Multitasking pe iPad fără iPhone OS 4.0

Una dintre nutăţile majore aduse de noua versiune de iPhone OS 4.0 este multitaskingul. Băieţii de la [H]ard|OCP au fost însă nerăbdători să folosească un sistem de operare capabil pe multitasking pe un asemenea gadget, deci au instalat un Windows 95 (da, sistemul de acum 15 ani) pe el şi folosesc un Minesweeper şi un Notepad pe el. Se pare că aceste taskuri rulate în paralel au fost un pic prea mult pentru tablet…

Dovada video mai jos:

(Descoperit de The Fan)

7 thoughts on “Multitasking pe iPad fără iPhone OS 4.0”

 1. Nu, nu, nu, e mai complicat de atât. Aici, Win95 este rulat în BOCHS, care este un emulator muuuuuuuuuuuuuult mai ineficient decât toate VirtualBox-urile şi VMware-urile!

  BOCHS emulează low-level totul, de la BIOS la CPU şi la restul hardware-ului de PC 80×86. Consumă foarte multe cicluri de CPU, cred că-i de 20 ori mai lent decât orice altă virtualizare. De-asta se mişcă aşa de greu Win95.

  Altminteri, păcat că un Win95 nu are drivere pentru hardware-ul de azi (de ce PLM nu există nişte API-uri standard ca să nu mai fie nevoie de drivere noi pentru fiecare căcat de placă de reţea şi pentru fiecare placă grafică?), căci mi-ar fi plăcut să-l văd zburând. Dacă mergea cu 16 MB de RAM (sau hai, 32 MB), îţi dai seama cum merge cu 2 GB de RAM (presupunând că îi poate adresa).

 2. @Béranger nu cred că îl poate adresa.
  Păcat că Microsoft nu transformă Windowsurile vechi în Open Source… să vezi ce hibrizi ar apare atunci 😀

 3. @The Fan: Chiar ca ar putea sa faca macar Win 95 Open Source. Ar fi interesant sa vad ruland un fel de “Lindows” :))

 4. Ba poate.

  Windows 95 uses 32-bit memory addressing, which allows up to 4 GB of memory to be addressed directly, without resorting to memory segments and offsets.

  Although Windows 95 has the ability to address up to 4 GB of virtual memory, it can access and use only 2 GB or less of physical RAM.

 5. Nu, nu, nu, e mai complicat de atât. Aici, Win95 este rulat în BOCHS, care este un emulator muuuuuuuuuuuuuult mai ineficient decât toate VirtualBox-urile şi VMware-urile!BOCHS emulează low-level totul, de la BIOS la CPU şi la restul hardware-ului de PC 80×86. Consumă foarte multe cicluri de CPU, cred că-i de 20 ori mai lent decât orice altă virtualizare. De-asta se mişcă aşa de greu Win95.Altminteri, păcat că un Win95 nu are drivere pentru hardware-ul de azi (de ce PLM nu există nişte API-uri standard ca să nu mai fie nevoie de drivere noi pentru fiecare căcat de placă de reţea şi pentru fiecare placă grafică?), căci mi-ar fi plăcut să-l văd zburând. Dacă mergea cu 16 MB de RAM (sau hai, 32 MB), îţi dai seama cum merge cu 2 GB de RAM (presupunând că îi poate adresa).

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading