Cine are nevoie de smartphone?

Oferte peste oferte, care mai de care mai avantajoase: abonamente cu net nelimitat, mii de minute incluse, SMS-uri, alte alea alea – toate astea puse la pachet cu un telefon deştepf, foarte deştept, pe care îl vrea toată lumea…

Cumnatul meu şi-a luat smartphone. De câteva zile este fericitul proprietar a unui Samsung Galaxy Mini S5570, cu Android, procesor de 600 MHz, touchscreen, WiFi, 3G, HSDPA, tot ce vrea muşchii lui…

Cumnatul meu este un electrician simplu, fără prea mult interes în online. Nu stă toată ziua pe net – în schimb munceşte, sparge pereţi, trage cabluri, schimbă tablouri de siguranţe, instalează întrerupătoare. E un om simplu cu nevoi simple, care lucrează în condiţii nepotrivite tehnologiei sofisticate.

Are el nevoie de smartphone? Eu cred că nu.

Totuşi, el s-a lăsat convins de moda telefoanelor dejtepte şi şi-a prelungit abonamentul cu 2 ani pentru a putea cumpăra un telefon de care efectiv nu are nevoie.

Ce face el de fapt cu telefonul lui? Vorbeşte – ăsta fiind scopul telefonului. Mai ascultă muzică, la radio sau mp3. Mai face poze, mai înregistrează un clip cu copiii lui, mai trimite un SMS (mai rar)… Telefonul lui vechi este un Nokia cu Symbian, 8Gb memorie internă, cameră foto şi video, 3G, acces la net, tot ce vrea muşchii lui… dar nu are touchscreen. E foarte potrivit pentru el, dat fiind faptul că e un telefon rezistent şi robust care se descurcă bine în praf şi pulbere, dar… nu are touchscreen.

Stau şi mă întreb: oare chiar a avut el nevoie de un smartphone nou? Sau a vrut doar un touchscreen?

/The Fan/

7 thoughts on “Cine are nevoie de smartphone?”

 1. Nu este nimica nou in asta. Romanul nu cumpara ceva pentru ca are NEVOIE de acel ceva, ci pentru ca: are si vecinul, este la moda, sa vada lumea ca si el are. Targetarea unei categorii sociale de catre firme nu functioneaza la noi in Romania ca si in alte tari. Un electrician (ca tot l-ai dat ca exemplu) cu un salar de 1500 de RON pe luna, o sa cumpere ultimul model de telefon, sau un Mercedes (cu 300.000 de km) pentru ca asa “se cere”. Nu conteaza ca nu foloseste telefonul la capacitatea maxima, sau nu poate intretine masina, sau tine masina in fata blocului tot anul. Locuim in Romania … si … nu ne vom schimba.

 2. Invidiosule! :))
  Pe de alta parte am devenit consumatori… suntem ahtiati dupa tehnologie, chiar daca n-o stim folosi sau nu avem nevoie de ea. Pentru el ar fi fost bun un Nokia 3720 clasic, dar nah… el isi “permite” un “smartfon”. Cand sta la o bere cu prietenii e “cul” si se lauda cu ceea ce stie sa faca telefonu’ lui “intelijent”. N-am nimic personal cu el, dar asta e o categorie de oameni. Varul meu a avut nevoie de un instalator si caruia i-a sunat dintr-un buzunar al gentii cu scule un IPhone 4. :)) Noah, beat that! 😛

 3. Spune-i sa-si schimbe si masina. La smartphone luat in conditiile alea merge o decapotabila rosie cu cel putin 150 de cai. Si computer de bord cu touchscreen.

 4. majoritatea oamenilor îşi cumpără lucruri pe care nu le folosesc nici pe sfert din cât pot să facă.
  am un prieten care are un nokia 3310. 3310, îţi dai seama? dar merge perfect, are baterie 7 zile, se aude bine, ce îi trebuie mai mult?

 5. cand iti iei ceva iti iei cu cap. In cazul de fata nu cred ca l-a folosit sau nu prea l-a interesat ….

  Eu am telefonul care il am pentru ca am nevoie de anumite functii care nu le are toate telefoanele

  Am masina care o am pentru ca asa am vrut

  si lista continua

  Daca tu nu stii ce vrei, atunci nimeni nu stie.

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading