Oradea ferită de cutremure?

Am citit azi o ştire despre cum Oradea este ferită de cutremure – cum, în caz de seism, doar trei clădiri ale unor instituţii publice s-ar dărâma. Sunt de acord cu ştire – Oradea este, într-adevăr, ferită de cutremure, dar nu doar din cauza stabilităţii clădirilor, ci din cauza zonei în care se află.

Am căutat pe Google harta seismică a României şi am dat peste imaginea de mai sus. Conform hărţii, zona de risc seismic este departe de noi: risc moderat în Banat şi în jurul oraşului Satu-Mare, dar nimic în zona Oradiei, ba chiar în zona Judeţului Bihor.

Am tot căutat dar n-am găsit nici o referire la vre-un seism petrecut în zona noastră, iar cel mai cutremurător eveniment din recolecţia bunicilor de care îmi aduc aminte este apariţia unui Zeppelin deasupra oraşului.

Deci… eu unul trag concluzia că Oradea este ferită de cutremure pentru că nu se află într-o zonă cu activitate seismică…

/The Fan/

PS: Poza e preluată de pe net, n-am găsit o pagină oficială…

5 Responses to Oradea ferită de cutremure?

 1. dragosmone 14/03/2011 at 1:03 pm #

  La noi in tara, pentru calculul cladirilor la seism, se foloseste codul de proiectare P100/2006. In el gasesti harta de zonare a seismului(aia adevarata): https://lh6.googleusercontent.com/_C27ywfe9rEk/TX3nGo6qWKI/AAAAAAAACSU/ddbI5fleSF0/s640/harta%20seism.jpg
  Indicii de acceleratie seismica merg de la 0.32 – Vrancea pana la 0.08 – mare parte din Ardeal. In Oradea aveti 0.12, ceea ce nu-i rau. Si asta o spun ca inginer constructor.

 2. libelula 14/03/2011 at 3:01 pm #

  “vreun” se scrie tot timpul legat ;)evident, la fel şi “vreo”

 3. The Fan 14/03/2011 at 5:45 pm #

  Dragă @libelula Pruteanu, mulţumesc pentru efortul tău secular de a mă educa în tainele limbii române, dar te rog din suflet, data viitoare comentează şi tu la subiect

 4. libelula 15/03/2011 at 11:06 am #

  Musai? Pe mine greşelile mă zgârie pe retină. Iar să vorbesc numai să mă aflu în treabă… Dar dacă ţi se pare deplasat să am pretenţia să scrieţi corect, dacă tot sunteţi bloggeri, excuse-moi. Data viitoare nici nu mai intru. E mai bine pentru amândoi: eu nu-mi zgârii retina, iar tu nu înveţi gramatică. P.s. Să ştii că faza cu “vreun” nu e nicio taină. Nu se ţine în secret, ba chiar se predă de prin clasele primare ;)

 5. The Fan 15/03/2011 at 11:19 am #

  @libelula nu mă deranjează faptul că mă corectezi, mă deranjează faptul că nu comentezi nimic la subiect – comentezi doar pe marginea greşelilor gramaticale.
  Să ştii că nu există oameni care nu greşesc, iar dacă îmi arăţi vre-unul (sau vreunul, cum preferi) sărut ţărâna în faţa ta!