Tablete și alte invenții în 2001 Odiseea Spațială

A fost odată ca niciodată, un regizor genial (Stanley Kubrick) și un scriitor SF (Arthur C. Clarke) care s-au decis să facă un film științifico-fantastic. Rezultatul: 2001 Odiseea Spațială (2001: A Space Odyssey), un film care a revoluționat genul, cu efecte speciale nemaivăzute și inovații pentru care a trebuit să așteptăm decenii. Și HAL, personajul cibernetic. Dar asta-i o altă poveste. Dar inovația care a adus din nou în prim plan filmul este tableta.

După 43 de ani, filmul a revenit la actualitate: Samsung s-a decis să folosească filmul ca instrument de luptă împotriva Apple în dezbaterea legală privind aspectul exterior a tabletelor. Cică tableta reprezentată în filmul lui Kubrick ar fi fost sursa de inspirație pentru tableta Apple (all geeks love SF, știm cu toții), deci orice pretenție asupra aspectului ar fi nefondată. Sau ceva de genul.

Oare câte alte inovații prezentate în film s-au realizat în ultimii patru decenii? În afară de tablete…

  • identificarea vocală – primul prototip s-a prezentat în 1976
  • ecrane montate pe scaune în avion – s-a introdus în avioanele marilor companii aeriene în anii 1990
  • monitoare cu ecran plat – au apărut în 1972
  • calculator controlat prin voce – la începutul anilor 1980

Mai sunt multe alte tehnologii care nu s-au introdus pe piață, dar care se vor putea realiza în următorii ani: zbor spațial pentru turiști, hotel în spațiu, colonizarea Lunii, inteligență artificială…

 “Everything in 2001: A Space Odyssey can happen within the next three decades, and…most of the picture will happen by the beginning of the next millennium.”

Oare ce se va întâmpla dacă urmașii lui Kubrick și Clarke își vor cere cota parte din toate tehnologiile gândite de ei?

PS: Ați văzut filmul?

1 thought on “Tablete și alte invenții în 2001 Odiseea Spațială”

  1. Toti scriitorii mari de S.F. au fost niste vizionari si au contribuit direct la dezvoltarea tehnologiei prin prezentarea diverselor concepte. Bineinteles ca altii au fost cei care au adus produsele finite in viata noastra dar fara acesti scriitori si fara viziunea lor poate ca multe produse atat de normale noua azi nu ar fi existat.
    Sunt mult mai multe exemple in istorie, chiar si Jules Verne, unul din parintii Science Fiction-ului, a vorbit despre anumite chestii care au devenit realitate dupa 60-70 de ani sau chiar mai devreme.
    Chiar mi-am facut lucrarea de licenta pe domeniul asta, pe impactul Literaturii S.F. asupra societatii moderne 🙂

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading