Marijuana ilegală din cauza unei conspiraţii?

Cânepa (Cannabis sativa) este printre cele mai vechi plante de cultură – cele mai vechi haine de cânepă găsite de arheologi au în jur de 10.000 de ani. Fibrele plantei au fost folosite cel mai mult în producţia de textile, sfori, chiar şi hârtie – dar e posibil ca strămoşii curioşi să fi fumat câteva frunze de pe planta apetisantă.

Dar nu s-au folosit doar fibrele cânepei – uleiul făcut din sâmburii de cânepă a fost folosit timp de sute de ani pentru iluminat, pentru gătit, pe post de analgezic şi calmant.

Cânepa are o grămadă de proprietăţi utile şi benefice:

 • sâmburele de cânepă este format din proteine, oligoelemente şi minerale benefice organismului uman (80%)
 • fibra de cânepă este de 7 ori mai tare decât fibra de in
 • cânepa se maturizează (şi se poate recolta) în 3 luni şi e foarte rezistenta la infecţii (nu necesită tratamente chimice)
 • cânepa se poate folosi ca materie primă pentru hârtie – hârtia de cânepă e de circa 5 ori mai rezistent ca hârtia pe bază de lemn, din 1,5 hectare de cânepă se poate face hârtie cât din 4 hectare de pădure şi cânepa creşte la loc anul următor pe când pădurea creşte timp de 25 de ani să ajungă la “vârsta de recoltare”
 • uleiul de sâmburi de cânepă se poate transforma într-un biodiesel cu proprietăţi mai bune decât cel făcut din ulei de rapiţă – dintr-un hectar de cânepă se pot “scoate” 8000 de litri de combustibil
 • uleiul de cânepă conţine acizi graşi nesaturaţi, scade nivelul de colesterol din sânge şi întăreşte sistemul imunitar
 • fumatul de cânepă nu te poate ucide – ca să inspiri doza mortală de THC ar trebui să fumezi 8kg de iarbă în 15 minute (nicotina dintr-un singur pachet de ţigări te omoară pe loc)
 • consumul responsabil de cânepă are efecte pozitive dovedite – de aceea multe state americane şi Canada permit consumul de marijuana cu scopuri medicale

De ce este totuşi ilegală această super-plantă?

Cânepa a fost cultivată şi consumată fără probleme până pe la anii 1930, când Harry J. Anslinger, şeful biroului care menţinea prohibiţia americană de după primul război mondial şi-a început cruciada împotriva chimicalelor cu efect narcotic în cadrul proaspăt înfiinţatul Federal Bureau of Narcotics.

Anslinger a convins legislativul american să declare război şi drogurilor uşoare – pe lângă drogurile “grele” ca opiul şi heroina – care erau o adevărată ameninţare pentru sănătatea americanilor şi însuşi modul de viaţă american. În 1937 reuşeşte să convingă legislativul să taxeze suplimentar producătorii de cânepă şi continuă lupta pentru scoaterea din legalitate a cânepei (în mod interesant Asociaţia Medicilor din America a fost împotriva).

Ipocrizia lui Anslinger se arată când participă la dezvoltarea unui ser al adevărului bazat pe haşiş în al doilea război mondial.

O altă persoană care a contribuit la exilul în ilegalitate a marijuanei este William Randolph Hearst, mogulul american care a inventat tabloidul. În anii 1930 l-a ajutat pe Anslinger să-şi răspândească mesajul anti-cânepă în presa americană  (Hearst avea peste 30 de ziare cu tiraj zilnic de zeci de milioane de exemplare) prin articole horifice – scrise la comandă – despre tătici care şi-au ucis familia după ce au fumat marijuana sau eczeme şi alte probleme dermatologice (incurabile, of course) cauzate de purtarea hainelor din cânepă.

Hearst a acţionat din interes propriu: tipografiile editurii consumau foarte multă hârtie, produsă de propriile fabrici din lemnul tăiat din miile de hectare de pădure cumpărate în decursul anilor – iar rentabilitatea lor a fost pusă în pericol de un patent depus la United States Patent Office pentru o procedură de a produce hârtie din cânepă (procedură care emite mai puţine materiale nocive şi dă un produs finit de o calitate superioară).

Cruciada lui Hearst a avut totuşi un efect pozitiv: denumirea de marijuana preluată din argoul mexican a fost răspândit de produsele lui de presă.

Un alt jucător important din industria americană care a contribuit la ilegalizarea cânepei (inclusiv a marijuanei) a fost compania DuPont, interesată în producţia de chimicale (inclusiv materialele textile din fibră sintetică). Odată cu răspândirea folosirii fibrelor de cânepă acţiunile companiei (care încerca să câştige teren cu textilele sintetice) ar fi scăzut cu 80%. Astfel s-a întâmplat că DuPont, imperiul Hearst şi Federal Bureau of Narcotics şi-au dedicat puterea financiară şi politică unui scop unic: distrugerea definitivă a cultivării de cânepă de orice fel în America.

Dacă s-ar legaliza cultivarea şi consumul de cânepă ar fi afectate o grămadă de ramuri economice: industria chimică, industria tutunului (ganja nu-ţi distruge plămânii la fel de mult ca tutunul), industria textilelor, a hârtiei, a prelucrării ţiţeiului sau a medicamentelor.

Unii susţin că marijuana este ilegală pentru că unii moguli vor să rămână moguli. Alţii susţin că marijuana este ilegală pentru că dăunează mai mult sănătăţii ca drogurile legale: tutunul, alcoolul şi cafeaua – vorba aia, ce alt motiv ar avea guvernul să-i interzică consumul?

Ce ziceţi?

(vă întreabă The Fan)

(pozele le-am luat de aici)

27 thoughts on “Marijuana ilegală din cauza unei conspiraţii?”

 1. Se baga mare si pe tigari electronice deja, vezi in US. Incep sa fie ilegale bateriile de ex pentru ca in lichid nu prea au gasit mare lucru.

 2. Stai putin, din cate stiu eu, cânepa (cannabis sativa) nu e acelasi lucru cu marijuana.

  In multe tari se cultiva canepa industriala sub licenta pentru textile si ulei.

 3. Vorbesti prostii. Eu din pacate sunt medic, problema este ca nu doresc sa scriu argumentele, ar fi steril pentru cei ca voi.

 4. canepa era planta sacra a dacilor, care o ingerau in timpul ceremoniilor…marijuana este vindecatoare pentru multe boli, s-au facut cercetari, just google it
  i go for it

 5. Canepa se fumeaza si se fuma in Pipa Pacii de catre indieni … si se foloseste la transplant de piele pentru ca scade sistemu imunitar si lasa ca caorpul sa accepte pielea noua … se mai foloseste pentru boli cronice ca si calmant si analgezic …

  dar este DROG frate … ca cafeaua si alcoholu nu e …

 6. Sunt curios ce defineste o substanta ca fiind drog. Ah, da faptul ca la televizor termenul de drog e asociat cu moartea albă și seringi…

  Nu zice nimeni că e foarte sănătos fumul și că ar trebui să nu ne mai oprim din fumat, dar nu te omoară instantaneu. Și aspirina într-o concentrație de 100 de ori mai mare intr-o pastilă e letală, dar asta nu înseamnă că nu îți ia durerea de cap.

  Ah, iar ideea cu legalizarea e o tâmpenie. Ați văzut ce au făcut spice-urile. O să-mi spuneți că nu e același lucru, însă știți și voi că reclama la români prinde foarte ușor, iar eu nu sunt dispus să accept un oraș plin de cocalari fumați doar pentru că e la modă. Sunt convins că daca s-ar legaliza în secunda 2 am vedea reclame pe TV.

  În schimb, tolerarea unei cantități mici pentru a diferenția consumatorii de dealeri mi se pare o soluție rezonabilă.

  Cât despre istoria verdelui, am urcat un documentar făcut de History Channel. Cine e interesat de cultura din spatele ierbii și nu doar să-și rupă capul s-ar putea să îl considere interesant. Linkul aici http://bit.ly/b5oieH

  Și frate, cum poate cineva să își dea cu părerea despre ceva ce nu a încercat. E ca și cum mi-aș da eu cu părerea despre absorbante…

 7. Ignori faptul ca sunt mai multe specii de canepa, si nu toate care se cultiva sunt bune pentru drog, deci nu toate sunt ilegale. Nu stiu ce conspiratie exista de vreme ce sunt tari care cultiva industrial canepa, si nu in Iran ci in Europa, Rusia sau Australia.

 8. @Sirg ia gandeste-te un pic:
  Un mogul de presa are interese care sunt amenintate de productia din ce in ce mai mare a canepei.
  O companie de chimicale (inventatoare a fibrei sintetice) se simte amenintata de productia din ce in ce mai mare a canepei.
  In momentul in care se gaseste un politician zelos care sa porneasca o cruciada impotriva Cannabis Sativa incep sa-l sustina si, folosindu-se de sentimentul anti-canepa indus de visele paranoice a lui incearca sa scoata de tot canepa de pe piata.
  Ca orice conspiratie, are logica sa…

 9. Nu inteleg ce conspiratie vezi tu, mi se pare un subiect de Otv sau Oreste. Daca fibra sintentica va fi mai ieftin de produs decat cea din canepa, se va impune fara nici o conspiratie, singurul mecanism (relativ transparent) fiind pretul. Posibil ca fibra sintetica sa nu fie enviromental-friendly, si asta sa zicem ca ar fi o problema, dar cat timp statele nu vor pune o taxa pe ea (deci tot la pret ajungem), se va impune oricum. Tu cate bidoane de plastic arunci pe luna la gunoi? Crezi ca e o conspiratie impotriva sticlei sau a cartonului? Nu, sunt doar mai ieftine de produs, chiar daca dureaza sute de ani sa se descompuna odata ce ajung la gunoi sau in natura…

 10. Am vazut un documentar legat de aceasta planta pe care multi o considera un pericol. E drept e periculoasa daca abuzezi de ea, devii dependent de ea, uiti de rutinele zilnice si ajungi sa te retragi de societate.

 11. ba baiatu, sa nu stergi postul asta ca l-am salvat in vreo 3 locuri si vreau sa-l mai citesc si peste 1 an daca am chef, intelegi? multumim.

 12. Cultivarea plantei Cannabis sativum, orice varietate este interzisă în Uniunea Europeană. Doar Suedia a reuşit sa obţină o derogare de la această directivă, referitoare la planta utilizată în industria textilă…
  În Canada şi Germania au primit autorizaţie de punere pe piaţă 2 medicamente care conţin 2 derivaţi sintetici ai delta-9-tetrahidrocanabinol (THC), (principalul compus cu efect psihotrop din câepa indiană).
  Pentru necunoscători:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_cannabis
  Efecte:
  http://drugwarfacts.org/cms/?q=node/54

 13. Din punctul meu de vedere marijuana si toate celelalte droguri usoare ar trebui sa ramane interzise si chiar mai mult si alcoolul si tutunul ar trebui sa fie interzise la randul lor.

 14. Măi băieţii! Nu scoaterea în afara legii e soluţia. Există liberul arbitru. Cu cât vei face eforturi mai mari să interzici ceva, cu atât mai mare va fi tentaţia de a procura şi consuma acel ceva. Ştiţi voi… “fructul oprit”…

 15. Oameni buni. Ma distreaza cum o mana de tineri recita de decenii “Legalize it”. Weed is bad. Si nu “bad” in sensul ca “drogurile sunt rele pentru tine”. E bad-BAD. Iti fute creierii la consum indelungat. Stiu din proprie experienta si stiu oservandu-i pe altii. Motivul pentru care e in afara legii e unul bun si e de ordin medical, oricat ati incerca sa cautati conspiratii aiurea.

 16. Sirop,canepa de care vorbesti mai sus e pur si simplu canepa,natural shit (sativa),aia daca o fumezi,nu ai nimic,dar chiar nimic,nici un efect de high,eventual 1 minut de ameteala din autosugestie si juma de ora durere de cap.Marijuana aia interzisa e indoor growing,care iese din seminte feminizate(de aceea au tot felul de nume diferite:white widow,purple kush,OG kush,etc ). Eu am stat in California o perioada buna de timp , o perioada in care mi s-a acrit de marijuana,de miros si de tot ce tine de ea,da,la modul serios,cand i-am vazut pe negrii aia cata iarba baga si cum o ard ei “low” si “relax” si nu sunt in stare sa lege 2 vorbe si adorm pe unde apuca , mi-am dat seama de fapt ca pt mine cel putin,iarba nu e cea mai potrivita.Sa o luam pe bune,daca toti ar dormi pe ei si nu i-ar duce capul sa gandeasca un business,cum ar fi? toti o ard cu faza “sa fumam toti sa fie pace si sa fim calmi etc”….CACAT,suntem baieti/barbati , cineva tre` sa fie mai treaz si cu capul pe umeri in lumea asta.Nu sunt anti-marijuana,dar nu e atat de ok pe cat cred unii,nu te omoara,dar e ca si cum ai alege calea usoara daca ai o problema,fumezi pana adormi,si ce-ai rezolvat? trec zilele pe langa tine si nici nu stii cat e ceasul,ce zi e,etc… aiurea.

 17. eu fumez de 5 ani ; am si perioade in care fumez zilnic;pot lua oricand pauza am avut perioade de 2-3 luni in care nu am fumat deloc; ; nu sfatuiesc pe nimeni sa se apuce(fiecare om are ”drogul’lui)
  DAR ASA CUM TUTUNUL SHI ALCOOLUL SUNT LEGALE NU VAD DE CE IARBA UN E
  Va pot spune ca m-am documentat destul pe acest subiect iar parerile sunt impartite atata timp cat nu am cunoscut pe nimeni care fumeza sa fi patit ceva din cauza aceasta mi-se pare ok.
  Cert e ca in tari dezvoltate se foloseste in medicina in tratamentul urmatoarelor afectiuni:Artrita,Pierderea apetitului,Glaucom,Scleroza multipla,Depresii,Parkinson,Distonie,Durere cronica,Diabet,Migrene,Schizofrenie,Hipertensiune,Epilepsie,Astm.

  Indiferent daca e bine sau nu.singura dependenta fizica e cauzata de Tutun,cu care se amesteca mugurii sau hasisul.

  In Olanda de exemplu DE CAND s-a legalizat nu s-a inregitrat nici o crestere a nr de consumatori.
  In multe tari din europa s-a legaizt posesia pana la 15g,la noi..
  Cannabis From Wikipedia :
  “Evidence of the inhalation of cannabis smoke can be found as far back as the 3rd millennium B.C., as indicated by charred cannabis seeds found in a ritual brazier at an ancient burial site in present day Romania”

  SINCER in 5 ani de cand consum marijuana nu am fost tentat sa testez alte droguri .

  Efecte pe care le-am simtit si eu :

  POZITIVE
  – dispozitie ridicata
  – relaxare, reducerea stresului
  – cresterea starii de creativitate, filozifie sau a gandirii profunde … vin ideile foarte usor.
  – cresterea aprecierii fata de muzica
  – cresterea poftei fata de mancare side bautura
  – reducerea oboselii musculaturii. Senzatie de binedispunere, cresterea conexiunilor dintre minte si corp.
  – reducerea gretii, raului de mare (folosire in scopuri medicale)

  NEGATIVE
  – schimbari majore in constiinta
  – senzatia de oboseala
  – ochii inrositi (se produc la consumarea anumitor tipuri de cannabis si la fumatori ocazionali)
  – uscarea gurii
  – senzatii de blocare a memoriei
  – dificultate de concentrare pe un anumit subiect
  – tensiune faciala, a gatului si a gurii (intalnite destul de rar)
  – intampinearea unor probleme de pierdere a memoriei pe o durata scurta pe perioada efectului, si intr-o perioada de uz frecvent

  SA VA TRADUC(cei care fumeaza cred ca sunt de acoord cu mine) : NORMAL CA DACA FUMEZI NON_STOP AI DIFICULTATI CU MEMORIA(ma refer la faptul ca nu iti poti aminti un anumit lucru atunci pe loc) DAR IN REST NU PATESTI NIMC , SUPRADOZA NU POTZI FACE DE LA IARBA DIN CONTRA LA UN MOMENT DAT O SA ITZI DAI SEAMA CA FUMEZI DEGEABA SI NU MAI AI NICI O PLACERE

  Recent research has analysed the link between the harmful effects of drugs relative to their current classification by law with some startling conclusions.

  Tobacco
  UK users: 10 million
  UK deaths/year: 114,000

  Alcohol
  UK users: 40 million
  UK deaths/year: 40,000

  Cannabis
  UK users: 3 million
  UK deaths/year: 0 recorded

 18. Maria Magdalena!
  Asa-i ca si tu esti interzisa?:D De familie si de tine insati?Ar trebui interzise materialele porno,tigarile,alcoolul,distractia….toate pe care le vrei si n-ai curaj sa le recunosti:D Sa sti ca internetul creaza dependentza,iarba NU!;)

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading