Trei chestii minore, dar importante de bune maniere

Este anul 2010, am intrat în Uniunea Europeană – suntem cetăţeni europeni, cică – dar sunt mulţi printre noi care încă trăiesc în junglă, comportându-se de parcă ar fi singuri pe lume. Aş vrea să le dedic nişte idei umile despre comportanmentul civilizat şi respectul minim pentru ceilalţi.

1. Când strănuţi acoperă-ţi gura şi nasul cu o batistă. În caz de urgenţă merge şi cu mâna (mi s-a întâmplat şi mie să vină strănutul pe neaşteptate şi să nu apuc să scot batista din buzunar), dar spală-te pe mâini după. Nu strănuta în faţa altora, acoperindu-i cu salivă, muci şi germeni la greu. Strănută în batistă, şterge-te pe nas, aruncă batista la gunoi. Nu strănuta în mână, nu-ţi şterge mâna în haine. Nu e frumos.

2. Când tuşeşti acoperă-ţi gura cu o batistă, mucusul expectorat scuipă-l în batistă şi aruncă batista la gunoi. Cum spuneam mai sus, nu-i acoperi ceilalţi cu salivă. Nu scuipa flegma pe jos – cred că nici tu n-ai vrea să calci într-o asemenea “baltă” plimbându-te pe stradă.

3. Când caşti acoperă-ţi gura cu mâna. Chiar nu-s curios de cum îţi arată plomba de la molarul din stânga jos, de starea amigdalelor tale, nici culoarea chiloţilor tăi (unele specimene au obiceiul să înghită toţi din jur când li se face chef de căscat).

Acest articol a fost inspirat de publicul călător de pe mijloacele de transport în comun.

/The Fan/

4 Responses to Trei chestii minore, dar importante de bune maniere

 1. aNDRIIpOPA 29/10/2010 at 11:23 am #

  Astea fac parte din ABC-ul bunului simt! Parerea mea…

 2. The Fan 29/10/2010 at 11:50 am #

  Da, si e trist ca sunt foarte multi care nu stiu nici macar atat…

 3. Romeady 29/10/2010 at 2:30 pm #

  Cu siguranta, celor care le dedici acest articol stau pe net sau mai cu seama o sa-l si citeasca.

 4. The Fan 29/10/2010 at 9:04 pm #

  E vorba de elevi, studenti si in general tineri. In legatura cu batranii nu mai am iluzii…