Cine e de vină pentru rezultatele bacului?

Cel mai slab bac din ultimii ani. Cine e de vină?

Se emit multe păreri: ministerul spune că de vină sunt elevii, ceea ce este aberant; alţii acuză disciplinele alese şi dificultăţile probelor, ceea ce este cel puţin discutabil. Cauza şi, fiind vorba de decizii, vina este în cu totul altă parte. Băsescu spunea că şcoala produce tâmpiţi

Deci probele sunt prea grele, sau de vină e Băsescu, acest baubau care e de vină pentru tot ce se întâmplă în România, de la inundații și până la exploziile solare.

“Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în 2011 au petrecut şase ani în învăţământul regimului Basescu; acesta a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem, ce-şi vădesc acum efectele.

Deci miniștrii și președintele.

Profesorii nu sunt de vină. Ei au făcut tot ce au putut: au predat materiile lor cu cel mai mare devotament posibil (exceptând cazurile de grevă, dar așa ceva se mai întâmplă).

Părinții nu sunt de vină – păi ei au fost ocupați cu munca, n-au avut vreme verificat dacă copilul și-a făcut temele sau și-a învățat poeziile înainte să meargă la club sau la o bere…

Elevii nu sunt de vină – fiind tineri, se gândesc numai la chefuri, muzică și păsărică. Și noi am fost la fel. Am avut nevoie de cineva care să ne explice cât de important e să învățăm, care să ne oblige – dacă era cazul – să ne facem îndatoririle față de școală înainte să plecăm să ne distrăm. Am avut nevoie de părinți și profesori care să ne ghideze…

Deci cine e de vină până la urmă?

/The Fan/

(Citate via Mediafax)

13 thoughts on “Cine e de vină pentru rezultatele bacului?”

 1. Pai toti. De la presedinte pana la parinte. Intr-o tara in care ipocrizia si non valoarea este promovata, la ce te astepti? Daca subiectele erau din CS, Guta, Facebook sau Hi5 toti treceau cu brio. Asa ….

 2. cvina au parintii mah? ce sa le faca, s aii lege cu lantul de calorifer? stai linistit, daca vrei sa inveti o sa inveti in orice conditie.

  daca eu dau de permis si nu iau, e de vina tata sau io ca nu am invatat?

 3. Da, sa-i lege de calorifer – la figurat, cel putin.
  Copiii nu invata de mic despre datorie – care vine totdeauna inaintea distractiei – si asa ies trantorii din administratia publica care prima data citesc ziarul, dupa aia ies la o cafea, doua, trei, abia dupa aia se ocupa de problemele de rezolvat – daca se ocupa…

 4. @haolica: Mă controlau în fiecare zi la teme ai mei. Dacă nu erau O.K., nu mă lăsau să ies afară. Dacă-și dădeau seama că nu merge ceva, stăteau cu mine și-mi explicau până băgam la cap. Mergeau la ședințele cu părinții, după care mă luau la rost dacă aflau ceva rău despre mine. De calorifer nu am fost legat. Pedepsit în schimb, da.

 5. e foarte greu sa stii ce se intampla daca esti in afara sistemului. societatea e bolnava, si faptul ca o data in 20 de ani infruntam adevarul crunt este la fel ca atunci cand fumatorul isi vede radiografia plamanilor.

  vina nu este a elevilor, ei au crescut asa cum le-a permis mediul[parintii in principal, autoritatile, scoala, societatea]. daca acum constatam ca n-au crescut frumos, este pentru ca cei care raspund de cresterea lor nu au dorit sau nu au stiut s-o faca.

  corectarea acestei stari de fapt nu poate fi o masura coercitiva[camare de supraveghere, politie, dna, ci doar o transformare morala a societatii in intregul ei, lucru de care ma indoiesc ca va fi facut in viitorul apropiat.

 6. @koma da, si nu numai.
  Trebuie transformata societatea, dar si sistemul de invatamant, incepand cu cadrele didactice.
  Imi aduc aminte de o discutie la o bere: proful dicteaza un text listat pe hartie. Studentul il intreaba: in loc sa dictezi nu mai bine imi dai pe e-mail, sa nu mai pierdem vremea? Nu, zice profu, nu am mail, textul asta mi l-a listat un elev de pe net…
  Si profesorii sunt depasiti de timpuri 😛

 7. Parerea mea, si la bacu asta cine o copiat o fost aia care o avut sange rece care au putut, cei care nu pacat io prins numa ca se uitau in spate pe vremea cand am dat eu o fost mai easy, dar acuma nu le da nici salarii la profesori, ce sa te mai astepti si la realizari, pe vremea mea 2001 erau alte vremuri nu atat lovite de briocratie ca si acuma au trecut 10 ani dar decat sa fie mai bine ca atunci ii de 10 ori mai rau in fiecare an se impute treaba si cu bacul.

 8. Cine e de vina :
  elevii ca nu au invatat.
  parintii ca nu si-au educat copii sa invete si nu i-au supravegheat la teme.
  profesorii ca nu au predat lectiile calumea si nu au stiut sa se impuna.

  fix in ordinea asta ii de vina lumea.

  ps: ce o sa zica vuscan acuma ? le mai da drept de vot de la 16 ani ?
  ha ha.

 9. mentalitatea se formeaza, nu este impusa si nici controlata.

  pe mine nu m-a pedepsit nimeni niciodata, nu m-a controlat nimeni . dar am luat bac-ul lejer, si nu am fost o tocilara

  am prieteni care au fost pedepsiti de patinti la greu. au sfarsit prin a pleca de acasa unde au vazut cu ochii

  repet: daca vrei, se poate. la 16 ani deja esti responsabil de actiunile tale

 10. pe elev il doare la basca de scoala, e intretinut de parinti. Cand o sa realizeze cat de grea e viata va fi angajat la McDonald in paralel cu facultatea.

  De vina sunt toti. Parintii n1 !

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading