Cenzură la Google

Toţi folosim Google, da? Căutăm informaţii, fişiere de descărcat, imagini, ID-ul vecinei blonde de 19 ani, căutăm tot ce vrea muşchii noştri, nu?

Ei, nu. Google a introdus recent un algoritm de filtrare axat în special pe anumite cuvinte cheie legate de descărcarea ilegală a fişierelor. Serviciile afectate sunt deocamdată doar cele auxiliare, ca Google Instant şi autocomplete, rezultatele căutării sunt încă la fel, dar asta arată că tehnologia e gata şi curând va afecta probabil şi rezultatele căutărilor – la presiunea unor organizaţii de protecţia drepturilor artiştilor şi a giganţilor media. Link.

Conform informaţiilor furnizate de TorrentFreak, sunt filtrate cuvinte cheie ca uTorrent (un popular client BitTorrent), torrent şi orice combinaţie de cuvinte cheie care conţine acest termen, BitTorrent (denumirea protocolului popular de transfer de fişiere P2P), Rapidshare, Megaupload etc. Nu sunt filtrate în schimb paginile de download 4shared, HotFile şi MediaFire, nici numele unor trackere BitTorrent populare ca ThePirateBay sau IsoHunt.

Pe mine nu mă îngrijorează filtrarea metodelor ilegale de descărcare, am în schimb altă problemă cu această tehnologie: dacă se dezvoltă o asemenea tehnologie, ea va fi folosită. Acum se cenzurează doar descărcarea ilegală de fişiere (şi cea legală, că nu doar filme şi muzică se poate găsi pe bittorrent), dar odată realizată tehnologia, ce-i opreşte pe cei puternici s-o folosească inclusiv în scopuri politice? Ce ar fi dacă, în societatea noastră puternic informatizată, n-ai putea căuta online decât după cuvintele cheie legate de partidele aflate la putere?

Şi nu numai politica este un domeniu în care pot fi folosite asemenea filtre…

Îngrijorat, /The Fan/

12 thoughts on “Cenzură la Google”

 1. Chestia cu filtrul pus pe anumite denumiri legate de “torrenting”, sau pe trackere, este oarecum o favoare adusa proprietarilor si utlizatorilor. De ce? Pentru ca exista tari in care p2p-ul este interzis desi serverele lor sunt gazduite in tari p2p free. Iar filtrele puse fac munca organismelor abilitate mult mai grea. Oricum, in principal, nu trackerele sunt cele mai urmarite ci acele “scene groups” care ofera materialele urcate pe trackere.

 2. @LNR ok, sunt de acord cu tine. Nu neg utilitatea filtrului atata timp cat ea este folosita doar pentru a filtra lucrurile ilegale.
  Dar…
  Nu uita ca orice lucru se poate folosi si la bine, si la rau, iar un asemenea filtru poate deveni usor un instrument de manipulare a maselor care folosesc zilnic motoarele de cautare.

 3. Este chiar o foarte mare arma de manipulare in masa in ziua de azi. Totusi, nu cred ca se va ajunge la acel nivel la care te referi tu, adica nu ar fi ok. Dar totusi, putine lucruri continua sa mai fie in regula in lumea asta 🙂
  Eu sunt de parere ca sfarsitul lumii, va veni datorita online-ului. Parerea mea e ca online-ul are o foarte mare putere asupra multor oameni, copii mai mult.
  Bine, chestia asta este pur fictiva si mi-am permis eu sa imi imaginez prea multe 😛

 4. Da, stiu, atat de tare a inceput sa ma scarpine pe creier incat a trebuit sa scriu si eu despre :))
  Oricum, mi-a placut articolul scris de tine 😛

 5. Dupa parerea mea aceasta masura ingradeste drepturile omului si libera circulatie a informatiei. Cand vom avea acelasi nivel de trai peste tot in lume nu vom mai avea piraterie. Cand vor fi oamenii suficient de informati probabil se vor gandi de x2 inainte sa descarce ceva ilegal. In general se studiaza efectul si nu cauza. Pirateria si alte lucruri asa numite ilegale sunt doar un efect secundar al societatii globale de rahat. Un alt nivel de control este acest filtru nimic mai mult. Exact asa cum U.E. incearca sa controleze sau sa interzica tot felul de obiecte, produse sau altele, care in mod interesant nu a deranjat pe nimeni pana acum. Este vorba strict de interes finaniciar sau politic si pur si simplu imi vine sa vars pe societatea asta condusa de corporatii, banci si alte institusii fantoma care controleaza tot din spatele cortinei. Asa am ramas cativa care incercam sa ne opunem acestor presiuni, insa nu stiu cat vom mai rezista.

  PS: Sa nu uitam ca si Google este o corporatie!!!

 6. Ieri am citit un articol pe tema lucrurilor pe care nu le cenzureaza Google. De exemplu, Google nu cenzureaza cautari de genul “cum sa rapesti un copil” sau “cum sa faci o bomba”. Poate e mai util pentru ei sa stie cine efectueaza cautarile astea?:)

  Articolul l-am vazut aici: http://www.techi.com/2011/01/google-censorship/. Se pare ca utorrent e mai periculos decat o bomba.

 7. Era logic sa se intample asa ceva ! Era foarte logic daca autoritatile foloseau google pentru depistarea site-urilor de internet care incurajeaza pirateria sau ofera unelte pentru piraterie. Era logic daca si providerii de internet ar fi scazut viteza la vreo 30kb/s . Atunci pirateria chiar ar fi disparut. Concluzie : daca toti acesti pasi s-ar fi facut in urma cu vreo 4-5 ani, atunci ar fi reusit. Acum, rapidshare, utorrent, piratebay si altele sunt in constiinta oricarui internaut care a piratat macar o poza la viata lui. Sunt prea populare ca sa fie afectate de aceasta decizie luata de Google. Eu cred, desi poate ca voi fi considerat idiot, ca aceasta masura va aduce beneficii materiale site-urilor respective care poate, ne vor taxa ca sa cautam in interiorul site-urilor lor.

 8. @littl3l0rd – probabil urmaresti in continuu Zetgeist sau cum ii spune, si te exciti cand vezi corporatii uriase planuind sfarsitul lumii. Probabil ca nu ai creat nimic in viata ta si de aceea nu intelegi ca propietatea intelectuala trebuie protejata si ca site-urile care propun sau ofera unelte pentru promovarea pirateriei chiar sunt un rau. Nu intelegi ca prin protejarea propietatii intelectuale se creeaza noi locuri de munca. Nu intelegi ca aceste site-uri sunt tinute de un numar incredibil de mic de oameni. Nu intelegi ce inseamna economia si capitalismul. Uita-te in continuare la Zetgeist si alte prostii cu Illuminati si Cavaleri Templieri. O sa iti foloseasca sa tampesti si mai mult. Crede-ma !

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading