Dispare birocraţia, dar nu şi de la bănci!

Ţi se întâmplă de câteva ori să vrei să dai bani. De voie, de nevoie, indiferent – pleci de acasă determinat să direcţionezi o oarecare sumă de lei, dolari sau euro către o bancă oarecare. Să zicem, vrei să-ţi plăteşti asigurarea.

Cum procedezi? Iei banii, notezi informaţiile necesare plăţii (că nu vrei să distrugi sau să pierzi poliţa, că ai un singur exemplar) şi plăteşti la banca indicată de asigurator, right?

Wrong! Iată cum am procedat ieri:

Banca #1: stau la coadă după o tanti, îmi vine rândul. Scot banii, buletinul, fiţuica cu toate datele necesare şi îi explic caseriţei ce vreau. Ea îmi spune: nu se poate, trebuie să fac o copie poliţei de asigurare şi să anexez documentelor. Eu: Cum aşa? Ce treabă are banca cu poliţa mea se asigurare? Ea îmi explică: aşa cere banca.

Naiba… sun la asigurator să întreb la ce bancă să mă duc, că vreau să le dau bani. Mi se recomandă două alte bănci în zonă. Bun, o iau încet, pe jos, spre a doua, iar după 3 minute spre a treia (uitasem că banca #2 are pauză de masă la ora respectivă).

Banca #3: deşi asiguratorul mi-a recomandat această bancă ca fiind una flexibilă, mă lovesc de aceeaşi problemă. N-ai poliţă, dom’le, nu plăteşti. Banca naibii, ce treabă ai tu cu poliţa mea? Cei care TREBUIE să aibă exemplar din poliţă (adică eu şi asigurătorul) au câte un exemplar, iar restul n-au nici o treabă cu ea. Cu gust amar plec către banca #2.

Banca #2: Fetele de la ghişeu mă primesc cu un zâmbet. Am fost clientul lor cândva, mai am un cont deschis la ei. Mă mai ţin minte. De ce n-am început cu ei oare? Singura problemă este că nu pot încasa fracţiune de euro, aşa zice legea. Nu-i nimic, activăm un cont în EUR, depunem suma şi facem virament. Lăsaţi, completez eu ordinul de plată. Depuneţi banii la ghişeu, până atunci se rezolvă.

Toată treaba s-a rezolvat în 10 minute. Aşa mai faci afaceri…

Consider un lucru esenţial flexibilitatea instituţiilor bancare şi, mai ales, aptitudinea de rezolvare a problemelor a angajaţilor. Instituţia are interesul de a câştiga mai mulţi clienţi, pentru că încasează comisioane de la ei, fie vorba de persoane fizice sau juridice. Angajaţii băncilor îşi câştigă salariile din banii clientului! Un client mulţumit se poate păstra, dar unul nemulţumit pleacă mai departe, că doar există ‘jdemii de instituţii concurente chiar şi într-un oraş micuţ cum e Oradea.

Voi sunteţi mulţumiţi de banca voastră?

/The Fan/

1 thought on “Dispare birocraţia, dar nu şi de la bănci!”

  1. Credit ipotecar. Mi se face și o asigurare. Trec 3 ani. Eu văd că doar ratele le am și nimic de la asig. O.K. întreb care-i treaba. Păi eu trebuie să merg la firma X să plătesc, dar banca nu mai lucrează cu firma X. O.K. caut firma X. Spun că vreau să plătesc restant pe 3 ani. Nu se poate. Polița e reziliată că nu am plătit-o. What ??? Da de ce nu m-au sunat sau ceva … că doar trebuia să le dau EU bani lor. Înapoi la bancă. Vreau să fac asig. Primesc o listă cu firmele cu care ei lucrează. Merg la prima. Sună de acolo la banca mea și … păi ei nu fac pe ipotecar. DECI mă piș pe ei, mă doare-n cot, eu nu mai fac nimic. Dacă mă invită ei la o cafea și-mi fac în 15 minute o asig. O.K., altfel nu mă mai intere.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading