Mai dispar din facultăți?

Am citit pe un portal de știri PROfesionist că universitățile, spre deosebire de anii trecuți, se bat pe studenți. Dacă până acum erau 5, poace chiar 10 pe un loc, acum e invers: o universitate din Iași are sute de locuri libere și doar 50 ocupate. Eh, it’s a mixed up world we live in…

Mă întreb, oare nu vor dispărea unele universități fabricante de diplome pe bandă rulantă?

Avem universități de stat, cu personal pregătit (?) pentru a se descurca cu sutele de studenți. Avem universități private care scot anual sute de absolvenți cu diplome în diverse specializări, dar deseori fără cunoștințe adevărate și – în cele mai multe cazuri – fără speranța unui loc de muncă în ”meseria” lor.

Rezultatele jalnice ale examenului de bacalaureat au pus universitățile într-o situație sensibilă: să aibă locurile pregătite pentru sutele de studenți, dar studenții să nu vină la admitere. Iar dacă bacul va fi la fel și în anii următori – dacă elevii nu-și dau seama că trebuie să învețe – unele universități ar putea rămâne fără studenți. Ceea ce n-ar fi neapărat un lucru rău…

Mai puține universități pot însemna mai mulți bani pentru cele rămase care, cu dotări mai bune, pot oferi șansa la o educație mai de calitate și, implicit, la specialiști mai bine pregătiți. Ar putea reveni vremea când o diplomă universitară înseamnă ceva, nu doar o bucată de hârtie și un salar minim mai mare…

3 thoughts on “Mai dispar din facultăți?”

  1. Dar dacă se măresc taxele studenții vor merge (sau vor fi trimiși de către ”finanțatori”) spre locurile cu taxe mai mici, iar alea scumpe ori se ieftinesc, ori dispar.

  2. Se vor mai cerne din ele, dar nu vor disparea.
    Oricum, daca tin bine minte, anul trecut la mine se facea un studiu “daca ne mai ajuta facultatea mea sau nu” daca mai e ceruta la locurile de munca.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading