Unde s-au dus banii Greciei?

În tinerețe am avut norocul de a lucra la o companie cu capital grec. Firma făcea parte dintr-un grup de firme care activa pe piața de materiale de construcții, dar a fost înrudită cu multe altele care distribuiau niște mărci foarte cunoscute pe piețele din estul Europei. Și grupul n-a fost unul foarte mare. Nu avea în portofoliu mărci ca Coca Cola (HBC, membru Coca Cola Hellenic), Romtelecom, Cosmote sau altele.

Grecia încasa taxele lor, dar avea încasări mari – ce mari, ENORME – din turism. Grecia este și acum o destinație turistică atractivă, și grecii profită de acest lucru: prețuri mari în stațiuni, prețuri și mai mari pe plajă.

E greu de înțeles pentru un om ca mine, fără pregătire economică, cum a reușit o țară ca Grecia să intre în faliment – dar se pare că am reușit să descopăr o mică parte din problemă.

Se spune că ”Cefereul” grecesc lucrează de ani de zile cu pierderi de milioane de euro. Pierderile cresc pe zi ce trece – datoriile companiei au ajuns anul trecut la aproape 10 miliarde de euroi, circa 5% din GDP-ul țării. Asta în condițiile în care compania are venituri minuscule și oferă condiții mizerabile de călătorie.

Se spune, deasemenea, că salariile plătite în companie sunt foarte mari – media este de 60.000 de euroi pe an (deci circa 5000 de euro pe lună) plus sporuri, sporuri… cam în stilul bugetarilor de la noi, doar că în euro și cu sume de 5-6 ori mai mari…

Se spune că Grecia a intrat în zona Euro folosindu-se de un truc contabil…

Se spune că Italia este țara următoare pe lista celor amenințate de faliment…

Se spune că România va intra în zona Euro în 2015… deci… we’re next?

6 thoughts on “Unde s-au dus banii Greciei?”

  1. In afara de “se spune” ai si niste surse pentru informatiile alea, nu? Nu ma indoiesc ca ele sunt credibile, dar inca n-am auzit despre chestia cu trucul contabil si despre cum ar fi vreo tara anume urmatoarea. Toate din grupul PIIGS risca sa se prabuseasca, fiind cunoscute ca fiind aproape insolvente. De ce-ar fi fix Italia urmatoarea?

  2. Sincer… am auzit intr-un reportaj la radio, iar despre Italia am citit un articol pe un portal din Ungaria.
    Sunt sigur ca presa va acoperi acest lucru in detaliu in urmatoarele zile… eu nu sunt specialist, oricum n-as putea explica.

    Chestia cu “cefereul” grecesc m-a impresionat in schimb… cica conductorul are spor de igiena daca se spala des pe maini… in valoare de aproape 500 de euro 😀

  3. Toate datele astea sunt in presa de multa vreme. Buna dimineata!

    Grecia poate fi numit fara gres statul smecherilor care nu platesc taxe si statul bugetarilor cu cele mai mari si mai nesimtite sporuri.

    Foarte multe case au fatada neterminata pentru a nu plati impozit (nu e gata casa nu platesti impozit). In Atena sunt declarate cateva sute (3 sau 5 nu mai imi aduc aminte corect) de piscine, din elicopter ceva televiziune a numarat peste 3 mii – pe care bineinteles nu se plateste impozit. Metroul din Atena este GRATIS – exista automate de bilete dar nimeni nu isi cumpara niciodata bilet, nu exista porti din alea ‘turcheti’, nu se face control, modernizarea si garniturile noi au costat peste 1 miliard de E, bineinteles neachitat. Salariul mediu de bugetar ~3000 E. etc etc etc etc.
    E plin netul de articole pe tema asta, inclusiv, hotznews, mediafoczs, ziare diverse, spor la documentat.

  4. Romania nu intra in 2015 in zona euro, deoarece pana acum trebuiau demarate disctutiile. Acest lucru nu s-a intamplat deci aderarea noastra la zona euro se amana.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading