Asus Eee Pad Transformer TF101 – Opinii (un fel de review)

Încă de la primirea (de la CG & GC HiTech Solutions) tabletei pentru prosumeri cu Windows 7 (adică Fujitsu STYLISTIC Q550) am vrut să încerc o variantă pe Android. A și venit aceea vreme – am avut ocazia să mă joc câteva zile cu Asus Eee Pad Transformer TF101.

A fost o experiență distractivă. Platforma hardware este una puternică – nici un lucru, exceptând poate social gaming de pe Facebook – n-a dat rateuri pe acest aparat. Fie vorba de videoclipuri (HD de pe YouTube), muzică, animații, jocuri – totul a mers cât se poate de bine.

Nu știu dacă e meritul dezvoltatorilor de la Asus sau celor de la Google, dar interfața este una cât se poate de intuitivă și prietenoasă. Ca utilizator nefamiliarizat cu tabletele (Fujitsu nu se pune, e un instrument pe Windows 7) m-am descurcat din prima. Instalarea aplicațiilor și folosirea lor este ușoară – poate chiar prea ușoară – și, cum zice Apple, orice îți trece prin cap, there’s an app for that.

Și dacă tot a venit vorba de aplicații – am și identificat prima problemă cu tabletele în general: nu sunt multe aplicații făcute special pentru tablete. Cele făcute pentru telefoane funcționează pe ele (mai puțin cele legate de apeluri, dar asta-i o altă mâncare de pește) dar se vede / se simte că sunt gândite având în vedere ecranul mult mai mic al telefonului.

De exemplu, aplicația Trillian (un program de mesagerie instantă multi-protocol) funcționează perfect, dar arată oribil pe tabletă:

OK, te poți obișnui și cu acest mod de afișare, dar e totuși deranjant.

Am mai găsit două lucruri deranjante la Transformer:

1. Nu se încarcă de la USB (poate fi problema cu desktopul meu? nu cred… ). Când l-am conectat la desktop i s-a instalat driverul, a devenit ”gata pentru sincronizare” dar nu s-a încărcat. Un pic cam nasol – nu întotdeauna ai priză la îndemână.

2. Bateria. Deși nu l-am folosit mai mult ca pe cealaltă tabletă, bateria s-a descărcat mult mai repede. Poate e și vina mea – am rulat mai multe clipuri HD pe el, am ascultat și un pic de muzică (boxele sunt mici, dar sună surprinzător de bine) – dar tableta s-a descărcat într-o jumătate de zi. Poate e și WiFi de vină (a fost pornit non stop). În fine…

Ceea ce mi-a plăcut în schimb este tastatura on-screen.

Asus Eee Pad Transformer se poate transforma (precum îi arată și numele) dintr-o tabletă cu Android într-un netbook cu Android, prin simpla atașare a tastaturii (docking station cu tastatură) cu care vine în pachet care se poate achiziționa separat. Acest accesoriu este foarte util pentru bloggerii obișnuiți cu tastare. Eu unul nu l-am folosit – m-am decis să încerc mai mult tastatura on-screen care m-a dezamăgit atât de mult la Fujitsu.

Diferența? Cer și pământ. O fi din cauza ecranului, o fi din cauza sistemului de operare – nu știu. Important este că tastatura on-screen a Transformer-ului a funcționat de vis încă din primul moment. Mai mult, are suport pentru Swype (deși doar pentru limba engleză) ceea ce ușurează introducerea textelor.

Asus Eee Pad Transfrormer TF101 este un gadget foarte distractiv, foarte util dacă vrei să ai totdeauna la îndemână o carte, o piesă muzicală, un videoclip, un joc, un browser, un instant messenger. Modelul încercat de mine are doar WiFi, ceea ce limitează un pic portabilitatea (ieșit din cutie, Transformer e dead in the water), dar există și o variantă cu 3G.

Am fost tentat să încerc Transformer-ul și pe post de instrument de lucru, dar am renunțat. N-am avut chef să caut nopți în șir aplicațiile pentru conectare prin FTP, editare de cod HTML, CSS sau PHP și să mă enervez din cauza lipsei lor din Android Market. M-am distrat cu Transformer – și simt că asta e menirea lui. E un instrument perfect pentru distracție.

Asus Eee Pad Transfrormer TF101 mi-a plăcut. Mult – mai mult decât Fujitsu Stylistic Q550. E un instrument mult mai distractiv și intuitiv (probabil din cauza Android) și îmi place multitudinea de aplicații (gratuite sau pe bani) disponibile pentru el. N-aș renunța la desktop sau la notebook pentru el – părerea mea este că tabletele cu Android nu sunt potrivite pentru muncă serioasă – dar l-aș vedea cu plăcere pe raft pe lângă cele două de mai sus. Mai ales pentru că e super-portabil…

Pagina producătorului | Primit în teste de la CG & GC HiTech Solutions

7 thoughts on “Asus Eee Pad Transformer TF101 – Opinii (un fel de review)”

  1. Tastatura nu “vine in pachet” numai daca o platesti separat. Expresia folosita de tine in articol poate fi interpretabila si ii duce in eroare pe cititori.

    Era mai bine daca specificai ca pentru acest accesoriu se plateste separat, in jur de 500 de lei, ceea ce nu-i chiar putin avand in vedere pretul tabletei care se invarte in jurul sumei de 1800-2300 lei.

    O fi fost in “pachetul tau” o tastatura dar cu siguranta se plateste separat pentru ea in cazul in care vrei sa o ai.

  2. Mi-ar placea sa il testez si eu. Exista doua modele la vanzare si la nevasta-mea la serviciu (cel de 16 si cel de 32) Din pacate sunt sigilate deci nu am acces la ele. Pretul e tot pe acolo. Din cate mi-au spus, firma respectiva da ca bonus tastatura. Si pe emag am citit de el. Acolo nu e specificat daca vine sau nu cu tastatura desi in prezentarea lui este prezenta (nu si in descriere).
    Eu sunt fan tach screen. Deci nu prea conteaza daca e sau nu cu tastatura. Autonomia am inteles ca e undeva la 16 ore. Mai mult ca sigur ca impreuna cu tastatura.
    Ce ma incanta la el e faptul ca are ecranul de 10″, are camera web si e ceva mai ieftin ca un iPAD 2 cu aceleasi caracteristici (aici ma refer la camera si la dimensiunile ecranului).
    Androidul se misca bine. Pentru blogging, navigare si cititul unui mail e perfect. Daca vrei sa te apuci de grafica sau arhitectura atunci indubitabil nu e instrumentul potrivit.

  3. 500 lei o tastatura???? Face cafea dimineata???? Si nu inteleg de ce ar cumpara cineva cu 750 dolari cand se poate cumpara de pe Amazon.com cu 479 dolari. Toate cele bune! …. pretul tastaturii m-a socat …

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading