Legalize? Poate nu, dar o decriminalizare…

Un grup de politicieni numit Global Commission on Drug Policy, printre care și fostul secretar general ONU, Kofi Annan, au studiat războiul global împotriva drogurilor și au declarat că acest război este unul pierdut. Lupta împotriva consumul și comerțul ilegal de droguri costă miliarde de dolari, dar nu dă un rezultat final satisfăcător. Numărul consumatorilor de opiate (droguri derivate din opiu) a crescut cu 35% față de 1998, numărul consumatorilor de cocaină a crescut și el cu 27%, iar numărul celor care fumează canabis cu 8.5%. Deci, cu toată lupta împotriva drogurilor, consumatorii sunt mult mai mulți decât înainte. Eșec total.

Comisia vrea să schimbe politica față de droguri a statelor, mai ales a Statelor Unite ale Americii. Ei vor să schimbe statutul consumatorilor de droguri din criminali în bolnavi – adică dependența de droguri să fie tratată ca o boală și să fie vindecată în loc să fie pedepsită cu închisoare. Mai pe românește, vor să fie decriminalizat consumul de droguri.

End the criminalization, marginalization  and stigmatization of people who use drugs but who do no harm to others. Challenge rather than reinforce common misconceptions about drug markets, drug use and  drug dependence.

/Citat din raport/

Conform raportului, statele ar trebui să schimbe legislația în așa fel încât să nu se mai răzbune pe consumatori – noile legi ar trebui să fie bazate pe drepturile omului și sănătate, iar cadrul legal ar trebui gândit în așa fel încât comerțul cu droguri să devină aproape imposibil.

Raportul comisiei se poate citi aici.

Sunt curios: oare se va termina odată războiul împotriva drogurilor? Oare vom ajunge vreodată în situația să ne putem destinde în compania unui pahar de bere și o țigară cu valoare adăugată fără să ne fie frică de autorități?

Legalize!

/The Fan/

PS: Conform aceluiași studiu, procentul celor care își injectează heroină este cel mai mic în Olanda. Acolo heroina este considerat un drog de ‘fundătură’ și nu este populară în rândul tineretului. Decriminalizarea drogurilor ușoare pare să aibă, totuși, efect…

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading