăindu-le în mod discreţionar cei 43,34 euro/ha diferenţa neacordată de plăti naţionale directe complementare pentru anul 2011.

5. Ne poate spune domnul Tabără de ce, în condiţiile unui buget dezastruos, a acceptat supraimpozitarea şi suprafiscalizarea veniturilor fermierilor printr-o ordonanţă de urgenţă elaborată în secret şi aprobată în ultima zi a anului 2011 cu aplicabilitate de la 1 iulie 2012 în condiţiile în care ştia foarte bine cu ce secetă se confrunta sectorul agricol încă din toamna anului 2011?

Comunicatul a apărut ieri, nesemnat, fără a fi specificat autorul…

Părerea mea personală este că poate ar fi vremea să nu mai arătăm cu degetul, să nu mai căutăm un vinovat, un țap ispășitor… ar fi vremea să începem să rezolvăm problemele, nu?

1 thought on “Cu ce se ocupă Ministerul Agriculturii?”

  1. Ia, stai putin, deci il acuma pe ala care a fost ministru inainte?
    Sistemele de irigatii s-au dus la fiare vechi in anii ’90. Pentru aia nici o acuzatie? S-au prescris faptele?
    Ia sa vedem cine e ministru acolo? oh… omul lui Voiculescu? ala care exploateaza cireasa de pe tort a agriculturii romanesti in mod ILEGAL? huooooo! stat politienesc!

    PS: link functional spre comunicatul respectiv :
    http://www.madr.ro/pages/view_presa.php?id=4213

Comments are closed.