De ce o pâine albă de 1kg fabricată în Ungaria azi-noapte și adusă proaspăt la Oradea se vinde la 2 lei și 70 de bani când o pâine albă de 900 de grame fabricată în România se vinde la 3 lei și 80 de bani?
18 thoughts on “Întrebare întrebătoare”
Comments are closed.
Pentru că, grâul produs în România se exportă … după care se importă … i se dublează / triplează preţul astfel şi se face în final pâinea. Iar din grâul produs în Ungaria se face direct pâine.
din acelasi motiv din care intr-un sat unguresc la vreo 18 km de vama se vinde paine Tomis [de Oradea, ocors]; pot sa revin cu detalii daca doresti. eu te intreb altceva: cat costa painea asta de care zici tu in Ungaria? si inca ceva: painea Iohan la 900 g e 3.30 lei iar Indalim la 1 kg e 3.50 in piata Rogerius.
OK, depinde si de ABC-ul in care cumperi. Dar totusi…
PS: Da, te rog sa revii cu detalii
Schimbul sau comerţul exterior, teoretic, permite unei ţări să se specializeze în domeniul în care are un avantaj comparativ. Tot teoretic, asta ar trebui să aducă, în principiu, beneficii respectivei ţări. Eu încerc să explic şi să-mi explic în primul rând mie, atât cât pot, din punct de vedere economic şi teoretic, cum s-ar explica situaţia dată şi care e logica. Dacă preţul intern din România al pâinii este mult mai mare decât preţul mondial al pâinii, România devine importatoare. În urma importului sau a deschiderii României spre comerţul internaţional, preţul intern se aliniază la cel mondial(adică la cel mai mic; dacă în România preţul pâinii era mai mic decât în restul lumii, însemna că îşi permitea să producă pâinea cu un efort mai mic, ceea ce i-ar fi dat un avantaj şi ar fi făcut-o să devină exportatoare). La preţul produsului importat, desigur au de câştigat consumatorii, şi ies în pierdere vânzătorii autohtoni. De asemenea, importul se va realiza doar dacă preţul pâinii din Ungaria îimpreună cu taxele şi cotele de import , este mai mic decât preţul intern din România al pâinii. Deci, logica ar fi că deşi pâinea e adusă din Ungaria, tot are un preţ mai mic, pentru că acolo costurile de producţie ale pâinii sunt mult mai mici decât în România, care suportă un cost de oportunitate mai mare în producţia de pâine, ceea ce o face să crească preţul pâinii, pentru a-şi acoperi cheltuielile, ceea ce duce la scăderea cererii şi implicit a profitului. Nu ştiu, personal, cât costă materiile prime şi grâul în cele două ţări, spun doar că îndeplinindu-se în mare respectivele aspecte s-ar justifica vânzarea în România a unei pâini importate din Ungaria la un preţ mai mic faţă de preţul unei pâini produse şi vândute în România. Adică dacă în România ne costă 5 lei să producem o pâine, iar în Ungaria ne costă 2 lei şi taxele importului sunt de 1 leu, valoarea pâinii importate ar fi de 3 lei, faţă de 5 lei cât e cea autohtonă. Oricum, e mult mai amplu…şi la noi exportul şi importul nu prea se fac cu cap, deci se prea poate ca situaţia de mai sus să ia naştere din pură prostie. Chiar şi un import şi un export sănătos generează şi pierderi, dincolo de avantaje, darămite gestionat deficitar. Şi nu, nu ştiu de ce dacă tot “ieşim mai ieftin”, importând unele produse, statul totuşi nu importă(valabil şi pentru export). A, ba da….din prostie şi din interesul personal pus mai sus de bunăstarea generală.
Presupun ca ai auzit de niste chestii numite subventii nu?
FYI – pita la unguri e cam 200 si ceva de ft, ma refer la aia calumea nu la buretele ala alb pe care multi il numesc paine. Eu unul nu pot sa mananc asa ceva.
Poate vrei sa ne zici ca ungureii is cu 2 perechi de oo, deci capabili sa produca mai eftin ca noi. Poate reusesti si sa ne explici cum or ajuns in kkt cu situatia economica.
🙂 Tu pari a fi puţin “rasist”, stai liniştit, dacă am explicat şi ţi-a dat impresia că le-am luat luat apărarea ungurilor, sunt cât se poate de româncă. Nu am afirmat că ei produc mai ieftin, dacă citeşti mai atent am spus că în acel comentariu voi explica de ce, teoretic, respectiva situaţie se poate produce, din punct de vedere economic şi logic.Indiferent că era România şi Ungaria sau era vb despre alte ţări. Şi da, am auzit de subvenţii, era prea mult să mai intru şi-n aspectul ăsta sau să-l explic separat. L-am presupus. Acum, revin şi mă repet: nu am afirmat că în Ungaria se produce mai ieftin, ci ipotetic, am sugerat că doar în situaţia asta s-ar justifica situaţia ilustrată în întrebare. Am şi spus chiar că nu ştiu cât sunt costurile de producţie reale în cele două ţări, dar teoretic, ipotetic, matematic , economic, logic şi cum doreşti tu, situaţia din întrebare ar fi una normală, dacă s-ar produce ca efect ale acestor aspecte. Dacă nu, am afirmat, e vorba de o gestionare deficitară, prostie chiar. Dacă vrei să iei comentariul meu, în natura în care a fost făcut, cred că ai să înţelegi ce vroiam să zic. Dacă vrei doar să ne contrazicem pe nişte vorbe scoase din context şi alocarea unui alt statut pentru comentariul meu, decât cel care i l-am dat şi pe care l-am anunţat, nu cred că are rost. De asemenea, inutil să spun că niciunul nu deţinem adevărul absolut şi chiar dacă nu suntem de acord cu o părere, o putem tolera, sau cel puţin o putem respecta şi apoi contrazice. Respectul şi bunul simţ nu înseamnă că eşti de acord cu ce spun eu. O seară frumoasă.
Draga Claudia,
Din cauza moderarii mesajelor, ele apar decalat.
La momentul in care eu scriam commentul meu mesajul tau nu era vizibil, rezulta deci ca nu aveam nici o treaba cu punctul tau de vedere. Imi cer scuze ca te-am facut sa iti bati degetele degeaba.
Mesajul meu se referea strict la articol.
Nu sunt rasist doar ca unele chestii mi se par mie ca ar avea nevoie de mai multa documentare inainte sa fie publicate.
@Enzo am pus o simpla intrebare, iar tu ai transformat-o intr-o treaba transfrontaliera cu subinteles revizionist. Nu vreau sa-ti fur tara, vreau doar un raspuns.
Chill, bro!
@The Fan – nu am io frici din astea inchipuite, am doar o iritare la centrul nervos cand vad chestii din astea scrise dupa ureche, gen presa centrala, stiti voi care.
Ioai, stai ca am uitat ca blogherii nu fac jurnalism si nu se supun regulilor gen, documentare, citare surse, oferire de informatii exacte.
Pentru ca noi sa reusim sa elaboram niste raspunsuri la asa zisa intrebare ar fi fost binevenita oleaca de informatie in plus gen : unde, cand, cine?
Subaintelesul revizionist vine, draga Fane, de la modul in care e redactata intrebarea de mai sus.
Ce avem ? – “fabrica in Ungaria si adus proaspat” – orice ai zice suna favorabil Ungariei, pe langa enuntul sec “doar” – fabricat in Romania asta ca formulare ‘artistica’ ca sa zic asa.
Bineinteles lipsesc indicatori tehnici, painea alba este de mai multe feluri, in functie de faina folosita care in functie de tip este mai eftina, mai scumpa sau daca vrei mai bogata sau mai saraca in elementi nutritivi.
O comparatie pertinenta cred ca ar fi putut veni din prezentarea etichetelor celor doua produse. Fara date exacte sunt doar ‘pastile’ bune de adunat comenturi.
Cheers!
OK. Vrei surse?
Sursa nr. 1 este brutaria de pe strada Mestesugarilor, in zona Imprimeriei de Vest unde cumpar paine aproape in fiecare zi. Sursa 2 este un ABC din zona, la 10 minute departare.
Sorry, nu pot da link pentru ca niciunul dintre cele doua institutii comerciale nu sunt online.
“Fabricat in Ungaria si adus proaspat” scrie pe paine – e obligatia comerciantilor sa afiseze data fabricatiei si tara de provenienta pe produsele pe care le vand.
Daca tii neaparat, voi face poza la ele si ti le trimit pe mail…
Ce nu-mi place este ca in orice se cauta “politica”…desi este ff simplu-comert-adica ,cat timp se poate vinde painea la un pret mare,se va comercializa asa.Bravo celor care gasesc cale sa comercializeze paine mai ieftina(sper ca intruneste conditiile de calitate),pacat ca nu pot acoperi tot necesarul.DE ce se asteapta rezolvarea la tot “de sus”??…lasati ca daca-i loveste in interesele personale imediat se vor lua masuri :((.
Poze cu eticheta, ingrediente.
De ce sa nu le publici pe sait, sa ne putem da toti cu parerea? 🙂
Eu momentan locuiesc la Debrecen, cand vin la Oradea nu am vreme de investigatii prin “Io si ea”.
Enzo, eu cred că întrebarea nu a fost pusă având ca scop principal lăudarea Ungariei, ci mai degrabă cred că se dorea sugerată o anormalitate(rog autorul să mă corecteze dacă greşesc). Întrebarea şi exemplul particular cu pâinea, cred că e de fapt o reprezentare a unei situaţii generale, care se petrece în România, şi anume că unele produse autohtone sau de care în mod normal România dispune, îi sunt accesibile totuşi sunt mai scumpe. Poate sunt eu prea naivă, poate e o încercare de a “lăuda” Ungaria, însă cred că tu eşti prea concentrat pe asta şi pierzi din vedere mesajul. Repet, sunt româncă şi sunt şi destul de patriotă să spun aşa 🙂 Dacă situaţia era expusă în genul “Mamă, deci românii ăştia n-au pâine bună, au preţuri mari..pff, Ungaria e lux, pâine de calitate, preţuri mici, românii habar n-au”, probabil mă deranja, chiar dacă PRIN ABSURD afirmaţia era adevărată. Mă deranja atitudinea, şi toate cele(oricât ne “blamăm” uneori ţara, când străinii o critică avem această reacţie, e totuşi ţara noastră). Acum, de asemenea, dacă tu ai considerat că întrebarea nu ar fi ok pentru că e favorabilă Ungariei şi din lipsa datelor nu e concretă(adică îs doar poveşti cu peşti) probabil, era mai bine s-o dai naibii, să nu te intereseze. Cred că ai o chestie personală, de care nu te-ai detaşat la momentul citirii întrebării. Eu, personal, dincolo de ţările din situaţie, am luat-o ca pe o chestiune de comerţ, şi presupunând-o adevărată, am încercat să-mi explic cam cum s-ar putea produce şi de ce(chiar dacă nici mie nu îmi place să vorbesc fără date concrete, cifre, etc.). Eu nu vă cunosc pe niciunul, dar în naivitatea mea, cred(şi chiar asta cred)că e doar o exemplificare a unor chestii din România, care într-adevăr nu merg bine, nu sunt “sănătoase”. Pune în locul Ungariei altă ţară dacă ţi-e mai uşor şi te admir că îţi iubeşti ţara, dar ai grijă că e periculos să cazi în extrema asta.Trebuie şi un gram de realism. Nu sunt genu` care să critic România pentru absolut tot şi să pun de fiecare dată, pe seama nepuinţei mele, vina sistemului defect. Îi recunosc părţile bune, dar în ceea ce priveşte comerţul, nu suntem cei mai străluciţi. Îmi cer scuze pentru că m-am adresat ţie în mesajul anterior, credeam că postarea ta e replică la mesajul meu.
@Claudia da, ai perfecta dreptate.
🙂
Si daca ar fi zis ca paine vine de la Cluuuuuj sau Zalau, as fi avut fix aceeasi reactie, nu e important ca e paine din Ungaria, dar e mai incitant asa.
Problema este ambiguitatea informatiilor oferite si lipsa unei minime informari pe tema asta. Fix in acelasi stil se construiesc “stirile” de doi lei, senzationale date la televiziunile de garsoniera. Criticam, criticam dar nu suntem in stare sa fim mai buni sau macar sa dovedim ca vrem si ca se poate.
Acum sa va raspund eu la intrebarea intrebatoare:
– zona de est a Ungariei este un fel de Moldova a lor, preturi mai mici, taxe mai mici, saracie mai mare decat in zona de vest – deja ai un raspuns de ce pretul poate fi asa mic.
– probabil paine a fost facuta la ceva brutarie aproape de granita, maxim 20-25km de Oradea, in ceva localitate mica unde evident taxele si costurile cu forta de munca si chiria, daca e cazul, sunt mult mai mici decat sa zicem la Debrecen. Painea facuta la Osorhei ( nu stiu daca mai merge brutaria aia de langa biserica) sau la Ineu este mai eftina decat cea facuta la Oradea.
– datele tehnice lipsesc – cele referitoare la ingredientele folosite – si alea mai trag la pret.
Informatiile astea de obicei se regasesc pe eticheta aia cu care tot insistam eu.
Pentru ca toti brutarii au bmw-uri si audi.
Merge treaba.
pentru ca nu platesete TVA-ul, 2,70 +tva 24% = 3,35 si se apropie de preturile noastre (daca mai pui si alte impozite si taxe mai creste putin pretul). Cred ca daca vinde pe acte nu are cum sa o scoata la pretul asta. Si in Ungaria e mai scumpa, daca ar fi corect si ar face paine buna ar vinde-o in ungaria si nu s-ar mai chnui sa o aduca pe la noi