Primar din primul tur

Parlamentul României a modificat legea care reglementează alegerea primarilor. Aleșii locali vor fi desemnați după un prim tur de scrutin, nu va mai fi nevoie ca unul dintre candidați să primească 50% plus un vot. De acum încolo, locuitorii orașelor și a satelor vor vota într-un singur tur și vor fi nevoiți să suporte consecințele în următoarele patru ani.

Unii susțin această lege, alții o atacă: conform unor păreri (mai ales din PNL), această măsură este antidemocratică.

Părerea mea este că primarul n-ar trebui ales pe criterii politice: deși, dacă primarul unei localități aparține de partidul-guvern, nu înseamnă că este un primar bun. Deciziile unui primar nu trebuie să fie influențate de apartenența politică, ele trebuie să respecte interesele comunității reprezentate. Un primar bun este în primul rând un bun gospodar, abia după aceea un bun membru de partid…

În fine – important este că de acum încolo vom alege primar din primul tur. Dacă țineți minte, actualul primar din Oradea, Ilie Bolojan a fost ales din primul tur, obținând majoritatea voturilor. De atunci a trecut ceva vreme, unii orădeni sunt mulțumiți de activitatea lui, alții nu.

Aș fi curios de părerea voastră: dacă s-ar organiza alegerile locale mâine voi cu cine ați vota? Cu Bolojan sau cu altcineva?

/The Fan/

7 thoughts on “Primar din primul tur”

 1. alles klar [si clar, am ales]: BOLOJAN! chiar asa, stie cineva vreun alt candidat care i-ar putea creea probleme? nem hiszem!

 2. Intr-adevar Bolojan nu are, momentan, un contra-candidat asa ca USL-ul ar face bine sa-l aiba drept candidat UNIC la locale. Bolojan primar si Antonescu presedinte – asta e visul meu. Si totusi…
  @mosubibe: Contra-candidat pentru Bolojan ar fi doar un independent – Dacian Palladi – numai sa vrea sa candideze. Mi se pare un bun gospodar si om capabil sa “ridice” Oradea. E foarte important cum va sti sa-si atraga electoratul de partea lui. Tot pe principiul “independent” in functia de presedinte ar fi bun Duda, care dupa primul an sa introduca monarhia in Romania. Cred ca ne-ar fi mai bine.
  In gine… om trai si-om vedea!

 3. @ Oradeanul:

  Din pacate treaba cu un bun gospodar, desii cea mai importanta, paleste in fata faptului ca “ora” pe plan local se da intr-o masura destul de mare de la centru, si aici se simte relatia cu partidul. Vezi multe exemple din zona: Arad, Cluj unde “calitatea” primarilor de a avea aceeasi culoare cu Bucalele conteaza, fiind pe alocuri favorizate. Da las’ ca ne luam noi revansa (daca alegerile) vor fi corecte si nu vin iar voturi care mai de care din afara”

  @Radu Mihai: de acord cu monarhia 100%

Comments are closed.