Zoo din Oradea – bătaie de joc

Pentru ziua de 1 mai am planificat o activitate plăcută în familie – o vizită la Grădina Zoologică din Oradea. Sâmbătă pe la prânz ne-am decis să o luăm spre celebra instituţie educativ-distractivă din urbea noastră ca să mai vedem şi alte animale în afară de şobolani şi maidanezi.

Mare greşală.

Primul lucru care te loveşte cum te apropii de Zoo este mirosul. Adică duhoarea. Se simte de la o poştă că te apropii de gardul grădinii – un miros greu de căcat de ierbivore amestecat cu putoarea carnivorilor.

Am intrat (5 lei pentru doi adulţi şi un copil) şi ne-am început plimbarea de sâmbătă printre ţarcurile clasice (= vechi, nerenovate de decenii) a instituţiei. În mod interesant toate celulele ţarcurile în care trăiau păsări mai exotice erau pline de porumbei. Mai puţin cele cu păsări carnivore – acele erau pline de bucăţi de carne care după miros era putrezită.

Plimbându-ne mai departe am ajuns la o lamă, am trecut de nişte cai, nişte măgăruşi (cum au ajuns la zoo?), nişte ponei şi am ajuns la cuştile carnivorilor, sursa principală de miresme exotice din grădina zoologică. Am văzut un leu (dormea pe beton), o leoaică (tot adormită, tot pe beton) şi am trecut şi de doi urşi (parcă hibernaţi, tot pe beton). Partea mai nasoală a fost când am ajuns la lupi – opt bucăţi într-o cuşcă de 4×4 metri cu podea de beton, bineînţeles…

Această instituţie din Oradea nu este o grădină zoologică – e un lagăr de concentrare pentru sărmanele animale sălbatice care trăiesc (?) aici în condiţii demne de Auschwitz. E o bătaie de joc.

Oare nu se autosesizează vreun ONG care luptă pentru drepturile animalelor? Oare câte reguli europene încalcă nenorocirea asta numită de autorităţi grădină zoologică? Oare când vor scăpa sărmanele animale din aceast lagăr de concentrare?

Oare chiar pe nimeni nu-l interesează?

(PS: voi reveni şi cu poze)

Cateva dintre pozele facute de 1 mai la gradina lagarul de concentrare a animalelor din Oradea se pot vedea aici>>

Dezamăgit,

The Fan

14 thoughts on “Zoo din Oradea – bătaie de joc”

 1. Totul e bine si frumos… dar pana nu vad ceva nu cred. Cica avem si parcare supraetajata in Centru, si pod peste Cris in locul podului de pontoane si centura de 4 benzi in jurul orasului…

 2. in curand o sa public ceva despre caprioarele aduse de o buna colega a mea, Dana G., la zoo oradea. adevarul e ca singure lucrurile nu se misca. si daca atitudinea civica e la pamant, nici autoritatile nu priorizeaza chestiunea in cauza. din cate stiu, zoo a inceput in sfarsit sa se primeneasca, restructureze, amenajeze. n-am fost de vreo 10 ani… dar sper ca e o poveste cu happy end.

 3. off topic: “Oare nu se autosesizează vre-un ONG care luptă”. Vreun se scrie intotdeauna legat. mama ei de gramatica…

 4. Fanu-ule daca vroiai gradina zoologica adevarata trebuia sa te duci in Debrecen sau in Nyiregyhaza… ca sa nu mai zic de aia din Budapesta. Acolo ai, cu adevarat, ce sa vezi si asta ti-o spun din proprie experienta.

 5. N-am mai fost demult pe la gradina zoologica, sa tot fie vreo 3 sau 4 ani… dar, din ce citesc aici, nu par sa fie prea multe schimbari in acesti ani. Leii au plecat, cel putin cea mai mare parte, si cam atit…

  Ce pretentii ai de la o gradina zoologica care nu dispune de spatiul necesar? Pina nu este obtinut un asemenea spatii nu prea sint sanse de orice altceva. Orice ar face ONG-urile este degeaba atita vreme cit nu le ofera citeva hectare bune.

  PS Vezi ca gresEala se scrie cu doi de e. 😉

 6. la gradina zoologica oradea se vinde mancarea animalelor de catre unul din paznici de noapte salamuri si diferite mezeluri expirate aduse de la hypermaketurile din oradea pt hranirea animalelor iar paznicul le vinde pt consum public va dau o adresa unde gasiti unele din alimentele ce provin de acolo si sant date copiilor acestei famili :adresa oradea fam farkas karoly din 1976 str. sucevei nr. 73 etj.1 ap.23 aproape de gradina zoologica

 7. cautam niste materiale despre zoo din oradea[pt un proect scolar] si`am citi si comentariile de aici..si printre alte cele am vazut ca sunt persoane care “corectau” greselile..doar ca..cei care greseau erau ei:D..in primul rand vre`un nu se scre legat:D..iar greseala sa scrie cu un sigur e;))..doar atat:D..
  oricum..pacat de Gradina Zoologica..sper ca pana in 2012 se sa faca ceva..

Comments are closed.