Un film interesant

Ieri am postat trailerul unui film pe care eu unul îl consider interesant – “Hobo With a Shotgun” – şi l-am comparat (ca idee) cu ceea ce eu consider cel mai distractiv film a anului trecut, “Machete”.

“Machete” a avut un buget aproximativ de 10 milioane de dolari, ceea ce a ajuns pentru a angaja vedete de genul Robert DeNiro, Jessica Alba, Steven Seagal, Don Johnson, Lindsay Lohan (da, şi ea e considerată vedtă la ora actuală), Jeff Fahey (vedetă de filme din categoria B, dar tot vedetă e), Nimrod Antal, regizorul filmelor Kontroll (premiat la TIFF, soundtrack de Neo) şi Predators, şi inegalabilul Danny Trejo. Acest buget i-a ajuns lui Rodriguez să facă un film care să aibă încasări de aproape 25 de milioane de dolari numai în SUA (de 2,5 ori bugetul – mi se pare un rezultat foarte bun) şi un punctaj de 7,1 pe IMDb…

De altfel, Rodriguez are la activ mai multe filme de succes cu buget redus. Primul său film, El Mariachi (un clasic al stilului) l-a făcut din doar 7000 de dolari, cheltuiţi în cea mai mare parte pentru cameră video şi filmări în Mexic, bani pe care i-a câştigat muncind pe post de cobai la un laborator farmaceutic. El a fost totul de la regizor şi scenarist până la operator, şi nu apare în film doar pentru că n-a avut pe altcineva care să înregistreze.

Îmi place stilul lui Robert Rodriguez. Îmi place cum pare să considere regia distracţie, cum îi place să se joace, cum nu se ia prea în serios. Sunt convins că nu va regiza niciodată o capodoperă ca Titanic sau Avatar, nu va fi considerat un geniu neînţeles ca Darren Aronofsky şi nu va fi ţinut minte ca un artist adevărat ca Stanley Kubrick, dar face ceva ce alţii nu pot sau nu vor: distrează publicul.

Poate sunteţi de acord cu mine, sau poate nu, dar eu consider necesare filmele în stilul “Machete” – nu sunt profunde, nu sunt grandioase, nu au buget de sute de milioane de dolari, le uiţi în momentul în care ai părăsit cinematograful – dar te distrează timp de circa o oră şi jumătate şi te ajută să uiţi de problemele tale cotidiene.

/The Fan/

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading