Problema existentiala a romanului: scumpirea bauturii

Am un prieten care lucreaza ca barman birtman in cel mai ordinar birt din oras.

Inainte de marirea TVA-ului pretul pentru 100ml de vodca sau rom era 1 leu. Patronii au trebuit sa mareasca preturile la noua marfa intrata si de atunci pana in aceasta dimineata la 12 pretul la 100ml era 1.20. Dupa ora 12 pretul a fost marit inca odata la 1.80, o scumpire de 60 de bani azi si 80 bani in total (80%) de la marirea TVA-ului.

Intra in birt 3 persoane (clienti fideli) cu gandul sa-si bea vodca zilnica. Cand aud ca e 1.80 desi dimineata era 1.20 incep sa urle ca li se trage teapa, ca-s furati de barman si ca-l suna pe patron. Pretul corect, pe sticla.

Asa era un barman sa fie linsat pentru ca s-a scumpit bautura.

Cand s-au taiat salariile, pensiile si scumpit mancarea acesti oameni erau calmi in birt, bagau in ei suta la 1 leu.

Ne indreptam ura asupra cui nu trebuie, linsam pe cine nu trebuie.

Florine! Mai adu o bere! 2.50 lei Bucegi de la 2 lei? Huo! Huo!

3 thoughts on “Problema existentiala a romanului: scumpirea bauturii”

 1. Şi totuşi, scumpirile sunt neruşinate. De la 1.00 lei la 1.20 lei pentru că TVA a crescut de la 19% la 24%? Şi apoi la 1.80 c-aşa a vrut muşchii lui?

  Cârciumile din zone precum Groapa lui Ouatu (de)servesc pătura de jos a societăţii, care pe bună dreptate se revoltă, căci nu pricep de unde 80% în plus peste noapte.

  Birtul ăla o să moară curând. Sau patronul lui…

 2. Furnizorii au scumpit si ei bautura de doua ori, s-a scumpit si transportul ei si pe langa asta si birtul a ridicat cu 5% TVA.

  Rezulta un 5%+5%+5%+5% etc.

 3. Siropele, calculul e gresit! Nu e 5+5+5+5 etc … sterge comentariul ala pana nu rade cineva de tine chiar de ziua ta ca nu stii sa calculezi un pret 😉 Un TVA nu se aplica peste alt TVA.

  Ridicarea TVA influenteaza foarte putin verigile de mijloc ale lantului, influenteaza doar ultima veriga, adica consumatorul final!

  Apropo micule Oradean cel mare, sa ne traiesti, sa ti se indeplineasca toate visele inafara de cel in care eu dispar complet de pe pamant asa ducandu-se ultimul care are tupeu sa te contrazica si care mai poate sa isi si argumenteze parerea 🙂

  Happy Birthday!

  (mi lene sa las doua comentarii)

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading