De ce pui gard de sârmă ghimpată în fața blocului?

Cunoașteți cu toții spațiile verzi, de obicei minuscule, amenajate lângă blocuri. Ideea e bună în sine – locatarii mai văd un petic verde, nu numai acel gri comunist care predomină cartierele de blocuri socialiste.

Peticele respective sunt îngrădite de obicei, ceea ce n-ar fi o problemă. Azi în schimb am avut ocazia să contribui la demontarea celui mai idiotic și periculos gard care a existat vreodată în fața unui bloc din Oradea. A fost – până azi – un gard de sârmă ghimpată.

Gardul n-a fost prea înalt – nu știu dacă a avut 60 de centimetri înălțime. Spațiul îngrădit de el a fost folosit de o bătrânică pentru a cultiva niscaiva flori, un pic de mentă și un pic de pătrunjel. De ce a fost necesară sârma ghimpată?

Un gard de 60 de centimetri poate opri doar un copilaș, dar dacă acel copilaș este determinat cu adevărat să intre în ‘grădina’ respectivă, poate să intre. Deci gardul respectiv a fost complet nefolositor, dar măcar periculos: sârma, bineînțeles, a ruginit în timp, iar dacă o persoană suficient de neatentă ar fi avut nenorocul de a se agăța de el, putea să moară de diverse infecții.

Un gard viu în fața blocului – da, arată bine (dacă e întreținută, bineînțeles). Un gard metalic, făcut ca lumea, eventual din fier forjat – da, îmbunătățește aspectul cartierului. Dar un gard de sârmă ghimpată e și urâtă, și periculoasă. N-are ce căuta într-o zonă frecventată de copii…

/The Fan/

(foto: framedandshot.com)

9 thoughts on “De ce pui gard de sârmă ghimpată în fața blocului?”

 1. Intr-o tara in care exista respect pentru proprietatea altuia, nu e nevoie de asa ceva. Acolo unde nu ti se fura florile din fata casei sau chiar de pe morminte, ca la noi se poarta si asa ceva, unde vecinii nu-ti distrug liliacul sau iti iau ghioceii din gradina inainte sa te bucuri tu de ei, doar pentru ca vor sa aiba flori in casa.

  Asa ca probabil asta e raspunsul: garduri ghimpate sau chiar electrificate. Macar stii o treaba.

 2. As intelege un gard inalt de 2 metri. Dar ce rost are un gard de sarma ghimpata de 60 de centimetri?
  Cine nu poate trece de un asemenea gard daca vrea?

 3. Probabil e vorba de vreun urmaş al unui gardian de la Auschwitz Birkenau şi are în sânge ideea cu sârma ghimpată.

 4. Probabil e vorba de aceiaşi bătrâni care otrăvesc câinii de lângă bloc pentru că nu se pot uita liniştiţi la Tânăr şi neliniştit din cauza lor.

  @The Fan, „Dar un gard de sârmă ghimpată e și urâtă, și periculoasă.” 😉 Urât ar trebui să determine gard, nu sârmă 🙂

 5. @dojo – un copil a murit acuma cca. 2 saptamani dupa ce a pus mana pe un gard electric improvizat de un dobitoc. gard prevazut sa-i apere porumbeii. doar ca a legat curent in el direct de pe stalp.

  deci se poate 🙂

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading