Cum se transformă o favoare în piraterie?

Una dintre cele mai memorabile aventuri din tinereţea mea a fost un sejur de o săptămână la Costineşti – dus-întors cu autostopul, împreună cu un prieten. Ruta a arătat în felul următor: Oradea -> Cluj (Ursus) -> Turda (tot Ursus) -> Târgu-Mureş (Regun)->  Miercurea-Ciuc (Ciuc, of coz)-> Tuşnad (îmbătat cu Ciuc – înnoptat) -> Sfântu Gheorghe (tot Ciuc) -> Braşov (Ciucaş, pe vremea aceea nu se găsea în restul ţării)-> Bucureşti (băut o cafea cu colegii) -> Slobozia (Ciuc, că nu era bere locală) -> Constanţa -> Costineşti.

În afară de ultima parte (Constanţa – Costineşti) pe care am călătorit cu un aşa-numit Maxitaxi tot restul drumului l-am făcut cu autostopul, deghizaţi în studenţi săraci care tocmai au terminat facultatea şi vor să se distreze ultima dată înainte de începerea muncii. Conducătorii înţelegători ne-au transportat de la un oraş la altul şi n-au cerut nici un bănuţ pentru serviciile prestate, ba mai mult, unul dintre ei ne-a arătat chiar un izvor de apă minerală printre munţii din Harghita.

Şoferii care ne-au suportat şi au consumat combustibil în plus pentru a transporta o greutate suplimentară ne-au făcut o favoare. De acum însă această favoare se numeşte piraterie în transportul rutier printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului . Citez:

persoanele care presteaza serviciile de transport rutier fara autorizatie vor fi sanctionate prin pierderea dreptului de utilizare a autovehiculului timp de sase luni, prin retinerea placutelor de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare

Recunosc, există un fenomen de “piraterie rutieră” când şoferii gospodari vor să-şi scoată costul benzinei prin transportarea pe bani a călătorilor care n-au prins trenul / autobuzul sau pur şi simplu se grăbesc către casă (care este poate într-un sat uitat de timp prin care autobuzul trece odată pe zi).

Problema este că de acum nici şoferii care nu vor să profite de sărmanii de la marginea drumului nu vor lua pe nimeni de frica autorităţilor – de acum un act de bunătate te poate costa atât de mult încât nu mai merită să te rişti pentru o răsplată atât de efemeră precum sentimentul de după un act de caritate… pentru că degeaba încerci să convingi organul căpos de control că duci sărmanul autostopist din pură bunătate, în cel mai bun caz scapi cu o şpagă, iar în cel mai rău caz rămâi fără numere la maşină timp de 6 luni…

După cum arată lucrurile acum, nu voi mai merge în vacanţă cu autostopul niciodată…

(Citit în , scris de The Fan)

12 thoughts on “Cum se transformă o favoare în piraterie?”

 1. “-Domnu’ sofer! Va rog sa ma duceti pana la spital, mai am un pic si nasc.
  -Imi pare rau nu am voie.”
  Uite asa o sa se ajunga :))

 2. Vezi ca incepe luna asta blogtrip se merge spre Timisoara, pai 😛 de la Oradea – Timisoara bagam Iara :)) pirateria ( Ia`ma NENE ) 😛

 3. Si cum sa te prinda ca mergi/iei cu autostopul, fara pretentii financiare, daca niciuna din parti nu recunoaste? Spunem ca suntem amici, ne-am imprietenit acum o ora la o bere si o cafea, in orasul X… Sa fim seriosi, astea-s reguli facute de dragul de a le face.

 4. De parca o sa opreasca politistu’ toate masinile si o sa intrebe: Scopul si durata calatoriei! Sa fim seriosi. Cine o sa recunoasca, ca duce un strain.

 5. Doamnee..chiar ma gandeam de unde va mai scoate statul bani de platit. Pai na,daca nu iti transporti corpul platind la stat e fapt ilegal,tot la ei sa platim..

 6. ma intreb cum o sa dovedeasca politistul ca cel din masina nu este prietenul fetitei tale sau sotul nevestei tale(asa ca un mic exemplu)….ma cam indoiesc ca o sa ia lumea sa ii tarasca pe la sectie si sa faca cautari in baza de date(care probabil nici nu stiu sa o foloseasca daca o au pusa la punct macar)…portite de scapare sunt, trebuie doar sa vorbesti cu omul 🙂

 7. Hai maaaaah!

  Americanii au treaba asta de ani de zile in mare parte a statelor si-s cei mai mari autostopisti. In 99% din filme cineva face autostopul si in nici unul nu este amendat.

  Cunosc persoane care fac drumuri de IT-RO-IT duc si aduc de la munca de-ai nostri. Toti sunt “rude” si prieteni in masina si merg in excursie la Roma. NAH! Pune-te si dovedeste ca nu-i asa.

  Sa presupunem ca iti duci iubita in concediu (nefiind casatorit) tre sa dovedesti ca ti-o tragi cu domnisoara ca sa te lase mai departe?

 8. alt exemplu: ramai in pana, chemi depanatorii, iti remorcheaza masina, pe tine te lasa in mijlocul campului? sincer, ma indoiesc sa aiba licenta de transportator pe masinile de la ACR sau alte servicii de genu’.

  Da-i dracu de parlamentari cu frecarea izmei pe banii nostri, le doresc sa ramana in Galati, noaptea, in pana, toti! pe rand

 9. SPECIFIC ROMANESC,SA NU POTI SA MAI IEI PE NIMENI CU TINE IN MASINA, CA VINE TABLAGIU SI DACA E UNU CAPOS TE REZOLVA PE 6 LUNI. DE DATA ASTA CHIAR CA AU GINDIT AIUREA GUVERNANTII.

 10. Si pana acum era ilegal. Oricum legea din cate stiu se refera mai mult la cei cu maxi-taxi si masini cu *-1 locuri care fac asta for a living si nu au licenta.

  E o aberatie care nu se va respecta. Eu zic ca cine lua pana acum autostopisti o sa ia si de acum incolo.

Leave a Comment

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading