Sa vorbim despre berea nefiltrata

Recent Heineken Romania a lansat Ciuc Nefiltrata. La consistenta si culoare seamana cu Timisoreana Nefiltrata, foarte limpede pentru o nefiltrata. Putin mai amaruie.
Nu e la fel de tulbure ca Holsten, de exemplu, dar macar are gust de Ciuc. N-am tras destul de bine ca sa stiu cat de sanatoasa e sau ca sa vad cum ma simt dupa 12 halbe. Am baut 2 si am mers acasa, parca nu avea curgere, dar poate eram eu de vina. Trebuie s-o testez mai bine ca sa dau un verdict clar 🙂
In Oradea o puteti gasi deocamdata doar in Luis (pe Republicii vis a vis de Kelly’s)

Timisoreana Nefiltrata e si ea foarte limpede pentru o bere nefiltrata. La gust nu mai seamana cu Timisoreana pils din ziua de azi dar e destul de buna si dupa cum am mai scris, nu ratez nicio ocazie s-o beau de fiecare data cand ajung in Timisoara.

Holsten nefiltrata. As vrea s-o incoronez. Dupa 11 halbe d`astea proaspete + o Guinness merg pe o singura carare acasa si dimineata ma trezesc fresh, gata de munca. Pot sa va spun de cate zile a fost deschis butoiul cu o marja de 12 ore. E probabil cea mai sanatoasa dintre berile care se gasesc pe la noi, nu ma resimt deloc dupa ea.
Pe berea nefiltrata se simte imediat daca e proaspata sau nu.

Schlenkerla – bere afumata. Este acum adusa si in Romania de niste oameni foarte de treaba din Covasna care, spre uimirea mea, m-au recunoscut cand i-am sunat sa-mi comand bere si le-am spus ca-s din Oradea. Stiau de postarea mea din 2008 si de sortimentul pe care l-am servit atunci. Mi-am comandat o lada inainte de ziua mea, nefiltrata si normala (Weizen si Marzen).

O bere cu adevarat speciala (sau o specialitate de bere?) care joaca in alta liga decat cele enumerate mai sus. N-o simte toata lumea. Merge excelent dupa fripturi, dar nu e genul de bere pe care o bagi in tine ca porcu`, asta trebuie savurata.

Pe viitor ne distram cu beri aduse din Belgia si Cehia.

9 thoughts on “Sa vorbim despre berea nefiltrata”

 1. Io nu am reusit sa beau o Timisoreana – normala – pana la capat.
  Acu 2 ani de 1 mai am baut vre-o 8-9 toata ziua si a fost excelenta, mai nou mi se pare foarte proasta la fel ca Ursus.
  Ciuc e ok.

 2. Din Belgia iti recomand trappist beer – http://en.wikipedia.org/wiki/Trappist_beer.

  Am facut acum 3 ani o excursie acolo si am venit cu un portbagaj plin. Este complet diferita fata de berea lager cu care suntem noi obisnuiti. Unele marci trappist low end au aparut si pe la noi dar sunt destul de scumpe.

  Scopul excursiei era sa obtinem Westvleteren 12, cotata cea mai buna bere din lume pe site-urile de profil.

 3. La mine Ciuc era intotdeauna la locul 2 in topul berii romanesti (locul 4 la nivel mondial). Berea mea preferata din Romania e Golden Brau, dintre cele straine Kozel imi place cel mai mult (Radeberger e la locul 2).
  Inca n-am incercat varianta nefiltrata, dar situatia asta se va schimba cu prima ocazie.

 4. concomitent au intrat cu ciuc nefiltrata si la cyrano dar nu stia lumea. am cerut si eu la intamplare si am ramas surprins sa aflu ca aveau. la cyrano si fluxul este constant asa ca sigur nu ramai cu butoi expirat sau alte cazuri nedorite. e buna, sper sa ramana la fel.

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading