Se sfârșește era PC-ului?

Aud din ce în ce mai des în ultima vreme despre sfârșitul erei PC-ului. Chiar și Mark Dean de la IBM sau Steve Jobs vorbesc despre era post-PC. Au dreptate, dar în același timp nu au.

Problema constă în definiția prea restrictivă a termenului PC. Acum 30 de ani, când IBM a introdus calculatorul personal în casa oamenilor, PC-ul (IBM PC) era o cutie plină de circuite integrate legată de un monitor, cu tastatură, unitate de citit dischete și multe alte accesorii conectate de ea. PC-ul a trăit în această formă timp de 30 de ani – puterea sa a crescut, componentele s-au micșorat. Acum PC-ul va muri, dar într-un fel asemănător cu pasărea mitică Phoenix: va renaște într-o nouă formă.

Dacă lărgim un pic definiția PC-ului (calculator personal) și facem abstracție de la formă, el trăiește mai departe. Orice laptop, orice tabletă, chiar și fiecare smartphone este un calculator personal – un aparat multifuncțional cu microprocesor, instrumente de introducere a datelor (tastatură, mouse, touchpad, touchscreen), ecran și boxe.

Sistemul desktop merită să moară. Nu mai e singura opțiune pentru gaming: există console cu putere mai mare, există laptopuri potrivite pentru gaming care, pe lângă faptul că au o putere mare, sunt și portabile.

Cuvântul cheie pentru viitor este portabilitatea. Acum un calculator portabil știe tot ce poate ști un desktop, poate chiar mai mult. Și, nu în ultimul rând, ocupă loc mai puțin și are consum redus de energie. Au apărut și tot felul de instrumente care oferă exact ce poți avea nevoie pe drum: acces la internet, redare audio și video de calitate, conexiune securizare pentru plăți online etc. Nu mai are rost să cumperi un sistem desktop.

Mark Dean și Steve Jobs au dreptate. PC-ul (în forma sa introdusă de IBM și Apple) a murit – dar a renăscut într-o formă nouă, ușoară și portabilă.

PC is dead. Long live the PC!

10 thoughts on “Se sfârșește era PC-ului?”

 1. Acum ca am stat sa cuget tabletele au cateva dezavantaje:
  1. Nu prea poti scrie pe ele, si e incomod la degete daca scrii mult.
  2. Nu poti printa, scana, conecta stickuri, proiectoare, nimic. N-ai usb. (si doar nu o sa car dockul dupa mine).
  3. Viteza de net e limitata la wireless. O fi 104 mega wireless N dar pentru toti clientii care se conecteaza.
  4. Multitasking nu exista la tablete (vorbesc de cel gasit la PC, nu chestia limitata de la apple)
  5. Incompatibilitatea software-ului. Aici vorbesc de faptul ca e incompatibil si datorita sistemului de operare cat mai ales de procesoarele ARM cu instructiuni reduse. Nu poti pune alt OS, nu ai servere, phtoshop, jocuri (gen Crysis nu Angry Birds).
  6. Fiabilitate redusa. Ti s-a dus o componenta din el: il schimbi tot. L-ai scapat. Adio.
  7. Capacitate de stocare mica. 32 de Gb aveam acum 10 ani, nu vad progresul aici. Si capabilitati de extindere nu sunt.
  8. Upgrade-ul este imposibil.
  9. Pretul e mai ridicat decat cel al unui PC.
  10. Bateria iti va muri in cativa ani. (2 ani) si ramai cu el legat la priza/mai dai macar 100 de euro pe baterie si inca 50 pe manopera (ca nu il poti deschide singur).
  11. Voua va plac ecranele pline de urme de degete/zgarieturi? Mie nu.
  12. Home cinema? Nu surround si nu .mkv-uri full HD fara un procesor normal. Chiar, incearca pe fujitsu un mkv daca merge, sunt curios, sincer vorbesc.

 2. De acord cu toate enumerate, mai puțin cu punctul 3, 5 (referitor la jocuri) și 12.
  WiFi e cât se poate de suficient pentru tot ce poți face cu o tabletă. Dacă nu, ai 3G (în curând și 4G)…
  Tableta nu e o consolă pentru jocuri. Dacă vrei să te joci îți cumperi un PS3. (se referă doar la țările civilizate unde oamenii au venituri decente).
  Tableta nu e nici pentru home cinema – ai dvd player, blu-ray player, chestii specializate.
  PS: Trebuie să ne schimbăm și atitudinea față de stocare. Poate că ai spațiu limitat pe tabletă, dar există ”the cloud” 😀

 3. In viziunea mea PC = Desktop.
  Restul sunt gadget-uri. Intr-adevar au veleitati de personal computer, fiecare are utilitatile lui.
  Deci eu zic ca “isn’t dead”.

 4. PC-ul sa apuna? Hmmm, greu de crezut, asta intrucat devin din ce in ce mai performante, fiind mereu cu mult inanitea tabletelor care nu pot ajunge la performantele lor “sa le alegaleze cel putin”. Cand se va ajunge la o echilibrare intre performantele PC-ului si cele ale tabletelor atunci se poate vorbi de inceputul sfarsitului PC-urilor.

 5. Daca te referi strict la browsing/im/multimedia- muzica si filme e ok o tableta – mai nou le poti conecta la teve, la proictor etc.
  Pentru lucruri serioase – desktopul ramane rege – am nevoie de 16 gb de ram – un laptop cu atata ram costa o mica avere, am nevoie de 4-5 harduri pentru performanta pe IO, unde le leg la laptop sau la tableta ?
  Am deschise 7-8 msini virtuale + consolele de putty, crezi ca ar merge pe un ecran de 12 inch ?
  Este doar cazul meu si sunt convins ca sunt multi altii cu argumente mai solite in favoarea desktop pc.

 6. @enzo my thoughts exactly. Pentru tot ce are nevoie un ”muritor de rând” e bună o tabletă, e bun un laptop… dar pentru anumite lucruri nu le poți folosi. PC-ul desktop nu va muri până vor exista lucruri pentru care puterea e mai importantă ca portabilitatea.
  Vânzările de desktop scad de ani de zile dintr-o cauză banală: majoritatea care cumpărau desktop până acum nu aveau nevoie de el…

 7. Nu pot sa fac un server dintr-un laptop. Laptopul e bun pentru mobilitate, spatiu redus, consum redus, dar nu poat egala un desktop la performante daca ne uitam la acelasi pret. Steve Jobs si altii pot sa speculeze cat vor piata. Ei vor doar bani si nimic mai mult. Vor sa traga salamul de partea lor sa mai roada un pic. I LOVE DESKTOPS! Sunt posesorul a 6 calculatoare dintre care unul e laptop, 3 desktop-uri in uz si 2 pentru teste… Laptopul e folosit doar pt ca ocupa putin spatiu si permite conexiune wireless, plus ca il pot lua oriunde cu mine. Alte motive nu am sa folosesc laptop… Trist, dar cat se poate de real.

 8. @Bogdan perfect de acord cu tine, dar faci o mica confuzie. Serverul e server, desktopul e PC. Desktopul il poti folosi pe post de server, dar nu e destinat acestui lucru…
  PS: poti face server dintr-un laptop daca vrei cu adevarat 😀

Comments are closed.