Cine are nevoie de corector?

Cei care se plimbă online – prin blogosferă, prin presa online sau prin grămada de pagini de afaceri realizate de diversele firme – şi are un pic de sânge de Pruteanu în el, se ţine de cap în repetate rânduri când vede greşelile grosolane de gramatică adunate la un loc.

De la bloguri nu am pretenţii – corectitudinea textului publicat pe un blog depinde numai de blogger – dar când vine vorba de presa şi de paginile oficiale a firmelor, treaba stă cu totul altfel.

Un ziar online care se respectă nu-şi permite să se facă de râs în faţa cititorilor cu mai mult de patru clase, şi la fel stă treaba şi în cazul firmelor care îţi fac pagini web cu scopul de a vinde un produs sau un serviciu – adică să facă bani. Cel puţin teoretic…

Zoso şi-a ridicat vocea în repetate rânduri împotriva agramaţilor de la diverse publicaţii – de exemplu aici şi aici. Nu vreau să repet ceea ce zice el – vă prezint mai degrabă un text pe care l-am găsit pe pagina web a unei firme serioase. Pot confirma că textul a fost redactat şi pus la dispoziţia designerului chiar de către firma respectivă (nu e vorba de Lyoness).

Iată:

Nu mă leg de diacritice, nu mă leg de virgule. Textul de mai sus urlă, plânge după un corector – dar firmele nu dau bani pentru aşa ceva, iar designerii – de cele mai multe ori presaţi de timp – nu-şi permit să stea şi să citească toate textele – de multe ori cantităţi considerabile – trimise de firme pentru a fi incluse pe prezenţa lor online.

Deci cine are nevoie de corector?

/The Fan/

6 thoughts on “Cine are nevoie de corector?”

 1. Peste cate ziare dau zilnic care contin niste greseli inacceptabile ! dezastru ! cred ca multe articole sunt scrise in ultimele 5 minute, inainte de deadline .. si asa la gramada..oricum .. putin mai mult profesionalism nu ar strica ! 🙂

 2. cu toate ca designerii nu sint platiti ca sa fie si corectori, mie mi se pare ca unei firme de webdesign ii scade prestigiul daca publica asa ceva…eu cu siguranta as corecta textul

 3. Sunt lector si corector texte de peste 16 ani, dar in ultimii 4 ani aceasta profesie nu mai exista decat in foarte putine redactii de cotidiane sau edituri, persoane care sa ingrijeasca textul inainte de tiparire.
  Redactorii sunt cei care isi citesc materialele si… gata!
  Jumatate din articole sunt scrise cu 5 minute inaintea inchiderii editiei.
  Noi ne reprofilam sau lucram de acasa la vreo editura care mai pune accent pe limba corecta si literara.
  Regulile DOOM-ului sunt respectate de f putine institutii de presa, iar dezinteresul populatiei pentru graiul romanesc corect este clar.
  Cine are nevoie de un “cap limpede”, cum ni se spunea candva, va stau la dispozitie.
  [email protected]

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading