Când am ținut în mână pentru prima dată acest aparat, Fujitsu Stylistic Q550 (oferit de CG & GC) nu știam la ce să mă aștept. Este prima tabletă cu care am ocazia să mă joc, deci părerea mea nu este influențată de nici un fel de experiențe precedente.
Părerea mea generală despre această tabletă este contrariată: pe de o parte, are un hardware potrivit pentru majoritatea lucrurilor, pe de altă parte vine cu un sistem de operare care, deși se descurcă cu o tabletă, nu e potrivită pentru astfel de aparate.
Să începem deci.
Fujitsu Stylistic Q550 are o configurație care este – după părerea mea – bună, poate chiar foarte bună pentru un astfel de aparat. Procesorul din el este un Intel Atom Z670, de 1.5 GHz cu 512kB cache L2 și cu HyperThreading (un singur nucleu, două operațiuni în paralel) – suficient de puternic, suficient de economic. Acest procesor și cei 2Gb de memorie RAM (DDR2 la 800 MHz) se descurcă cu tot ce i-am dat să facă în aceste zile. (Nu l-am folosit pentru randare, pentru conversie video sau audio – după părerea mea aceste aparate nu se folosesc pentru așa ceva).
Procesorul grafic – Intel(R) Graphics Media Accelerator 600 – era componenta de la care mă așteptam la cel mai puțin. Totuși, acest procesor grafic (ajutat de CPU) s-a descurcat cu redarea unui videoclip (DivX) de 1080p fără prea mari probleme. Mai dădea rateuri din în, dar cred că acest lucru nu e vina plăcii grafice.
Fujitsu Stylistic Q550 vine cu un SSD de 30Gb – mic, rapid, suficient acum internetul broadband fără fir și ”cloud” ne oferă posibilități alternative de stocare.
Ecran frumos, luminos, cu o rezoluție de 1280×800 pixeli (la fel de mare ca și ecranul de 15.4” a laptopului pe care scriu acest text). Teoretic e un ecran tactil cu multi-touch (4 puncte), practic – neștiind ce să caut – n-am găsit un soft cu care aș fi putut testa această trăsătură (am rămas la stylus).
Un mare plus: bateria. Am primit tableta vineri, de atunci tot mă joc cu ea. Flash, video 1080p, mult citit, instalări, dezinstalări – bateria rezistă. Fujitsu Stylistic Q550 e un aparat cu care se poate lucra o tură întreagă (adică 8 ore, 9 to 5) plus pauza de masă (dar uită de vizitele din CityVille – vezi mai jos).
Acum părțile negative:
– Ecranul tactil și stylus – ai nevoie de ceva vreme să te obișnuiești cu ele. Stylus-ul are emițător – ecranul reacționează dacă e la o distanță de circa 1 cm de el. Dacă nu ești obișnuit cu așa ceva te poate enerva. Am încercat să-mi folosesc degetele în loc de stylus, dar ori sunt prea groase, ori calibrarea n-a fost bună, deci n-am reușit.
– Sistemul de operare: eu unul consider Windows ca fiind un sistem de operare potrivit exclusiv laptopurilor și desktopurilor. Într-adevăr, Windows 7 se descurcă bine cu un tablet PC, dar nu e un OS făcut specific pentru el, deci nu se descurcă pe atât de bine pe cât ar trebui. Q550 este dotat cu Windows 7 Enterprise.
– On-Screen Keyboard: scriind mult (text și cod), sunt obișnuit cu tastatura. Folosesc foarte multe shortcut-uri, tot ce se poate face prin tastatură fac prin tastatură. Probabil din această cauză m-a enervat atât de mult tastatura on-screen din Windows 7. Am avut impresia că folosesc o tastatură îmbibată în cola și lăsată să se prăfuiască zile în șir la soare. Dacă e doar din cauza Windowsului sau așa reacționez la tastatura on-screen în general, rămâne de văzut.
– Flash – folosirea unor aplicații flash pe Fujitsu Stylistic Q550 m-a convins că Steve Jobs are dreptate. După doar 10 minute nenorocitul de flash a încălzit tableta în așa hal încât abia am mai putut s-o țin în mână. Flash (nu mă refer la un banner flash obișnuit, ci la aplicațiile care nu sunt optimizate suficient) pare să vrea din ce în ce mai multe resurse…
De ce e totuși bună o tabletă cu Windows 7 pe el? Da, există situații în care e cea mai potrivită alegere.
Fujitsu Stylistic Q550 este o tabletă destinată utilizatorilor de afaceri (business, prosumer) și de stat, locuri unde este foarte importantă compatibilitatea programelor. Știm cu toții cum în firmele mijlocii și mari și la instituțiile statului toată platforma informatică este realizată pe Windows (în majoritatea cazurilor), deci nu prea au ce face cu o tabletă cu sisteme de operare diferite.
Stylistic Q550 e bun pentru a se integra într-o asemenea infrastructură. E compatibil cu aplicațiile folosite în aceste instituții și firme. E robust, e ușor – se poate utiliza atât la birou, cât și pe teren.
Dacă ești blogger sau utilizator de acasă (home user) și vrei să folosești această tabletă pentru distracție, am un singur sfat: uită. Fujitsu Stylistic Q550 nu e pentru tine. Pentru așa ceva ai nevoie de un aparat cu sistem de operare Android – de exemplu Asus Transformer.
Dacă aspectul cel mai important (pe lângă portabilitate) este compatibilitatea cu softurile existente și integrarea ușoară într-o infrastructură existentă, Fujitsu Stylistic Q550 este alegerea potrivită.
[Pentru detalii contactați CG&GC. Pagina producătorului]
Tabletele sunt la fel de utile pentru business precum ochelarii pe nasul hipsterior.
Si prin busines ma refer la oameni care chiar lucreaza si au de facut situatii and shit, nu labareli
True, true… acum.
aia care lucreaza “situatii & shit” nu fac business. aia sclavuiesc pt cei care fac business. si daca sclavuiesc bine, isi vor permite o tableta pe care sa se joace angry birds sau sa citeasca cancan stand pe wc