Protecția datelor personale?

Citesc pe Bihon o știre despre niște fermieri de ganja prinși de poliție. În articol se discută în detaliu despre cum și unde cultivau marfă de calitate (cu efecte negative mult mai mici ca etnobotanicele) și despre cât de bine pusă la punct a fost operațiunea lor (nu prea, având în vedere că au fost prinși).

Cei șapte samurai prinși de inspectorii D.I.I.C.O.T. sunt:

  • T.M., de 36 de ani
  • S.G.M., de 44 de ani
  • M.G.A. de 43 de ani
  • K.A.R. de 31 de ani
  • K.A. de 23 de ani
  • P.S.V. de 35 de ani
  • V.D.I., de 35 de ani

Și am și ajuns la lucrul pe care nu îl înțeleg: de ce nu se publică numele celor acuzați? Când vine vorba de un accident mortal, de ce nu se publică numele celui care a cauzat accidentul? De ce se publică numai inițialele?

Se ia oare atât de serios protecția datelor personale?

/The Fan/

PS: Articolul e semnat VT, un jurnalist care își protejează identitatea în asemenea măsură încât nici nu apare pe pagina redacției Bihon (sau poate e un freelancer care nici nu lucrează la ei?).

5 thoughts on “Protecția datelor personale?”

  1. Pentru că, în teorie, omul e nevinovat până la proba contrarie, iar până când un judecător nu decide că omul chiar e vinovat de ceva anume, acesta e, legal, doar “suspect”, indiferent dacă l-au prins poliţiştii cu un rucsac cu 4 kile de cannabis în geantă.

  2. Numele persoanelor implicate in cazuri penale de anvergura mica nu se publica din motive juridice. Logica este urmatoarea: Becali omoara un om sau vinde ganja. E OK sa publici o stire cu numele lui pentru ca Mediafax a facut deja chestia asta. In caz de proces, dai vina pe Mediafax, de unde tu – ca institutie de presa – ai preluat doar datele. In cazul lui Gheorghe, Petre si Vasile, invinuiti ca ar fi plantat ganja ori violat minori, pana cand sentinta se pronunta nu le poti publica numele. Ca organ de presa, risti ca individul sa fie declarat nevinovat de catre justitie, iar cand termina cu procesul si iese liber, isi va aminti ca JB sau JDD au scris despre el ca fute minori. Si atunci va chema in instanta ziarele, acuzandu-le de defaimare. Si va castiga despagubiri de vreo 50.000 de euro. Ca cate cazuri infractionale pe saptamana publica bihon si JB si Crisana, riscul ca unul din cei numiti in articol sa fie totusi nevinovat este prea mare pentru patronul de presa.
    Mai exista apoi coincidentele de nume, cazuri in care exista doi Mihai Cutare in acelasi judet, si doar unul dintre ei e cel care bate femei. Al doilea poate ca se enerveaza sa-l tot confunde vecinii cu cel din articol si se decide sa isi faca dreptate.
    Cam asta e logica din spatele initialelor.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading