China invadează Europa!

Nu la propriu – nu vă speriaţi, nu vor apărea tancurile chinezeşti la porţile Europei, cel puţin deocamdată. Dar când vine vorba de mediul de afaceri european…

Mai concret: compania chinezească Lenovo doreşte să cumpere 51% din acţiunile ultimului producător german independent de PC-uri, Medion. Firma germană a fost de acord să vândă abia 36,66 procente din acţiuni, dar şi aşa Lenovo ajunge la un pas de acţionariatul majoritar. 

China are un program centralizat de investiţii în afacerile străine. Nu e vorba doar de firme de electronice sau electrocasnice – chinezii cumpără tot, de la fabrici de automobile (ca de exemplu MG Rover, cumpărat de fabrica de maşini Nanjing, sau Volvo cumpărat de Geely) şi până la producătorii de chimicale (Borsodchem din Ungaria a fost cumpărat de Yantai Wanhua).

Chinezii au investit peste 60 de miliarde de dolari în 2010 – o parte din bani a ajuns în Europa, restul în ţări asiene şi africane în plină dezvoltare, cu creştere economică rapidă. Să nu mai zic de toate componentele PC, electrocasnicele şi terminale mobile fabricate de chinezi. Producătorii chinezeşti sunt încă necunoscuţi pentru europeni (în afara unor mărci mai renumite, cum ar fi de exemplu Huawei), iar guvernul de la Beijing vrea să schimbe această situaţie. Pentru a realiza acest lucru, guvernul chinezesc promite o creştere a investiţiilor cu 20-30% pe an în următorul cincinal.

Poate că va trebui să găsim, cât de curând, profesori de limbă chineză?

/The Fan/

3 Responses to China invadează Europa!

 1. enzo 09/06/2011 at 11:04 am #

  Lenovo or cumparat si diviziile de Pc’uri si laptopuri de la IBM, deci nu ar fi cine stie ce mare pas sa cumpere alte companii de genul.
  Au produse destul de bune.

 2. The Fan 09/06/2011 at 3:23 pm #

  Hmmmm… parerile sunt impartite. Unii zic ca sunt bune, altii nu le-ar cumpara nici in ruptul capului…

 3. Romeady 10/06/2011 at 3:19 pm #

  Nici eu nu as cumpara Lenovo.