Principiul de mai sus este cel mai simpatic dintre toate cele existente, elaborate de oameni mai deştepţi ca mine de-a lungul istoriei.
Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem se traduce astfel: entitățile nu trebuie să fie multiplicate dincolo de necesar. Principiul spune că lucrurile nu trebuie complicate, cea mai simplă explicaţie este de obicei cea adevărată. Briciul lui Occam.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru soluţii. Poţi calcula, planifica, elabora tot felul de organigrame şi descrieri teortetice despre introducerea unui suport metalic în perete care să susţină un obiect de artă de 2,35 kg timp de 25 de ani, poţi să studiezi îndelung materialul din care e construit peretele şi suportul metalic… sau poţi pur şi simplu să baţi un cui în perete şi agăţa pictura.
Societatea actuală pare să fi uitat de acest principiu (sau poate nu ştia de el niciodată). Se elaborează planuri întortocheate pentru rezolvarea oricăror probleme, se constituie comisii şi echipe, se ţin conferinţe şi brainstorminguri şi pitchinguri grămadă – rezultatul fiind de obicei un mare morman de că… material fecal fără folos.
Briciul lui Occam se poate adapta oricărei situaţii: dacă ţăranul aruncă gunoiul pe jos, trebuie amendat, nu conştientizat de problemă şi atenţionat cu afişe inutile prin tot oraşul. Dacă cetăţenii bronzaţi din naştere fură, se bat şi cerşesc, trebuie adunaţi şi băgaţi la răcoare. Dacă şoferii conduc nebuneşte şi într-un dezinteres total faţă de regulile de circulaţie trebuie scoşi poliţiştii în stradă să-i prindă şi să-i amendeze.
Oricine poate avea o soluţie nefuncţională – dar nu de asta avem nevoie.
Avem nevoie de soluţii simple şi la obiect care să aibă rezultate. Avem nevoie de Briciul lui Occam care să taie până la os.
/The Fan/
E ”lama lui Occam”, nu ”briciul lui Occam”.
@Cypress http://ro.wikipedia.org/wiki/Briciul_lui_Occam razor inseamna brici.