Cooperativa e, totuși, soluția?

Aseară, la știrile celui mai PRo teveu, spuneau de agricultorii români care sunt sufocați de importurile de legume și fructe – care nu-și pot recupera investiția, preferă să lase cultura pe teren. E jale – țara care a fost odată Grânarul Europei, acum importă mâncare la greu.

Cei care, totuși, cultivă, nu pot vinde din cauza taxelor enorme (pentru noi). Depozitele sunt pline de marfă din import, în timp ce produsele românești putrezesc.

Soluția pare a fi ceea ce România postcomunistă a distrus cu desăvârșire, (în frunte cu tovarășul Iliescu): Cooperativa.

Un țăran nu poate scoate din buzunar sutele de euro pe care trebuie să le investească în ambalaje, taxe, îngrășăminte, transport etc. Dar cinci țărani împreună, sau – horribile dictu! – tot satul nu mai are asemenea probleme!

Uite un exemplu: producătorii mici din Constanța au făcut cooperativă, au construit depozit, au șansa de a vinde, de a trăi din ceea ce cultivă. Deci, domnilor postcomuniști, cooperativa n-a fost, totuși, o idee rea!

/The Fan/

5 thoughts on “Cooperativa e, totuși, soluția?”

 1. acea cooperativa nu a fost o idee f buna. si din cauza tarelor, multi sunt reticenti in a se asocia si a face o cooperativa ca cea despre care se vorbeste aici. poate in 10-15-20 de ani, dupa ce se va curata de tot generatia asta care e destul de fucked up cand vine vorba de asociere, o sa fie mai bine

 2. @Arhi dacă țăranul preferă să se chinuie cu plugul și calul / vaca / nevasta, dacă preferă să moară de foame în timp ce produsele îi putrezesc pe câmp că nu merită să le culeagă, n-are decât.
  Mie mi-e totuna dacă cumpăr roșii din Turcia sau din România…

 3. Ei vor sa faca, legume eco sa mancam mai sanatos cei de la tara, ce se gaseste in super hipermarketuri is toate cu acelasi gust, eu am o gradina destul de mare noroc, ca nu le iau din magazine.

  Ideea de o cooperativa cum era pe vremea lui Ceasca scotea Romania din toata criza care a fost si ceea ce o sa se mai intample in continuare.Si asa noi le facem bani Turcaletilor si altor tari, in loc noi sa cultivam legumele si sa le punem in super-hipermarketuri, Cooperativa nu a fost o idee
  rea.

  Sa faca ei bani dupa noi, noi trebuia sa facem bani dupa ei, sa ne ducem fain frumos produsele pe raioanele cu legume si fructe.

  Acuma la ora actuala zic la noi in Bihor is destule, livezi parasite taiati toti copacii si construim vile, sau lasate de izbeliste.

 4. Ideea a fost buna, aplicarea a fost de kkt, practic o crima.
  Acum a devenit o necesitate.
  Sunt destule asociatii care o duc bine si fac bani faini – asta pana apare vre-un Giff din asta cu pretentii la spaga si atentii ca altfel ii inchide cu tot felul de taxe si cacaturi legislative.
  Fan – iti urez pofta buna la iarba in forma de rosie importata din Turcia.

Comments are closed.