Reflexele românilor

Reflexele sunt reacțiile corpului la anumite lucruri din exterior, reacții care nu implică gândire. Când îți retragi brusc mâna de la un lucru fierbinte este un reflex, la fel cum e un reflex să-ți închizi ochii când privești într-o lumină orbitoare.

Un cercetător rus, Pavlov, a dovedit că reflexele se pot forma artificial, într-un experiment care a implicat un câine, o sonerie și multă salivă.

Reflexele despre care vreau să scriu acum, însă, nu sunt cele de mai sus. În viața de zi cu zi putem studia o grămadă de reflexe ale românilor care nu ne fac viața mai frumoasă, dar o fac mai interesantă.

Ca prim exemplu, să discutăm de reflexul provocat de priveliștea unei mașini nespălate. Românul expus la acest stimulent nu poate rezista – va plasa imediat pe o suprafață prăfuită inscripția foarte cunoscută tuturor: SPALĂ-MĂ (sau SPALĂMĂ sau toate celelalte variante mai mult sau mai puțin corecte gramatical). Proprietarii mașinilor respective se pot bucura des de aceste tentative de graffiti nereușite.

Un alt exemplu este reflexul declanșat de așteptatul la coadă. Românul care stă la rând nu poate rezista tentației de a se băga în fața altora, scurtându-și astfel timpul de așteptare și enervând ceilalți români care așteaptă civilizat. Acest lucru declanșează un alt reflex în unele cazuri: cearta. Aceste reflexe au rămas întipărite în genele românilor probabil din perioada comunistă, când cozile erau la ordinea zilei.

Reflexul cel mai actual în această perioadă este cel declanșat de fustele scurte. Un român va răspunde la acest stimulent (hm, stimulent?) prin vociferare sau diverse zgomote mecanice, de la fluierat la claxonat. Majoritatea oamenilor civilizați își pot controla acest reflex, dar cei cu un nivel mai scăzut de educație au probleme în această privință. Ei încearcă disperat să atragă atenția sexului frumos asupra ceea ce cred ei că este atractiv, deși de cele mai multe ori au parte numai de dispreț.

Cel mai cunoscut reflex este însă cel care se poate observa la o subcultură care, pornind din România, a “colonizat” o mare parte a Europei. Acest reflex este declanșat de apropierea unor persoane care par a avea o anumită sumă de bani / o țigară / ceva de mâncare la ei și poate că ar fi dispuși să le dea celorlalți. Acest reflex este cunoscut în Franța sub denumirea de “S’il Vous Plait, Monsieur”…

Aș fi curios: oare aceste reflexe sunt induse de modul de viață românesc, sau sunt deja întipărite în codul nostru genetic?

/The Fan/

1 thought on “Reflexele românilor”

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading