Mai citisem in cateva locuri, pe bloguri de piarizde, cat de greu e sa promovezi un eveniment, cata munca, cata sudoare si cate zambete fade si goale. Stiu ca “link or it didn’t happen” dar in cazul de fata e o chestiune universal acceptata prin prisma existentei sale. Piarizdele barbati nu au blog, si daca au, scriu infect.
Problema principala a organizatorilor / piaristilor, dupa organizarea in sine, este promovarea evenimentului. Nu vreau sa intru in detalii despre cum se anunta un event pe Facebook sau cum raman marea majoritate a event-urilor cu 4990 awaiting reply, pentru ca acei 4990 sunt “prietenii” din Kuala Lumpur, Ibiza sau Mogadishu.
Vreau sa ma refer mai indeaproape la modul de abordare, la exprimarea unora, la felul in care vor sa atraga promovarea. La cum isi vand unii marfa. Pentru ca, in definitiv, toata lumea vinde cate ceva.
Asa ca, cel mai potrivit ar fi o lista de sfaturi. Sfaturi despre cum sa promovezi s-au tot dat, e plin internetul de social media experts, junior media planneri, event manageri, national communication manageri, marketing specialists si alte hoarde de experti. Asa ca voi incerca sa dau cateva sfaturi de bun simt, sper eu, despre cum sa nu promovezi un eveniment sau despre cum sa nu soliciti un parteneriat.
1) Partenerul media trebuie tratat ca un partener, de unde si sensul cuvantului. Nu este sclavul tau, nu este obligat sa scrie despre evenimentul tau. Nu folosi formulari: “Pentru publicare imediata” sau “Trimiteti-l urgent reporterului cultural”. Ouala tale nu sunt mai mari sau mai tari decat ouale lui.
2) Ofera niste beneficii reale. Barter nu inseamna ca ceri ce ti se cuvine si oferi recunostinta temporara. Prezenta unui logo pe un afis echivaleaza deseori cu folosirea spray-ului de tantari in Delta.
3) Nu trimite mail-ul cu propunerea de “parteneriat” la toate site-urile cu trafic mare (pe adresa [email protected]). Poate o nisa te ajuta de multe ori mult mai bine. Sau bloggerii si publicatiile locale.
P.S. Nu te ajuta sa pui la TO: bulk-ul de 170 de adrese unde ai trimis mail-ul.
4) Defineste clar evenimentul. Nu cere sustinere pentru un eveniment care va avea loc peste aproximativ 2 luni si va avea ca invitati niste invitati de calibru. Evident, daca uiti sa mai revii cu detalii, ciorba e completa.
5) Defineste clar ce oferi: “Ca partener media organizatia ta se va bucura de mai multe beneficii, in functie de nivelul de implicare in evenimentele pe care le organizam”. Suna frumos si bombastic. Abia astept sa primesc restul de 25 de mailuri in care sa stabilim exact conditiile.
6) Nu incepe oferta de parteneriat cu mentiunea ca nu exista fonduri de promovare. Suna a calicie. Daca evenimentul e unul caritabil, apeleaza la latura umana, dar nu incepe cu “Salveaza o viata!!!” sau “Salveaza un copac!!!” sau “Salveaz-o pe Veta!!!” ca e obligatia ta!
7) “Expunere si promovare online prin ceilalti parteneri media” este o contradictie in termeni. Daca nu vrei sa pici de prost (in marea majoritate a cazurilor) n-o folosi. Daca o folosesti, da exemple clare si ai grija ca e sensibila treaba.
8) Nu trimite un mail care contine un comunicat de presa insotit de un afis si datele tale pompoase de contact ca si continut. Spune despre ce e vorba, prezinta-te si ia in considerare ca poate nu toate site-urile sunt doritoare sa publice acelasi comunicat de presa fad. Daca nu ai fost in stare sa scrii un comunicat de presa coerent, nu acuza ca nu s-au publicat elucubratiile tale aprioric interioare ci doar strict datele de interes.
10) Daca tot suntem la comunicate de presa, verifica textul, verifica diacriticele. Nu trimite jumatate din el cu diacritice si jumatatea care ai copiat-o din cel anterior fara diacritice. Verifica daca ai dat datele complete, nu uita sa atasezi afis daca ai zis ca l-ai atasat. Nu folosi 15 fonturi si 30 de semne de exclamare in 2 paragrafe.
P.S. Nu ajuta in general pe nimeni sa trimiti psd-ul afisului, cu marimi cuprinse intre 10 si 35 de mb. E doar o dovada ca esti inapt.
11) Verifica in mod constant daca parteneriatul este “ongoing”. Intreaba-l pe om de sanatate ocazional, vezi ce impact are promovarea pe site, vezi daca e ceva de schimbat, schimba termenii, implica-l in schimbarile pe care le faci. Nu uita de el. Raspunde la mailuri si la telefoane. Daca ai organizat un concurs, cere detalii, da termene exacte, si in final nu trata castigatorii trimisi de el ca pe niste carpe infecte.
12) Incearca sa stabilesti o intalnire offline, invita-l la un eveniment, nu toata lumea e piscotara sa te falimenteze la o conferinta de presa sau la un concert intr-un club. Daca ai ales sa inviti lumea, fa-o in mod cat de cat personalizat, nu zvarli o invitatie la toata lista de contacte cu rugamintea de a-ti confirma prezenta. Odata onorata invitatia, nu-l ignora. Daca tot l-ai ignorat, nu-i servi: “Doar platitorii de bilet au locuri pe scaune sau la mese, cei cu invitatii sau acreditari nu au prioritate.” Aici e mult de povestit si tine de alte domenii, 7 ani de acasa, emisfera dreapta, etc.
13) Nu da cu bata-n balta. Nu arunca acuzatii nefondate. Inainte de a acuza pe cineva ca nu a respectat clauzele, incerca sa verifici de doua ori, dupa aceea cere lamuriri. Pasul 3 este sa acuzi (daca nu te poti abtine), dar doar dupa ce esti sigur ca pasul 1 si 2 nu au dat roade. Asigura-te ca ai inteles bine, verifica-ti mailurile anterioare, una peste alta – asigura-te ca nu esti un dobitoc notoriu. Te poate afecta si in afara relatiei cu partenerul media.
Iar ca idee finala, ceva inedit n-a omorat pe nimeni pana acuma. Foloseste-ti imaginatia, fa “altceva”, provoaca la actiune si mai mult ca sigur ca vei primi un feedback pozitiv.
Foarte utila postarea
corect!
Crezi ca vreun organizator va tine cont de sfaturile tale!
Ma indoiesc.
@Romeady – Nu cred. Chiar din contra. Le sfideaza in fiecare zi. Pana nu se vor tatua niste notiuni de baza pe bratele PR-istilor, nu se rezolva nimic.