O ultimă idee pe marginea BAC-ului din 2011

Bine zice Arhi: nu trebuie să considerăm BAC-iștii din anii trecuți mai presus de cei din acest an: cei din anii trecuți n-au avut camere video în săli, au putut copia etc. Au intrat la facultăți, au devenit ”profesioniști”, acum sunt intelectuali fără locuri de muncă, dar cu pretenții – un om cu diplomă de jurnalism nu va accepta orice post în orice firmă, la fel cum o absolventă de management (fără experiență) nu se va așeza la mașina de cusut, va aștepta mai degrabă să apară postul ideal, unde nu e nevoie de experiență dar i se bagă direct merțanul sub posterior…

În acest an însă au primit una peste bot: au trecut de BAC doar cei care au învățat (sau au dezvoltat metode de copiat care nu se pot depista). Sub 50% din tineretul ieșit de la liceu are acum posibilitatea de a merge la facultate, iar restul vor fi nevoiți (mai devreme sau mai târziu) să-și găsească locuri de muncă. Un loc de muncă în țară, având în vedere faptul că spaniolii nu mai acceptă căpșunari din România, și nici în Italia nu mai suntem priviți cu ochi buni. Generațiile anterioare și conaționalii noștri bronzați au avut grijă de asta…

În ultimii ani sistemul român de învățământ a produs o grămadă de ”specialiști” fără cunoștințe. Da, înțeleg – cunoștințele se acumulează muncind, dar unde naiba să bagi atât de mulți jurnaliști (când trusturile de presă sunt pe pragul falimentului), arhitecți (când construcții abia se mai fac), manageri, informaticieni și alte asemenea chestii?

Da, tinerii de mai sus vor primi ajutor de șomaj o vreme sau vor putea să tragă de părinți până la un moment dat, dar nimic nu durează o veșnicie: mai devreme sau mai târziu se vor sătura de buzunarele goale și vor căuta un loc de muncă. Dat fiind faptul că nu au o diplomă de bacalaureat, vor căuta de lucru acolo unde nu se cere așa ceva (deci McDonalds se exclude :D).

Tinerii se vor duce la Celestica, la Hanil, la alte asemenea fabrici, se vor duce la fabricile de încălțăminte sau de confecții, se vor angaja la ferme, își vor deschide afaceri (că pentru a fi patron nu ai nevoie de diplome) – în țară. Cum vom avea forță de muncă ieftină – ce pretenții poți avea fără diplome – presimt că vor veni și alți investitori străini să profite de ea…

Pe lângă faptul că le-a arătat elevilor și profesorilor (să nu mai zic de părinți) că ceva nu e în regulă, consider că examenul de bacalaureat din 2011 a avut și un efect bun: i-a oferit țării un număr de muncitori necalificați care se pot angaja în producție sau în agricultură.

Ceea ce e un lucru bun, nu?

/The Fan/

PS: Iar cei care vor cu adevărat să meargă la facultate și au picat bacul, vor mai avea ocazii și în anii viitori – plus timp la dispoziție să învețe…