De azi serbăm pe Sfântul Patrick

Sfântul Patrick a fost un misionar creştin, episcop în zona de nord şi vest a Irlandei, ulterior – începând cu secolul al VII-lea, patronul sfânt a ţării. Prima sa vizită în Irlanda a fost ca sclav – a fost luat de la părinţi la vârsta de 16 ani şi n-a mai revenit la ei timp de 6 ani.

Legendele catolice spun că Sfântul în cauză a alungat şerpii de pe insula irlandeză – încă se discută dacă e vorba de şerpi adevăraţi sau druizii, aceşti inamici a bisericii catolice. Tot legendele spun – acest aspect sună mai verosimil – că i-a învăţat pe irlandezi despre sfânta trinitate utilizând simbolul trifoiului.

Ziua Sfântului Patrick este pe 17 martie, în memoria morţii sale din anul 493. Sărbătoarea este una specific irlandeză – având în vedere că vorbim de un sfânt din Irlanda – care s-a răspândit iniţial în America de Nord (având în vedere comunitatea irlandeză considerabilă de acolo), şi de acolo mai departe peste tot în lume (la fel ca ziua Sfântului Valentin sau Halloween-ul), oferind o ocazie în plus tuturor iubitorilor de bere irlandeză şi whiskey irlandez să se delecteze cu otrava lor preferată – e o tradiţie să se facă aşa în această zi. Deşi ziua propriu-zisă a Sfântului este pe 17 martie, festivităţile încep de pe 16 martie.

Obiceiurile tradiţionale de Sf. Patrick includ hainele verzi, simbolul trifoiului, slujbe religioase, parade şi consum de bere irlandeză.

Pe această cale vă urez un Saint Patrick’s Day fericit, cu mult Guinness şi mult verde! Beannachtaí na Féile Pádraig!

/The Fan/

PS: O grămadă de localuri orădene anunţă bere şi voie bună pentru ziua lui Sf. Patrick. La Lords vor cânta The Rovers, la Podz va fi chef. Mai ştiţi? Lăsaţi un comment despre unde şi ce vom putea consuma!

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading