Cine cumpara soft, ca mine sa pateasca!

Acum 2 ani am cumparat un soft pentru editat poze / generat galerii (html) pentru ca l-am testat si era perfect pentru ce imi trebuia mie. Costa doar 20$ si se numea Photo FX de la FreeImageBrowser. Photoshop era prea scump si nu doream sa folosesc varianta piratata pentru niste galerii de imagini. E vorba si de imaginea mea 🙂

Totul ok pana in Ianuarie 2010 cand le-a expirat domeniul si nu mai puteam sa descarc softul. Partea buna e ca activarea softului nu se face online, merge direct cu numarul serial. Inca il mai pot folosi! Ce se intampla daca nu mai aveam kitul? M-as fi simtit foarte prost pentru ca nu l-am piratat! Asta a fost prima reactie.

Dar ce facem daca ne cumparam softuri scumpe  a caror activare se face online si compania da faliment? Oare peste 5 ani voi mai putea juca jocurile cumparate acum 3 ani prin Steam?

Asta apropos de “Voi cat soft piratati?” si “Ce softuri folositi?”

Sunt atatea servicii online pentru ascultat muzica gratuit incat nu merita sa tin mp3-uri pe hard. Ok, poate cateva romanesti pentru care am cumparat deja CD-urile.

Sunt atatea softuri gratuite foarte bune incat nu merita piratate altele prea umflate in megi si pret.

Am 3 laptops in casa si pirateria tinde din ce in ce mai mult spre zero. Pentru ca incerc sa respect munca altuia la fel cum as vrea sa fie respectata munca mea.

Iau de pe net in special continut care nu e disponibil in Europa (filme seriale) din cauza de licentiere. Pentru ca e problema lor sa-mi puna continutul pe tava oriunde in lume m-as afla iar eu sa platesc pentru el. Altfel ma voi servi gratuit.

11 thoughts on “Cine cumpara soft, ca mine sa pateasca!”

 1. Am citit prin diverse locuri că Steam-ul are ceva sistem failsafe, care nu-ţi va permite să pierzi jocurile în situaţia (puţin probabilă) în care Valve ar da faliment. Da’ încă rămâne de văzut 🙂

 2. @ovi: speram ca nu ramane de vazut 🙂
  Dar daca pateste adobe aceias chestie?
  Deja sunt destul de suparat ca mai nou producatorii de jocuri iti cer conectivitate la net pentru a juca un single player din cauza pirateriei. Asta nu raneste decat pe cumparator cand ii cade netul si i se opreste jocul, “piratii” gasesc metode sa treaca si peste aceasta metoda de enervare.

 3. Io sunt sigur că dacă cumperi Assasin’s Creed 2, după care îi pui un NOCD, nocheck patch nu se supără nimeni, şi ai rezolvat şi problema pirateriei, şi problema DRM-ului 🙂

 4. Bai ce titlu tabloid ai pus. Deci n-ai patit nimic de fapt, doar te intrebi ce s-ar fi intamplat daca ar fi picat drobul de sare :))

  Acum, mai e ceva, de obicei e bine sa cumperi orice de la firme cat mai mari, pentru ca au sanse mai mici sa dispara brusc, in cel mai rau caz sunt cumparate de alte firme mari, si nu patesti asa.

  Nu-mi vine sa cred ca te intrebi, practic: “Vai, dar daca mi-as fi luat Photoshop si ar da faliment Adobe?”

  Cu jocurile, iar devii paranoic, cu teoria drobului “mai nou producatorii de jocuri iti cer conectivitate la net pentru a juca un single player din cauza pirateriei.” Sunt momente acasa cand nu ai net? (daca da, e alta problema, n-are legatura cu jocul hihi)

 5. Cam putin 20$ pentru un soft de poze, bani aia is cam bani de biscutiti pentru o firma serioasa de soft.
  Eu zic ca puteai sa folosesti, GIMP in loc de softul de 20$ sau chiar in locul lui photoshop. GIMP are un foarte mare avantaj, este open source, nu e tot una daca la un soft lucreaza cateva sute de mii de oameni, sau doar 20 si din aia 5 pe tuse :))

  Oricum, mi-e mania asta cu pirateria mi se pare o prostie. O sa ajugem pana acolo, ca o sa avem Linux pe PC-urile noastre(cea ce e un lucru bun), si vom avea partitii virtuale ascunse si cryptate(care contin materiale piratate), ca nu cumva sa le gaseasca cineva. Vom sta ascunsi ca si niste criminali :))

  Parca era o lege in US si UE, care suna de ganul “tot ce este descarcat de pe net si folosit in scop perosnal, nu se considera piraterie”, era legea uzului personal, mai este valabila ?

 6. @terroare: avem deja Linux pe pcuri.
  @Ionut: nu tot timpul sunt acasa sau macar in apropierea unei antene 3G. Atunci chiar n-ai ce face si poate te-ai juca 🙂

  Sa nu uitam ca microsoft a inchis serverele online ale mai multor jocuri vechi de doar un an.

 7. Fiecare cu a lui… Tu nu piratezi prea mult (sint unii care ar considera ca descarcatul de filme este piraterie) si e bine. Dar am cunoscut de-a lungul timpului citeva persoane care aveau citeva sute de dvd-uri fiecare (cu filme, jocuri, programe) si le schimbau cu altii… Nu stiu ce s-a mai intimplat cu ei, dar nu cred sa fi ajuns sa plateasca pentru ce aveau la dispozitie… doar sintem in Romania. 😀

Comments are closed.