Detest limbajul specialiştilor!

Aţi observat că un medic / un avocat / un IT-ist / un specialist de orice fel, dacă are posibilitatea să folosească termenul tehnic în loc de cel uzual, îl va folosi pe cel tehnic, indiferent dacă interlocutorul îl cunoaşte sau nu?

Caz concret: zilele trecute ne-am dus la ecograf cu soţia – nu s-a simţit bine de câteva zile şi ne-am decis că e timpul pentru vizita anuală la medicul de familie. Ecografia a decurs în condiţii satisfăcătoare, n-am aşteptat mult, s-a făcut repede, soţia a ieşit în 15 minute din cabinet, cu rezultatul în mână.

Rezultatul nu a fost tocmai bun, dar denumirea tehnică ne-a speriat rău de tot: colecist malformat. WTF?!

Eu, care am avut totdeauna 10 la biologie, habar n-aveam că omul are un asemenea organ! Ce naiba e colecistul? Sunt oare singurul care nu ştie?

Ulterior m-am uitat în Dex: colecist înseamnă veziculă biliară. Aha! Dar atunci de ce nu putea spune şi doctorul aşa? Îi displace să folosească un termen pe care îl înţelege orice muritor sau e pur şi simplu prea snob să vobrească omeneşte?

Sau crede că port cu mine un Dex în buzunarul de la spate?

/The Fan/

11 thoughts on “Detest limbajul specialiştilor!”

  1. @The Fan – e o problema generala a sex XXI asta. Toti incearca sa isi etaleze cunostintele cand de fapt , parerea mea, e ca isi sapa singuri groapa.

    Caz concret si la mine:

    Cand suna un client de la tara, nu ma pun si il iau cu un limbaj complex il iau cu un limbaj simplu dar respectuos. Degeaba ii zici tu taranului termeni pe care nu ii intelege toata lumea ca te trezesti cu o pauza imensa in vorbire in care sigur isi zice “WTF !?”.

  2. …nu prea ti-a scris nimeni ca sa nu te faca prost… 🙂 🙂

    faza-i ca asa se numeste… colecist 🙂 si nu “bilă” sau “fiară” sau mai stiu-eu ce alte expresii populare ;>

  3. Sincer nici eu nu sunt medic deci probabil nu am nevie sa stiu termenii astia deoarece nu ma intalnesc in fiecare zi cu ei. Sunt deacord cu The Fan … mai bine ar vorbi pe limba prostilor ca aparent ei sunt prea destepti

  4. Bine zici, dar nu prea bine! Fiecare are studiile lui şi prin urmare îşi foloseşte limbajul adecvat pentru astfel de cazuri. Ce-i drept ar fi trebuit să ne ofere şi o varianta ţărănească, ceva mai pe înţelesul nostru.. Că doar nu avem toţi masterate in medicină.. 😀 Re!

  5. Avand in vedere ca in popor se spune gresit “fiara”, nu vad de ce un medic ar folosi termenul incorect, numai ca nu stie pacientul. Sunt multi care nu au auzit de colecist, dar asta nu e o scuza. Daca nu stii ce inseamna, te informezi, nu e treaba lui sa iti dea si lectii.

  6. ok! Atunci nici cei din domeniul marketingului sa nu mai foloseasca acest termen ci gestiune sau altceva. Nici mecanicul auto sa nu mai spuna disc de ambreiaj ci chestia aia rotunda metalica sau in loc de muschi sa spunem “bucata aia de carne” doar pt ca tie nu iti place de nenea doctoru. Nu-ti place ca te-a consultat doar 15 minute? Plange-te la ministru pentru ca e a dracu de greu, crede-ma, sa consulti peste 50 de oameni pe zi deoarece nu exista personal si bani ca sa ii platesti. Cunostintele, cartile costa. Medicii nu invata din ziare cumparate la colt de strada.
    Fara suparare eu chiar sunt medic. Exista o anumita terminologie. Plus ca medicina tine de afectiuni ale corpului uman si nu de terminologia “populara”.
    Si daca tot compari taranismele cu termenii din domenii stiintifice (astazi este medicina) am sa-ti spun ceva. Am lucrat 7 ani in mediul rural si nu prea am gasit vreun satean care sa nu cunoasca termenul de colecist.(si nu a avut 10 la biologie)
    Orice om are lacune. Cei isteti, daca nu stiu ceva, intreaba!
    Vezi ? Acesta este motivul pentru care plec din tara. Voi, majoritatea romanilor, nu stiti decat sa aruncati cu pietre. Medicii sunt cei mai a dreaq.
    Sa dea Dumnezeu sa plece toti medicii din tara asta. Vor veni cei din China, Uganda si alte tari de lumea a treia sa va trateze. Atunci sa va vad ce terminologie veti mai intelege cand ei nici limba romana corect nu o vor cunoaste. Poate veti invata limba chinezi voi , intre timp.
    Tu si cei ca si tine inca traiti in comunism. Sanatate pe gratis.
    Bine ca stiti sa mergeti in Viena, cei din Oradea in Debretin sa dati bani pe servicii medicale.Interesant ca multi nu vorbiit limba maghiara sau germana. Daca nenea doctoru de acolo ar fi scris dg de colecist malformat nu te-ar fi deranjat asa-i ? Sau vroiai sa iti spuna in termeni obisnuiti de limba maghiara sau germana ? Ai fi inteles mai bine, nu-i asa ?!
    Deci, poate tea-i lamurit de ce se utilizeaza limbajul specific medical.
    Hai ca te servesc/consult si eu ca si nenea dr de dincolo. Da-mi mie banii aia si te tin si eu la consult 2 ore. Dar nu ai sa o faci. De ce ? Pentru ca tu platesti sanatate. Inainte de a spune asta du-te si cauta-ti banii pe la casele de asigurari. Pentru ca acei bani doar in sistemul medical nu ajung. Nu esti tu de vine? Atunci cu ce sutn eu de vina ca tie si altora nu va pasa unde va merg banii?
    A-propos ! Iti doresc ca al tau copil sa devina medic in Romania ! Iar tu ca parinte sa lucrezi si, vei lucra, pentru a-i da bani sa-si plateasca chiria, utilitatile, gradinita pt copil, sa isi cumpere o pereche de pantofi la 5 ani de zile, pt consultari stomatologice, pt cursuri de specializare, congrese la care participarea este de 100-200 euro minimum etc. Voi vreti doar perfomanta si sa stie dr din Romania ceea ce stie si dr de dincolo. Asta constaaaaaaaaaaaaaaaaa ! Pricepi ? Toate cartile, conferintele, instruirile costa ! Dincolo ti le plateste (un procent doar) spitalul intr-un anumit procent daca prestezi anumiti ani la ei. Aici spitalul nu are bani si nici metodologie de a plati aceste cursuri.
    Tu, poate cand mergi acasa, te asezi in fotoliu si bagi la bere. Hopa, din cate citesc la « contact » chiar asa si este. Eu, daca mai apus sa ajung acasa per 24 de ore, invat ! Si vreu sa fiu platita pentru asta ! Pentru ca data viitoare cand vad o carte pe net (precum am zis – cartile de specialitate nu se cumpara la chiosc) sa nu imi mai dea ochii lacrimi stiind ca niciodata nu mi-o voi permite.
    Deci !
    1.Cand nu intelegi ceva, ia sticla de bere de la gura si intreaba !
    2.Investiti in sanatate asa cum au facut-o cei de dincolo si veti avea performante ca si acolo.
    3.Interesant este ca si in conditiile de subzistenta, in zilele de azi, s-a facut transplant de organe la copii, vezi stirile din mass-media, procedura foarte dificila. Iar ceea ce este mai interesant dar NIMENI nu a dat importanta. Unul din copiii salvati a fost adus acasa ( !!!) din Italia. Daca Italia, ca si alte tari europene, este asa de avansata medical, de ce nu l-au ajutat ? L-au discriminat, costa ? Sau de ce ? L-au salvat nenorocitii astia de medici din ROMANIA !
    http://stirileprotv.ro/stiri/social/un-baietel-s-a-stins-la-doar-patru-ani-dar-organele-lui-au-salvat-4-vieti.html
    (minutul 1 :30)
    Si tine seama ca eu nu sunt romanca. Cu toate acestea nu permit nimanui sa scuipe (nu scriu detesta ca ti-e iti place « asa mai omeneste » termen pe care sigur l-ai incurcat cu taranismele) scoala romaneasca de medicina.
    Am sa te mai intreb doar atat : daca suntem asa de naspa, noi medicii romani, de ce suntem asa de bine, usor acceptati dincolo ? Inca nu am auzit vreun medic roman care sa se fi dus in alta tara si sa fi revenit pentru ca nu ar fi facut fata (exceptie doar cand familia acestuia se afla aici) dpdv profesional.
    Am apreciat majoritatea articolelor scrise de tine. Insa, cu asta, ti-ai cam dat arama pe fata.

  7. Daca spui ca sotia ta a primit rezultatul in mana, presupun ca este vorba de un document parafat care atesta un diagnostic. Acest document nu e pentru lamurirea voastra ci pentru lamurirea unui medic curant care va trata afectiunea sus numita. Rrezultatele sunt comunicate in termeni de specialitate pentru a nu aparea confuzii. Daca nu stiai ce inseamna cuvantul, puteai sa intrebi pe cineva de acolo. Sunt sigur ca puteau sa-ti explice ce-i aia colecist.

    /thread

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading