Seriale terminate prea devreme

A fost odată ca niciodată un producător TV care, prin anii 1960, a inventat un nou serial TV. Serialul povestea despre o navă spațială care călătorește printre stele, descoperind civilizații noi, luptând cu inamicii Federației și cucerind femeile frumoase din toate colțurile Galaxiei.

Serialul n-a avut succes – a fost suspendat după doar trei sezoane cu un total de 79 episoade. După ce omul a ajuns pe Lună oamenii au început să fie din ce în ce mai interesați de călătoria spațială, iar serialul fără succes inventat de producătorul TV de mai sus a devenit un succes răsunător, pornind o avalanșă: cinci seriale noi, 11 filme de lung metraj, o grămadă de jocuri, să nu mai vorbim de produsele branduite…

Dacă n-ați fi ghicit până acum, vă spun eu: e vorba de Star Trek, unul dintre cele mai de succes seriale din istoria televiziunii.

Anii 2000 au adus și ele mai multe seriale extraordinare (vorbesc mai ales de SF, fiind genul preferat de mine). Multe dintre ele au avut o carieră scurtă, mult mai scurtă ca Star Trek TOS. Motivele pentru moartea prematură a serialelor sunt de cele mai multe ori pur financiare: rating prea mic, vânzări prea mici, costuri prea mari…

Au apărut trei seriale pentru care îmi pare deosebit de rău – toate trei sunt mai speciale de felul lor, cu povești care te obligă să-ți folosești și materia cenușie. Cele trei sunt:

Firefly din 2002, creat de Joss Whedon (cunoscut pentru titluri ca Buffy, Angel sau Dollhouse) a fost un fel de western spațial, cu o navă în formă de cal și un protagonist în cel mai vechi stil cowboy, dar fără pălărie. Firefly a avut un singur sezon cu doar 14 episoade – ulterior, la presiunea fanilor, Fox a finanțat un film de lung metraj care termină povestea serialului.

Defying Gravity din 2009, creat de James D. Parriott (un veteran TV care a lucrat la seriale clasice ca The Bionic Woman sau The Incredible Hulk, dar și la producții moderne ca Sons of Anarchy și Covert Affairs) a fost un serial SF pur. Înțeleg de ce a fost suspendat acest serial: a fost prea SF, prea clasic, cu prea multe de cugetat și prea puține împușcături.

O echipă de astronauți pornesc într-o misiune spre Marte via Venus, cu scopul de a face descoperiri științifice – cel puțin acest scop este prezentat publicului. De fapt e vorba de o misiune secretă – atât de secretă încât nici măcar participanții la ea nu știu nimic. Ni se prezintă perioada de pregătiri pentru misiune, cât și începutul misiunii în sine – dar înainte ca povestea să se poată dezvolta și deveni mai interesant, serialul a fost suspendat. A ”trăit” doar 13 episoade, și momentan nu există speranțe pentru o continuare. Ce se va întâmpla cu membrii echipei? Poate nu vom ști niciodată…

Al treilea serial pentru care îmi pare foarte rău este de fapt un prequel: se numește Caprica – poate sună cunoscut pentru fanii Battlestar Galactica. Acest serial prezintă perioada de dinaintea războiului între oameni și creațiile lor Cylon. Misticism, SF, roboți, religie, realitate virtuală – Caprica a fost o poveste cu foarte mult potențial, dar a fost ucis prematur de contabilii de la Universan / SyFy. Serialul a fost creat de Remi Aubuchon (care a lucrat la seriale ca 24, Summerland sau Persons Unknown) și Ronald D. Moore (cunoscut pentru Star Trek TNG, Star Trek DS9, Roswell, Battlestar Galactica).

Honorable Mention

Un serial prea puțin cunoscut – dar cu o poveste foarte bună și niște personaje foarte interesante a fost Space: Above and Beyond. Serialul prezintă aventurile unei echipe de piloți de vânătoare spațiali începători care sunt aruncați direct în mijlocul unui război cu o specie extraterestră avansată.

Serialul – creat la mijlocul anilor 1990 de  Glen Morgan și James Wong, echipa care a lucrat cu Chris Carter la serialele X-Files și Millenium – a fost nominalizat la Emmy și la premiul Saturn. A ”trăit” doar un sezon (au fost planificate cinci).

Sper ca oricare – dacă nu toate – dintre serialele de mai sus să aibă ”soarta” Star Trek și să revină pe micile ecrane..

4 thoughts on “Seriale terminate prea devreme”

 1. De Firefly mi-a părut foarte rău … noroc că până la urmă au realizat filmul. Asta să nu-l termine așa sec. La fel și Caprica, o idee care merita dezvoltată din plin. Nu știu, parcă nu mai este apreciat acest gen … Sau nu este înțeles. Oricum, oricând Star Trek, Stargate și Battlestar îmi satisfac poftele când vine vorba de SF de calitate 🙂

 2. Părerea mea e că Firefly e cu 2-3 clase peste restul din lista de mai sus.
  Defying Gravity a pierdut mult din cauză că a fost “vândut” ca “Grey’s Anatomy în spațiu”. De aia iubitorii de SF au avut tendința de a-l privi mai mult ca pe un soap-opera și mai puțin ca pe un serial SF bun care promitea multe. Păcat, pentru c-a fost interesant, mai ales pe final.
  Caprica în schimb mi s-a părut o prostie. S-a văzut că n-au mai avut susținerea financiară care-a avut-o BSG-ul, a fost tras de păr în multe momente, jucat prost în multe momente. Pe mine m-au enervat grav scenele de sex gratuit din episodul pilot. Am tendința de-a ignora un serial care încearcă să se vândă prin sex ( cam cum face HBO-ul cu serialele istorice). E suficient porn pe net.
  Apropos de spin-off-uri, mi-a plăcut “Crusade“. Spin-off de la Babylon V, unul din serialele mele preferate și din păcate ignorat de mulți care-au preferat ideile copiate și puse-n practică în Deep Space Nine.

 3. Vreau sa mentionez si eu serialul “V” din 2009 cred ca era. M-a omorat incet ca l-au terminat si inca suspin dupa el. Ca sa fie de ajutor, sefa alora rai este din firefly, donsoara aia creata. Tot aliens, tot humans fighting evil, alea alea.
  Il sugerez, doar ca na, se termina cand e mai palpitant. dupa 2 sezoane doar.

 4. @Jane am vazut V original si mi-a placut, de aceea am asteptat cu sufletul la gura aparitia remake-ului din 2009. A venit, m-am apucat sa-l vad, dar n-am reusit sa ma uit la nici un episod fara sa adorm, desi mi s-a parut chiar foarte buna povestea. Nu are acel “je ne sais quoi” care ma face fan instant…
  Totusi, imi pare rau pentru el, pentru ca avea potential.
  @Meeku da, Caprica a avut parti nasoale, dar era un “rau necesar” pentru fanii curiosi cum si de ce au aparut cylonii.
  Crusade – l-am vazut, mi-a placut, pacat ca n-a fost continuat – dar semana prea mult cu Star Trek… (asa cum DS9 semana prea mult cu Babylon 5).
  PS: Cica se pregateste un alt spinoff Galactica, de data asta despre razboiul dintre oameni si cyloni. E promitator…

Comments are closed.