Liniștea dimineții de marți a fost întreruptă de sunetul unei drujbe în fața apartamentului. Nucul vechi de zeci de ani din fața blocului a căzut victima nevoilor celor cu mașini: arborii sunt tăiați iar spațiul verde transformat în loc de parcare.
Nucul respectiv a fost plantat de o bătrânică acum 20+ de ani, oferind nu numai nuci, dar și umbra atât de necesară pe timp de vară locuitorilor din zonă. Până acum. Și urmează și cireșul…
Oare în cât timp vor fi distruse cele 25 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de orădean? Oare în cât timp vor dispărea peticele verzi din fața blocurilor, făcând loc mașinilor din ce în ce mai multe?
/The Fan/
Degeaba comentam pe blog. Du-te si zii chestia asta in fata sau fa plangere:)
Până când toți vom avea cancer de plămâni.
Din păcate cam asta se întâmplă peste tot în oraş. Pomi care abia au ajuns la maturitate şi dau cât-de-cât umbră, dispar pentru căteva locuri de parcare în plus. În Germania, în fiecare localitate, pomii sunt numerotaţi şi au o plăcuţă de identificare (chiar şi cei din curţile oamenilor). Dacă doreşti să tai vreunul trebuie să ai motive bine întemeiate şi apoi eşti şi obligat să replantezi unul în imediata apropiere a locului în care a fost cel tăiat. În cazul în care un copac stă în calea unei viitoare construcţii, există obligaţia de adaptare a proiectului astfel încât să fie salvat. Şi nu uita, e vorba de proprietatea privată! Despre cea publică nici nu are rost să vorbesc, acolo regulile fiind mult mai aspre.
Mă întreb dacă nu puteau rămâne totuşi măcar câţiva dintre copaci prin parcări…
@Dani degeaba îi zici muncitorului – el are ordine și le execută.
Deasemenea, degeaba faci plângere la primărie – planul a fost aprobat, lucrarea pornită, nu se va suspenda pentru o plângere din partea unui locatar deranjat de prea mult soare.
…
@aNDRIIpOPA și la noi se fac petiții să se taie copacii ”periculoși” de pe marginea drumului…
@The Fan: ţin minte ca şi cum ar fi fost ieri, cum după o furtună foarte puternică, în 1997, în parcul Muncitorilor (actual Brătianu), primăria a dat voie locuitorilor din zonă să “taie şi să ridice copacii doborâţi sau şubreziţi de furtună”. Într-adevăr erau mulţi căzuţi, dar nu îţi poţi imagina ce carnagiu a urmat… Copil fiind mergem deseori cu tatăl meu acolo şi îmi arăta şiruri întregi de copaci ce fuseseră plantaţi de el împreună cu prietenii săi, în copilărie. Văzând devastarea de după “permisiunea” primăriei, aproape că plângea de ciudă.
Parcul respectiv a fost înfiinţat în anii 60′, acolo fiind înainte un lac, ce a fost acoperit cu pământul scos din excavaţiile ce s-au făcut pentru fundaţiile blocurilor din Piaţa Bucureşti (în faţa gării) şi a celor de pe Magheru şi Republicii (blocurile vechi de la Hotelul Dacia pânâ la gară).
Dar nici cand sunt parcate masinile pe trotuar nu e bine. Nici cand se taie copacii. Nici cand se plateste pentru parcare asfaltata si luminata.
S-a plantat enorm de mult anii astia in Oradea, nu mai tot plangeti. Daca Filip a pus decoratiuni costisitoare in parcuri, macar Bolo a pus copaci.
Tăierea copacilor nu este o soluție populară. Prefer și eu să nu trebuiască să fac slalom printre mașini pe trotuar, dar totuși, îmi pare rău pentru copaci…
Eu rămâm la întrebarea anterioară: nu se puteau salva măcar copacii maturi? Nu plângeam…