Banii tai de pensie

Exemplu de calcul pentru pensii:

Luăm cazul unui bărbat născut în 1982 care cotizează la fondul de pensii minimum cât spune legea – 15 ani – şi cel mai puţin posibil, adică pentru o sumă care corespunde salariului minim pe economie. Presupunem că bărbatul se asigură între anii 2001 şi 2016. La nivelul lunii mai 2011, el va trebui să plătească 222 de lei. Presupunem că salariul minim nu se modifică până în 2016, asta înseamnă că în 15 ani el va acumula la fondul de pensii 27.193 de lei. Abia în 2047, adică atunci când va împlini 65 de ani, el va putea lua o pensie de 102 lei. Adevarul.

Si acum explicatia mult mai simpla: din banii tai vei primi jumatate, daca mai traiesti atata, daca nu, nici atat.

Ce poti face cu banii astia daca nu-i dai la stat? Iesi pe plus!

1. ii poti bea pe toti in loc sa cotizezi

2. arunci jumatate si jumatate ii bei

3. te duci la curve, 2600 lei adunati intr-un an iti garanteaza mai multe partide de sex la o varsta tanara la care mai poti…

4. mergi in vacanta: o saptamana la mare in fiecare an.

5. ii dai la biserica pentru mantuirea sufletului

6. in 20 de ani iti cumperi un apartament sau platesti benzina pe o luna unui parlamentar.

Some will rob you with a six-gun, and some with a fountain pen. – Woody Guthrie

Gluma ca gluma dar stiu oameni care si-au inceput afacerea online cu mai putin decat e cotizatia minima la fondul de pensii pe 2 ani.

 

4 thoughts on “Banii tai de pensie”

  1. Legat de pensii, am lucrat o vreme in asigurari de viata si faceam si pensii private, pilonul 3 si 4 (mai ales 4).
    Motivul pentru care din suma pe care un angajat, platind o viata la pensie la stat, ia inapoi “ceva” pe bat de la acesta e logic si trist in acelasi timp. Sistemul de pensii de stat din Romania e unul inchis…
    Ce inseamna asta? Asta inseamna ca eu acum, cotizand la pensie la stat din salarul pe care il iau, nu platesc de fapt pentru pensia mea. Platesc pentru pensiile pensionarilor actuali, care stim cam ce pensii au (nu le comentez pe cele ce au in coada cinci zerouri sau mai multe).
    Motivul e ca, la nivel national, e un dezechilibru serios intre populatia activa/angajata si numarul de pensionari.

    Ca sa fiu mai concret, dupa ultimele date pe care le am (sfarsit 2008), numarul pensionarilor din tara se ridica la aproximativ 5.8 milioane, in timp ce salariati erau 4.1 milioane… cifrele se refera doar la cei ce lucreaza in tara. Tendinta generala e de crestere mai rapida a numarului pensionarilor decat al salariatilor.
    Avand in vedere aceste date, e logic ca statul se imprumuta de unde poate si de la cine ii da sa plateasca pensiile, caci el nu are de unde. Partea nasoala e ca si banii pe care ii imprumuta statul pentru pensii, intr-un final tot noi ii vom plati, asa-zisa “generatie de sacrificiu”.

    Cam asta era si motivul pentru care, de la UE, am fost fortati ca si tara sa introducem si alte piloane de pensii (se preconiza anul trecut ca va aparea si pilonul 5, inca nu cred ca a aparut).
    Pilonul 2 e obligatoriu pentru cei cu varsta sub 35 de ani, si optional pentru cei pana in 45 (dupa aceasta varsta, nu ar mai fi eficient oricum). Pe salariat nu-l costa nimic faptul ca e inclus in pilonul 2 – cotizatia se ia automat din cea pe care o platea inainte pentru pensia de stat. Avantajul e ca banii bagati in pilonul 2 sunt urmaribili, sunt investiti si garantat ca tu, ca salariat, primesti anumite sume de bani in functie de valoarea si perioada cotizatiei. In principiu, de la asiguratorul la care se face cotizatia, anual se trimite o informare cu valoarea contului pentru acest pilon, pe adresa furnizata la angajare.

    Piloanele 3 si 4 sunt optionale, daca le vrei, le faci, daca nu, nu. Eu mi-am facut mie la vremea cand lucram acolo pilonul 4…
    Pilonul 5 era pe vremea aceea doar un proiect, nu are sens sa povestesc despre el, nu cred ca s-a aprobat inca.

  2. Decat sa dau la stat mai bine`i dau la curwe, mi-am facut card international de sanatate nu cotizez la stat ca nici statu nu imi da mie nimica in cateva saptamani ma mut in vecini la hungary si adios romania, 4 ever nu ii de trait aici, aici se fura ca si`n codri.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading