Doar atât?

Am găsit un grafic interesant: conform Eurostat, mai puțin de 30% dintre români (mă refer la totalul cetățenilor, nu la diverse etnii) vorbesc o limbă străină, iar două limbi străine doar puțin peste 10%.

Folosesc zilnic trei limbi (română, maghiară, engleză) dintre care două nu sunt limba oficială a țării în care trăiesc, deci le pot considera străine. Majoritatea dintre prietenii și cunoscuții mei stăpânesc măcar o limbă străină pe lângă limba română. Acest lucru mi se pare normal – trăim într-o eră în care multiculturalismul este un lucru obișnuit – nu te mai miri dacă te întâlnești în stradă cu un negru, un chinez, un vorbitor de limbi străine…

Conform studiului, doar Ungaria și Turcia stă mai prost ca noi la acest capitol (Ungaria nu mă miră).

Închei cu un citat:

“De aproape patru secole, poporul francez ofera celorlalte popoare ale lumii, in special celor europene, prin literatura, ideile, conceptiile, tendintele si aspiratiile sale, numeroase modele demne de urmat. Se pare ca aceasta influenta a avut cele mai puternice efecte in Romania intrucat, in aceasta tara, ea a reusit sa modeleze profund modul de gandire si chiar sensibilitatea unui intreg popor. Aceasta influenta este in prezent usor de recunoscut atat in spiritul romanilor, in politica, legislatia si beletristica din Romania cat si in modul de organizare si functionare a administratiei publice romanesti, a invatamantului si a vietii sociale din Romania, dar mai ales in statutul privilegiat al limbii franceze in liceele si universitatile Romaniei” Nicolae Dragulanescu, «La Roumanie francophone» (1994).

Rezultatele lasă de dorit, zic…

(Studiul complet Eurostat Linguistic diversity in Europe: language learning at school and how adults perceive their foreign language skills se poate citi aici)

8 thoughts on “Doar atât?”

  1. Eu cu aproximatie 2 limbi si un sfert, romana, engleza si putin aptiguii din maghiara ii grea daca nu am invatato de mic, dar sincer mi-ar placea sa o cunosc klumea.

  2. @Yamsha era vorba de limbi straine in general, nu de maghiara. In orice caz, ma asteptam la un procent mai mare de vorbitori de limbi straine…

  3. Nu, nu cred in studiul asta.

    Cel putin la citit consider ca minim 50% din populatia tarii cunoaste lb engleza. Nu am cunoscut care sa nu stie cat de engleza.

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading