Pirateria e doar un simptom al problemei

Partajarea ilegală a fișierelor e doar un simptom a unei probleme cauzate de modelele de afaceri învechite folosite de creatorii de conținut – susține Rene Summer, unul dintre directorii Ericsson. Deținătorii drepturilor de autor ar trebui să nu mai urle după o legislație mai dură anti-piraterie, ci să le ofere utilizatorilor ceea ce vor cu adevărat: conținut digital de calitate, în momentul potrivit.

Majoritatea conținutului vine de peste ocean – din SUA sau Canada – și, datorită restricțiilor impuse de deținătorii drepturilor, acesta ajunge în Europa cu întârziere. Utilizatorii care caută o metodă legală ca să intre în posesia conținutului respectiv și nu găsesc, vor căuta o alternativă ilegală.

Creatorii de conținut în schimb vor să prindă și să dea în judecată acești indivizi, transformând încet dar sigur ISP-urile într-o adevărată poliție a internetului.

Rene Summer crede că tocmai creatorii de conținut sunt cei responsabili pentru piraterie, prin impunerea unor restricții – niște bariere virtuale pe care pirații virtuali le percep ca o restricție a drepturilor fundamentale.

Problema adevărată este lipsa disponibilității conținutului competitiv, la preț competitiv și în momentul apariției. Consumatorii vor să aibă acces la conținutul pe care îl vor, când vor și cum vor. Tocmai restricțiile impuse de companii cauzează fenomenul împotriva căruia aceleași companii luptă cu atâta îndârjire: pirateria.

/The Fan/

Articolul complet se poate citi aici.

7 thoughts on “Pirateria e doar un simptom al problemei”

  1. În momentul în care un DVD original cu un film nou o să coste 10 RON nu am să mai comentez nimic. Un Blu-Ray costă peste 100 de RON. Un DVD cu ceva film mai nou 70 de RON. Păi cum să dau banii ăștia doar pe un film ??? Și aici nu e problema de cât aș câștiga eu pe lună. Oricât aș avea leafa nu aș da bani așa mulți pe un BR sau DVD.

  2. Filmele sunt continut consumabil. Adica te uiti o data si gata (cu rare exceptii). Atata vreme cat un film costa mai mult decat biletul la cinema, nu vad de ce l-ar cumpara cineva. Plus ca trebuie sa si astepti 6 luni de la lansare pana sa apara un DVD sau BR.
    Pe muzica as plati daca as sti ca banii merg la artisti si nu la casele de discuri.

  3. La ce filme au aparut mai nou, nu merita nici macar un sfantz gaurit.
    Cred ca daca as fi mers de exemplu la Transformers3 la cinema mi-as fi bagat unghia in gat ca nu mi-am luat de bani o pitza si 2 beri. Calitate f f f slaba a scenariului, zici ca au facut 3-4 scene si le-au lipit cumva intre ele fara prea mare success. Bine ca sunt la preview pe torenti. 😀

  4. Tocmai asta e: modelul actual nu e bun. Pentru producătorii de filme suntem niște vaci de muls cu dreptul de a plăti de X ori pentru a vedea un film.
    Cu muzica e la fel.

  5. Eu unul nu mă mai uit la filme din Hollywood. Idei reîncălzite, remake-uri, prequel-uri, continuări, alte mizerii de genul. Nimic original.
    Prefer să mă uit la un serial bun, dar și ele apar la noi cu întârzieri de luni de zile. Aș plăti să le văd online în ziua apariției, dar nu am cum: Hulu, singurul serviciu de acest fel de care știu e disponibil doar pentru americani.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading