De ce protestează lumea la benzinării?

Citesc pe Bihon despre aproximativ 30 de orădeni care au protestat la benzinării, cumpărând combustibil de sume minuscule cu scopul de a bloca pompele pentru un timp cât mai îndelungat. Interesantă situaţie, nu neg acest lucru, dar şi mai interesant este unul dintre commenturile lăsate de cititori. Îl citez aici, spre informarea tuturor.

Comment lăsat de Anonim iniţial pe aradon.ro, ulterior şi pe bihon.ro (textul a circulat, cred, pe mess)

– acciza este de 467 EUR / tona
– taxa de drum este de 125 EUR / tona
– taxa de solidaritate (cate un cent / litru – motivul este acoperirea prejudiciului creat in urma falimentului Bancorex), adica 10 EUR / tona
Producatorul are pretul de aproximativ 370 EUR / tona.
Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina: 370+467+125+10=972 EUR / tona (taxe si accize)
Se adauga TVA de 24 %, adica 233.28 EUR
Totalul este de 1205.28 EUR / tona
Un litru de benzina este 1,205 EUR (aproximativ 5.15 RON)
Producatorul incaseaza 370 EUR / tona
Statul incaseaza 835.28 EUR / tona

Nu ştiu dacă datele de mai sus sunt corecte sau nu, nu am o sursă care să confirme sau să infirme sumele de mai sus, dar tind să cred că sunt cel puţin apropiate de corect. Deci, dragilor, cred că nu se protestează în locul potrivit!

/The Fan/

PS: Preţul combustibilului este aproape la fel la noi ca în Germania. Diferenţa este la venituri: pe când noi câştigăm în medie 200-300 EUR pe lună, ei câştigă de 8-10 ori mai mult…

5 thoughts on “De ce protestează lumea la benzinării?”

  1. Si Boc spunea ca o sa creasca impozitele aplicate benzinarilor 🙂 ca sa scada preturile 🙂 Are si el o logica ca un copil de clasa intai. Statul ia mai multi bani decat benzinarii, am vazut asta si la zoso si pe alte bloguri si forumuri. Intradevar, nu se protesteaza unde trebuie.

  2. Si totusi, pretul benzinei minus taxele alea e unul din cel mai mare din Europa (deci altii pun si mai multe taxe), in conditiile in care Petrom extrage benzina tot din tara noastra (deci nici nu au cheltuieli de transport).

  3. In Germania (prin landul Thuringen) pretul cel mai mic la motorina cu care am alimentat a fost de 1,33 euro; au inceput si nemtii sa se scandalizeze ca a sarit pretul benzinei de 1,5 euro. Diferenta se vede, intr-adevar la raportul salariu/pret combustibil dintre Romania si Germania… Un medic rezident care aici castiga 200 euro pe luna si in Germania primeste intre 2500 si poate ajunge si la 5000 (cu garzi si ture de week-end sau alte bonusuri) se plimba mult mai fericit cu masina acolo…

  4. Germania = drumuri clasa I, planificare a traficului la fel , carburanti de calitate, servicii ireprosabile, etc etc.
    De Ro nu e nevoie sa mai zic nimic, doar ca statul are nevoie de bani sa ii cheltuiasca baietii destepti…
    Ma simt mai fericit pe bicicleta.

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading